Skoda Yeti (Wersja po liftingu od 2015) 1.4 TSI vs Jeep Renegate 1.4

16 Maj 2021, 12:53

Drodzy forumowicze, zwracam się do was z uprzejmą prośbą o opiniowanie zalet i wad dwóch powyższych samochodów.

Wraz z żoną poszukujemy samochodu, który głownie będzie musiał poruszać się w mieście, ale od czasu do czasu będzie mógł zjechać z betonu. Ważne są nie zbyt duże rozmiary przy jednakowej możliwości zapakowania sporo do środka (składane na płasko fotele). Po wielu rozważaniach zamknęliśmy się na dwóch modelach samochodów Skoda YETI po liftingu w 2015 w 1.4 tsi (ze względu na to, że to jedyny model po modernizacji, w którym został naprawiony problem awaryjności tego silnika) oraz Jeep Renegate. Pomożecie? Finanse (do +/-50 k)
88Dzibril88
Nowicjusz

17 Maj 2021, 08:47

Jeepa Renegade z silnikiem 1.4 MuliAir 140KM czyli tej słabszej wersji nie kupisz w tym budżecie. Musisz tu mieć przynajmniej 60 tyś. żeby można było nad czym się rozglądać. Fajna jest wersja tego silnika o mocy 170KM w połączeniu z automatyczną skrzynią biegów ale niestety automat dosyć często jest kapryśny i nie potrzebnie zmienia biegi przez co nie jest polecany. Myślę, że jak nie potrzebujecie napędu na cztery koła to wersja słabsza z manualną skrzynią biegów w zupełności Wam wystarczy. Plusem w tym modelu w stosunku do Skody jest pionowa klapa tylna i dosyć wysokie wnętrze co daje trochę większe pole manewrowania podczas pakowania samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Maj 2021, 08:54

Zauważyłem że zaczynają się już coraz śmielej pojawiać w cenie ok 52 k jeżeli chodzi o Jeepa. A że mi się nie spieszy i wolę zbadać temat i zasięgnąć wiedzy mądrzejszych odemnie w tej materii.
88Dzibril88
Nowicjusz

17 Maj 2021, 10:29

Próbowałeś przejechać się jednym i drugim? Warto to zrobić.

W Yeti masz możliwość wyboru wersji z automatem i który do miasta jest niezastąpiony moim zdaniem i to duża wygoda.
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Maj 2021, 11:36

Yeti jeździłem i jest super. Zrobiłem co do yeti mały rekonesans i niestety ale automaty na spore problemy i nie proponują go... Renegade dopiero będę się umawiać na jazdę.
88Dzibril88
Nowicjusz

17 Maj 2021, 11:57

88Dzibril88 napisał(a):Zrobiłem co do yeti mały rekonesans i niestety ale automaty na spore problemy i nie proponują go...
To skrzynia DSG a o nią trzeba dbać choć zmienia się już to u Nas to jeszcze sporo osób o tym nie pamięta, tania w naprawie nie jest o tym trzeba wiedzieć. Spokojnie możesz wybrać manual.
88Dzibril88 napisał(a):Yeti jeździłem i jest super.
No to będziesz miał już porównanie do Renegade :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Kuba Przygoński - świetny początek sezonu 2016
    Kuba Przygoński ma za sobą intensywny sportowy weekend. Pierwsza runda Driftingowych Mistrzostw Polski zbiegła się w czasie z Orlen Warsaw Marathon, w którym Przygoński także chciał wziąć udział. To zaowocowało prawdziwym ...

17 Maj 2021, 12:14

Hmmm Wiecie może jak koszty części Yeti vs Renegate słyszałem że z tym drugim nie jest wcale tak źle bo to brat fiata 500x bodajże
88Dzibril88
Nowicjusz

17 Maj 2021, 13:07

Moim zdaniem koszty utrzymania będę bardzo podobne.

88Dzibril88 napisał(a):Renegate słyszałem że z tym drugim nie jest wcale tak źle bo to brat fiata 500x bodajże
Zgadza się sporo części jest takich samych do tych dwóch modeli.
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Maj 2021, 18:31

Czy moi drodzy macie jakieś informacje na temat blachy w tych autach? Łapie je ruda? Auto będzie parkowane przy drodze.
88Dzibril88
Nowicjusz

21 Paź 2024, 19:13

Jestem w posiadaniiu Yeti z 2015 r. i jak na razie (odpukać) rudej nie widać. "Zwierzak" parkowany pod chmurką
Zbigkul
Obserwowany