Skradziono samochód przed zarejestrowaniem - co teraz?

20 Sie 2012, 14:22

witam,
kupilam uzywane autko niedrogo na szczescie bo niestety zanim zdazylam go zarejestrowac po 3 tygodniach skradziono - teraz pytanie skoro go nie rejestrowalam (ale umowe mam) to go przeciez nie wyrejestruje - to jak to prawnie teraz wyglada - byl moj czy nie moj ? i co dalej? pozdrawiam
demondevil
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

20 Sie 2012, 15:41

demondevil napisał(a): byl moj czy nie moj ?

demondevil napisał(a):(ale umowe mam)

Myślę ze sam sobie udzieliłeś odpowiedzi
demondevil napisał(a):kupilam uzywane autko niedrogo na szczescie bo niestety zanim zdazylam go zarejestrowac po 3 tygodniach skradziono

Oczywiście sprawę zgłosiłeś na Policji.... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Sie 2012, 22:35

demondevil napisał(a):kupilam uzywane autko
demondevil napisał(a):teraz pytanie skoro go nie rejestrowalam (ale umowe mam) to go przeciez nie wyrejestruje - to jak to prawnie teraz wyglada - byl moj czy nie moj ?

Z chwilą podpisania umowy KS jest Twój mimo tego że go nie zarejestrowałaś na siebie. Jak poprzedni właściciel dokonał zgłoszenia sprzedaży w WK i w FU to tym bardziej jest Twój z wszelkimi obowiązkami wynikającymi z posiadania pojazdu. Jedynym rozsądnym wyjściem z tej sytuacji jest zgłoszenie kradzieży na policji i to niezwłocznie. Jeśli pojazd zostanie użyty niezgodnie z prawem np. do dokonania przestępstwa , to wtedy nie będziesz się tłumaczyć. Jak się nie znajdzie , to na podstawie protokołu będziesz mogła wyrejestrować pojazd z tytułu jego udokumentowanej utraty. Jak zbagatelizujesz ten fakt to możesz być narażona na jakieś tam konsekwencje bo np. FU upomni się o należną składkę za OC.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2012, 09:24

dzieki - autko znalazlo sie pol kilometra dalej - ktos widocznie chcial sie tylko przejechac. :-)
demondevil
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na czarny lód na drodze - niewidoczne zagrożenie
    Gdy temperatura powietrza w ciągu dnia wynosi kilka stopni na plusie, a nocą spada poniżej zera, są to sprzyjające warunki do powstawania tzw. czarnego lodu, czyli prawie niewidocznej, cienkiej warstwy zamarzniętej wody pokrywającej ...