Skrzynia automatyczna

04 Sty 2010, 18:41

witam :) mam pytanie dotyczące skrzyni automatycznej,. posiadam auto reno megan classic 1997z automatyczną skrzynia biegów- AD4. pojawił się problem. od jakiegoś czasu pojawiła mi się kontrolka ( w kształcie kwadratu z pomarańczowymi "zygzakami"), auto czasem szarpało, ale mechanik stwierdził że to normalne. po ostatniej jeździe pojawił się kolejny problem- samochód nie mógł ruszyć z miejsca, jak się dodaje gazu to wchodzi na obroty ale nie może ruszyć z miejsca. jakby ktoś wiedział na czym polega problem, gzie szukać pomocy bardzo proszę napiszcie, obecnie samochód stoi w garażu i czekam na pomysł co mu dolega. dzięki...
olgax15
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska
  • 05 Sty 2010, 17:28

Wszystko wskazuje na uszkodzenie mechaniczne skrzyni np.pompy oleju lub tarcz pierwszego biegu(ślizgają)
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

10 Sty 2010, 11:36

a coś więcej możecie napisać, jaki jest koszt naprawy takiej skrzyni??
    olgax15
    Nowicjusz

10 Sty 2010, 12:03

Wszystko zależy od rodzaju uszkodzenia,najważniejsze byś nie uruchamiał teraz silnika i nie próbował ruszać gdyż uszkodzenia mogą powstać większe.Nie słuchaj nigdy mechanika,który twierdzi,ze szarpania to normalny objaw,takich mechaników omijaj z daleka.Gdy pojawiają się szarpania z powodu niedomagań ASB,należy natychmiast udać się do zakładu zajmującego się naprawami tylko ASB,w twoim przypadku doszło do dalszych uszkodzeń skrzyni,gdyż jeździłeś dalej!Pytasz o koszty?!Nie są małe,rzekłbym duże!Jeśli chcesz podam tobie namiary na Profesjonalne punkty napraw ASB,jesteś z Małopolski(ja też),w naszej okolicy są takie dwa.Jeśli będziesz chcieć kupić używaną skrzynię ,(to wyjdzie zdecydowanie taniej)od kogoś pewnego,to podam tobie numer telefonu do gościa ,który zajmuje się zawodowo tylko handlem takimi skrzyniami,nie wciśnie tobie badziewia.Jest na Allegro,ma komentarze,sprawdzisz sobie.Jeśli coś pytaj na PRIV! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

12 Sty 2010, 18:40

jedni mi mówią ze to tylko sprzęgło inni że jakaś tarcza ale nikt nie umie sprecyzować tego dokładnie.każdy mówi inaczej. ostatnio jak byłam u mechanika bo wymieniałam coś w zawieszeniu stwierdził że mam spalony przełącznik do biegów, ale czy tak jest to nie wiem. obecnie auto stoi w garażu i czekam na mechanika który się tego podejmie naprawy:) autkiem z automatyczna skrzynia biegów jeździło się super do czasu kiedy się popsuło. .koszty podejrzewam nie są małe, a chciałabym to zrobić na wymiar mojej kieszenie. tez słyszałam ze lepiej jest kupić nowa skrzynie bo to taniej wychodzi, ale nie mam takiej osoby która mogła by mi dać namiar do kogoś kto się zajmuje czymś takim. znalazłam na allegro tylko jedna taka ofertę i to za mało żeby się zdecydować. jakbyś mógł podać mi jakiś kontakt do kogoś kto ma coś takiego. jestem z okolic Krakowa. dzięki że odpisałeś, pozdrawiam
    olgax15
    Nowicjusz

12 Sty 2010, 19:42

Dobrze Olga, podam tobie namiary na gościa ale pamiętaj najpierw niech mechanik przyglądnie się tej części,która jest spalona,to jest możliwe że skrzynia jest całkowicie dobra mechanicznie,często zdarza się ,że tylko przetrze się kabelek przy skrzyni sterowanej elektronicznie i już jest problem!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Siłacz wagi lekkiej - kompaktowy crossover
      Po prezentacji Toyoty C-HR, kompaktowego crossovera japońskiej firmy, wśród mnóstwa pozytywnych komentarzy, w tym dotyczących awangardowej stylistyki i napędu hybrydowego, pojawiły się również pytania ...

14 Sty 2010, 15:25

Olga!!! zanim zaczniesz wymieniać skrzynię, sprawdź ten jak to nazwałaś "przełącznik od biegów". Sterownik skrzynki może nie otrzymuje informacji o zmianie położenia wybieraka biegów. Poza tym można to sprawdzić, po wbiciu D auto powinno się toczyć, lub przynajmniej dać się przepchnąć do przodu, analogicznie dla pozycji R. Prosta awaria elektryczna i niski koszt naprawy wobec wymiany skrzynki ;)
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk