Skomplikowane pytanie

09 Cze 2011, 11:13

Przechodząc do rzeczy

Czy jeżeli kupiłem auto i skończyła się już umowa OC + dodatkowe 30 dni (została przedłużona bo dzwoniłem ale jeszcze u nich nie byłem ani nie płaciłem)
Nie przerejestrowałem auta w ciągu 30 dni od zakupu auta to czy przy przerejestrowaniu jest potrzebne OC ?
bo jeżeli jest to co mam teraz zrobić ?
Iść do ubezpieczyciela i ubezpieczyć auto na mamę (na umowie kupna auta są moje dane) czy iść do wydziału komunikacji i zarejestrować na mamę i wtedy iść zapłacić składkę ?

Pozdrawiam
R_ZS
Nowicjusz

Miejscowość: PL

09 Cze 2011, 14:58

Nic tu nie ma skomplikowanego - idź do WK i zarejestruj na siebie auto - potem pojedziesz, bezpieczniej jest iść i ubezpieczyć .... w WK nie potrzebujesz OC ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

11 Cze 2011, 13:15

silvo44 napisał(a):w WK nie potrzebujesz OC

No nie zgodzę się - są WK, które żądają przy przerejestrowaniu OC - nie wiem na jakiej podstawie, ale są takie - wystarczy przejrzeć ten dział na naszym forum.

Ale tak czy inaczej ja nie widzę żadnego problemu - zanim przerejestrujesz idziesz do ubezpieczyciela i ubezpieczasz autko. A ubezpieczyć musisz tak czy inaczej, ponieważ brak ubezpieczenia, chociażby jeden dzień, to już jest kara. Oczywiście jest szansa, że się nie doszukają, ale jest szansa, że znajdą. A Fundusz Gwarancyjny zoraz cześciej i intensywniej sprawdza czy zarejestrowane samochody są ubezpieczone.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2011, 23:14

MotoAlbercik napisał(a):
silvo44 napisał(a):w WK nie potrzebujesz OC

No nie zgodzę się - są WK, które żądają przy przerejestrowaniu OC - nie wiem na jakiej podstawie, ale są takie - wystarczy przejrzeć ten dział na naszym forum.

No właśnie, teź nie wiem na jakiej podstawie... tzn. zgadzam się z Tobą w 100% że WK żąda OC przy przerejestrowaniu (ode mnie zawsze żądali, a że zawsze miałem to nie było problemu), ale jak chciałem pogooglać żeby znaleźć podstawę prawną to wychodzi na to że w odpowiednim rozporządzeniu (http://lex.pl/serwis/du/2002/1123.htm ) nic o OC nie ma.

Pewien trop potwierdzający moje podejrzenia znalazłem tu: hwww.oc.ubezpieczenie.com.pl/rejestracja_pojazdu_a_ubezpieczenie_oc/122,4909.html , ale pewnie w praktyce jak urzędnik nie będzie chciał przyjąć dokumentów bez OC to nie przyjmie i nic mu nie zrobisz, no chyba że masz zadatki na pieniacza i za dużo wolnego czasu.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

12 Cze 2011, 00:07

Zawsze można napisać do WK zapytanie, na jakiej podstawie prawnej pan/pani w okienku żadają podczas przerejestrowania samochodu dowód wpłaty OC. Ja nigdy nie miałem takiej sytuacji ( nigdy nie proszono mnie o OC ), więc nie mam okazji napisać takiego pisma. A jak się przy okazji zapytałem, dlaczego w niektórych WK jest taka procedura, to pan mi odpowiedział bardzo prosto - bo ludzie nie znają przepisów i łykają każdą zachciankę urzędnika, który w domu jest traktowany jak niewolnik/niewolnica, a potem w pracy chcą odreagować. A ludzie im na to pozwalają. Tak więc odpowiedz jest prosta. Ale jakby ktoś miał do czynienia z taką procedura, to będziemy wdzięczni za taka postawe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Cze 2011, 10:52

R_ZS, umowa OC nie jest konieczna przy rejestracji auta. Ale … jeśli ta wcześniejsza umowa OC nie została przez Ciebie wypowiedziana, to nadal jest ona kontynuowana (na kolejny rok). Proponuję więc, byś skontaktował się z TU i zgłosił/potwierdził zmianę właścicielską (jeśli poprzednik tego nie zrobił).

A co do rejestracji samochodu – wydział komunikacji zarejestruje samochód na dane, które widnieją na umowie kupna sprzedaży, a nie na dowolnie podane. Za to umowę ubezpieczeniową możesz zawrzeć zarówno na siebie, jak i na mamę – lub na dwóch współwłaścicieli.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu poprzez oficjalny blog Link4.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Extremizer Motor Cup / relacja
    10 Rocznica Imprez SSS – I RUNDA już za nami! Od 10 lat Stowarzyszenie Sprintu Samochodowego organizuje imprezy motoryzacyjne. Zaczęło się od propagowania ¼ mili w Polsce. Obecnie SSS to nie tylko ćwiartka, a ...