Skrócenie drążka zmiany biegów.

27 Lut 2011, 14:29

Witam,

Mam takie pytanie aktualnie jeżdżę alfą romeo 146 1,6TS i chciałbym sobie drążek zmiany biegów skrócić. Wiem już dokładnie jak to zrobić bo pytałem o to na forum alfy ale pare osób napisało mi to że może mi to wpłynąć na żywotność skrzyni... czy jest to prawda? mówili że skracając drążek zmniejszam siłę dośrodkową. Ale co ma jedno do drugiego? a czy w ogóle to tak jest? Jedyne chyba co to ze biegi mi będą ciężej wchodziły ale czy coś więcej? czy może się skrzynia szybciej "wyrobić", dostać luzów, zniszczyć zębatki?

Proszę o konkretne i poważne odpowiedzi
Dziękuje
suckert
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

27 Lut 2011, 19:58

jeżeli zkrucisz dronzek to nic się nie stanie i jeśli masz stan oleju w skrzyni to nie powinny biegi ciężko wchodzić :smile:
Kamiltd
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

27 Lut 2011, 20:46

Zle ktos zinterpretowal usterke po skroceniu...owszem mozna zepsuc skrzynie przez skrocenie drazka jezeli styl wybierania biegow sie nie zmieni.

Mianowicie jestes przyzwyczajony do zmieniania biegow dosyc zdecydowanym dlugim ruchem.

Po skroceniu bedziesz wciaz odruchowo silnie pchal drazek kiedy ten sie juz dawno zatrzyma(bo po skroceniu tej ''paly'' alfoskiej do polowy wychylenie drastycznie zmaleje do typu short shift) to porozwalacz za czasem mocowania wybierakow i zatrzaski poszczegolnych biegow.

Ale jak zauwazysz roznice i bedziesz delikatnie zmianial biegi bez dociskania po wrzuceniu to nic sie nie stanie tak jak kolega wyzej powiedzial.

Moja rada- DAWAJ SMIALO ZOBACZYSZ JAK ZMIENIA SIE SZYBKOSC ZMIANY BIEGOW I ROCH REKI ZAMIENIA SIE W RUCH NADGARSTKA.

W audi i passacie jest krotki drazek a ja g i tak skracalem o prawie polowe, biegi przez to wchodza ciezej bo przekladnia sily sie skrocila ale za to jak precyzyjnie i szybko.
Robi wrazenie sportowej skrzyni.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK