Skoda Superb vs Volkswagen Passat

16 Mar 2021, 23:53

Zdania zawsze będą różne jednak większość skierowana w podobnym kierunku. Niestety trafiłeś tutaj na fanatyka vag, który będzie polecał wszystko oby tylko znaczek się zgadzał. O pakiecie startowym jaki polecają zrobić mechanicy specjalizujący się w naprawach tfsi też nie zostałeś poinformowany a biorąc pod uwagę kwoty to jednak istotny temat
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Mar 2021, 00:16

Ciekawe jaki wykwalifikowany mechanik, w aucie którego nie widział nie zdiagnozował będzie coś kazał na pałę wymieniać hmm... :cry: chyba że olej..

no i ta specjalizacja w tfsi ta... to nie wiedziałem że są specjaliści od TDI, TFSI, thp od ecoboostów tez?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2021, 00:31

demirbiras napisał(a):Do czasu, kiedy to 16 letnie auto nie będzie wymagać napraw a wtedy to podwójnie się zapłaci
fajnie, że Skoda jest be, a to samo, tylko ze znaczkiem Audi już jest super i warto za to dać każdą kasę :ok:
No i znów pytam, bo nie odpowiedziałeś mi ostatnio na to pytanie - raz piszesz, że 1.8T to stary śmietnik, słaby do tuningu, łańcuszek i teraz kupuje się tylko 2.0 TFSI na pasku #tenniezepsuty, a w drugim temacie 1.8t jest już ok i polecasz go w dwóch modelach :o
demirbiras napisał(a):To dla mnie wybór jest jeden - Passat, R4 turbo, przeważnie w rzeczywistości 200 koni+, jak jeszcze automat to już w ogóle
powiedz jeszcze ile wyjdzie bardzo prawdopodobny starter dla takiego zestawu i dlaczego będzie to połowa wartości auta :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Mar 2021, 00:32

demirbiras napisał(a):no i ta specjalizacja w tfsi ta... to nie wiedziałem że są specjaliści od TDI, TFSI, thp od ecoboostów tez?

Są i korzystam z nich...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

17 Mar 2021, 01:01

mike napisał(a):No i znów pytam, bo nie odpowiedziałeś mi ostatnio na to pytanie - raz piszesz, że 1.8T to stary śmietnik, słaby do tuningu, łańcuszek i teraz kupuje się tylko 2.0 TFSI na pasku 3tenniezepsuty, a w drugim temacie 1.8t jest już ok i polecasz go w dwóch modelach

Cóż chyba nie wyłapałeś różnicy pomiędzy podniecaniem sie silnikiem i wychwalaniem go w niebiosa a po prostu podawanie innej alternatywy pod lpg i tylko tyle.

mike napisał(a):powiedz jeszcze ile wyjdzie bardzo prawdopodobny starter dla takiego zestawu i dlaczego będzie to połowa wartości auta
Dlaczego połowa wartości auta? hmm z jednej strony szkoła Inviego że nie ma sensu przepłacać za 16 letnie auto grupy VAG, z drugiej oględziny z wujkiem Mietkiem który przecież we Fiacie 126p potrafił wydech wymienić na garażach, stąd w takim aucie też znajdzie usterki i potem się wkłada połowę wartości auta. Niektórzy zapominają że w skrzyni biegów tez sie olej wymienia, a bezobsługowe to są tylko rowery ( o ile łańcuch nie zleci) a nie 200 konne fury.

jako ciekawostke dodam, że sporo osób wkłada 50% wartości auta w pojazdy z silnikiem 1,8T a i tak na tym forum sa polecane bo "empi" do gazu i nic nie trzeba przy nich robić
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

17 Mar 2021, 07:35

demirbiras napisał(a):a bezobsługowe to są tylko rowery

Ale walnąłeś babola.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Mar 2021, 12:57

Invi napisał(a):a bezobsługowe to są tylko rowery

Ale walnąłeś babola
właśnie też coś mi tu nie pasuje :wink:

I nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytania :(
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2021, 16:22

Opinii szukaj na forum danej marki/modelu a nie tutaj gdzie na kazdego vaga z zasady sie pluje
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

21 Mar 2021, 23:04

Bez przesady. Nie na każdego a po drugie to nie bez przyczyny.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi