24 Gru 2017, 14:15
Witam.
Zakupiłem Skodę Octavia z silnikiem 1.6MPI BSE, zagazowaną "oryginalnie" z gratami Landi Renzo Omegas.
Reduktor to IG1, listwa wtryskiwaczy to Medy (czarne). Ściągnąłem program do obsługi sterownika Omegas o numerze 2.4.3.110 C. Na razie nie łączyłem się ze sterownikiem ale posiadam interface od Staga (w poprzednim aucie miałem zamontowaną instalacją Stag-4, którą sam regulowałem) i z tego co wyczytałem, po niewielkiej przeróbce wtyczki (polegającej jedynie na zamianie jej środkowych pinów), ten kabel powinien umożliwić komunikację z Omegasem.
Mam pytanie, czy ktoś może pomóc dobrać mi wstępnie parametry programu dla tego silnika?
Chodzi mi na początek o wybór kilku zupełnie podstawowych parametrów takich jak:
1) Cewka (nie wiem czy wybrać cewkę pojedynczą czy podwójną)
2) Typ sygnału obrotów (wybrać standardowy czy słaby)
3) Zwłoka przy przejściu na gaz oraz opóźnienie przepływu - nie bardzo wiem o co tu chodzi, tzn. czemu są aż tak długie czasy przejść. W Stagu (poprzednio miałem w aucie Staga-4) czas zwłoki przy przejściu z benzyny na lpg ustawiało się na maksymalnie kilka sekund, bez zależności od temperatury gazu. Tu są dużo wyższe czasy ale być może tak ma być. Chciałem się upewnić czy zostawić domyślną tabelkę czy coś tam poprzestawiać.
4) Czas nakładania się paliw - czy pozostawić 0?
5) Jaki rodzaj sondy lambdy wybrać (0-1V)?
6) Zubożenie przy cut off oraz czas wtrysków przy cut off?
Obecnie autko jeździ na gazie więc zapewne ustawienia podstawowe i wybór czujników są poprawnie ustawione w programie. Być może po połączeniu się ze sterownikiem będzie możliwość odczytania aktualnych ustawień i zapisanie ich sobie do pliku? Jeśli tak to proszę o informację.
Jeśli by tak było, że odczyt jest niezależny od tego jaka wersja oraz firmware programu jest w sterowniku auta (mogę mieć inną wersję oprogramowania Omegas niż tą, którą regulowano auto w serwisie) to wówczas ominął bym konieczność wklepywania powyższych ustawień a jedynie obejrzał sobie co i jak już jest ustawione za pomocą programu.
Docelowo chciałbym się nauczyć sam regulować instalację (współczynnik K) i do tego zmierzają moje działania "rozpoznawcze" programu Omegas.
Każda informacja od Was dla początkującego (na co zwrócić uwagę przy wyborze ustawień itp.) będzie dla mnie wartościowa.
Pozdrawiam serdecznie.