Skrzynia Automatyczna ile biegów w Mercedesie W203

20 Lis 2022, 19:34

Witam! Posiadam W203 z grudnia 2004r kombi silnik 3.2 218km 4Matic automat kombi i mam pytanie odnośnie skrzyni biegów w tym samochodzie otóż jak wchodzę w dane techniczne na Autocentrum czy szukam po internecie jest informacja iż samochód posiada pięciostopniową skrzynie a ja mam tylko 4 biegi dodam że skrzynia pracuje bardzo ładnie. Czy występowały te auta z 4 biegową skrzynią czy tylko u mnie niema 5 dodam że przy 130 mam 3tys obrotów co mi się wydaje dużo proszę o odpowiedź kolegów jeżdzących takim samochodem z góry dziękuje.
user12
Nowicjusz

20 Lis 2022, 20:43

A jesteś pewny że masz tylko 4 biegi w automacie? Sprawdzałeś jakie masz oznaczenie skrzyni?

Moim zdaniem w W203 były już nowsze 5-cio biegowe automaty które zastąpiły starsze 4-ro biegowe.

user12 napisał(a):przy 130 mam 3tys obrotów co mi się wydaje dużo
A ile masz przy 100km/h?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lis 2022, 08:19

Nie pamiętam jak sprawdzę to napisze
user12
Nowicjusz

21 Lis 2022, 08:31

A dodam że jak chce gwałtownie przyśpieszyć to potrafi przy 140 zrzucić bieg do 3 a czwórke wrzuci dopiero przy 185
user12
Nowicjusz

21 Lis 2022, 14:30

W każdym w203 są automaty 5 biegowe. Sprawdź sobie typ skrzyni - powinna być 716.6.
Może masz włączony na skrzyni tryb zima ( W )? Wtedy są tylko 4 biegi, bo auto rusza z drugiego biegu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lis 2022, 20:42

Gdzie to sprawdzić przy lewarku jest tylko przyciski c/s
user12
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe V generacji
    Te instalacje LPG pozwalają na wtrysk gazu w fazie ciekłej do kolektora dolotowego (konieczność nawiercenia kolektora i montażu w nim wtryskiwaczy gazowych), bądź bezpośrednio do komór spalania za pośrednictwem wtryskiwaczy ...
    Ciekawe pomysły na prezent dla niego od MINI
    MINI Folding Bike Lime to wszechstronny środek transportu stanowiący idealne połączenie stylu, designu i nowoczesności. Dzięki aluminiowej ramie, ośmiu przełożeniom oraz 20-calowym kołom jaskrawozielony składany rower jest ...

24 Lis 2022, 10:00

user12 napisał(a):Gdzie to sprawdzić przy lewarku jest tylko przyciski c/s
No i chyba wszystko jasne :wink:

Jeżeli skrzynia wyposażona została w przyciski "S" i "C" to to oznacza że: S - tryb sportowy (ruszanie z 1 biegu, normalna zmiana biegów) C - tryb comfort (ruszanie z 2 biegu, szybsze wrzucanie wyższego biegu i wolniejsza redukcja). Czyli jeżdżąc w trybie "C" będziesz używał czterech biegów z pięciu dostępnych w tej skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2022, 10:10

S to tryb sportowy i rusza z 1 biegu, a C to tryb komfortowy i rusza z 2 biegu. Z tego wynika, że oznaczenie twojej skrzyni to 722.9. Też ma 5 biegów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Gru 2022, 14:41

Witam kolegów :)
MotoAlbercik napisał(a):powinna być 716.6.

Skrzynie serii 716. to skrzynie manualne
MotoAlbercik napisał(a):Może masz włączony na skrzyni tryb zima ( W )? Wtedy są tylko 4 biegi, bo auto rusza z drugiego biegu.

Przy wciśnięciu kick-downu skrzynia zapnie 1 bieg w trybie "W"
"S" to w zasadzie Standard - nie Sport. "W" (winter) było używane zamiennie z oznaczeniem "C" (Comfort). Czasami te same skrzynie przeznaczone na inny rynek miały inne oznaczenia.
MotoAlbercik napisał(a):oznaczenie twojej skrzyni to 722.9. Też ma 5 biegów

Skrzynia 722.9 ma siedem biegów i w zasadzie (z tego co naprędce stwierdziłem) była stosowana w modelu 203 tylko w autach o oznaczeniu handlowym C350. Nie była dostępna z silnikiem 320 - nawet w wersji AMG.
user12 napisał(a):Gdzie to sprawdzić

Wystarczy odpalić sobie byle jaką Viniarkę w internecie do której wpisujesz numer VIN auta - np. tu:
https://www.ilcats.ru/mercedes/
Wg mnie masz zwykłą skrzynię 722.6 z pięcioma biegami do przodu i dwoma do tyłu.
gerri
Obserwowany