Skradzione (i uszkodzene auto) co dalej z OC ?

06 Cze 2008, 15:27

Witam

skradziono mi auto spod bloku Fiat Tipo '89. Jak widać po modelu ktoś chciał sie po prostu przejechać i skubnął tego staruszka. po 10 dniach auto znalazło się, jednak "zajechane". nie opłaca mi się go naprawiać gdyż wartość naprawy przewyższyłaby wartość samochodu, a i tak mam drugie auto któym od dawna sie poruszam.

I teraz pytanie: co zrobić z ubezpieczeniem OC ? co sie stanie gdy nie zapłacę następnej składki lub nie przedłużę umowy z ubezpieczycielem? Czy jest jeszcze możliwe abym sprzedał komuś to auto a nowy właściciel po prostu nie wykupi ubez OC ?

Proszę o pomoc w tej sprawie z góry dziękuje
JaCoL
Nowicjusz

06 Cze 2008, 19:32

Auto nie może być zarejestrowane i nie ubezpieczone. Oczywiście jest opcja żeby sobie po prostu stało w krzakach, ale przy późniejszym wyrejestrowaniu mogą być problemy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Cze 2008, 23:08

W ubezpieczeniach się orientuję (jestem doradcą ubezpieczeniowym) i wiem, że OC, z racji, że jest obowiązkowe, nie wygasa jeśli nie zapłacona będzie kolejna rata. Oczywiście Towarzystwo Ubezpieczeniowe będzie chciało ściągnąć należną kwotę i w razie nie spłacenia, komornik się zajmie sprawą.
Jeśli samochód zostanie sprzedany, nowy właściciel ma 30 dni na poinformowanie TU w którym Ty ubezpieczyłeś, że jest nowym właścicielem i albo kontynuuje to OC (po weryfikacji Jego zniżek może być inna oferta i cena) albo wypowiedzieć i ubezpieczyć gdzie indziej.
alvia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin/Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jakie są korzyści z jazdy hybrydą?
    Coraz większa liczba kierowców przekonuje się o zaletach napędu hybrydowego. Korzyści finansowe wynikające z niewielkiego spalania to dopiero początek. Coraz większe zainteresowanie społeczeństwa jakością powietrza ...