Skrzynia biegów w BMW e36 (stary rocznik)

13 Lip 2012, 21:54

Witam. Dziś jadąc autem pomyślałem, ze rozpędzę go od 0 do max na pierwszym biegu.
Wcisnąłem do podłogi sprzęgło i gaz oraz wrzuciłem jeden. Zdjąłem z sprzęgła nogę i zaczęliśmy drzeć 70km/h. następnie chciałem wrzucić kolejny bieg, ale już nie znalazłem.
Po prostu biorąc drążek do dołu w lewo nie mogłem wrzucić biegu. Jakby go tam nie było. Wszystko chodziło luźno. Po prostu pogubiło biegi. Dopiero po pewnym czasie zacząłem do wszystkiego dochodzić. Znalazłem 1, wsteczny i 3. Były bardzo wysoko, tak, że ledwo co wrzucałem. Musiałem wdusić drążek do samej góry, aż dotykał plastiku który obudowywał drążek. To samo z 3.
Nie mówię już o 2 i 4 bo ich nie dało rady już wyszukać na dole. Co najwyżej zrzucałem sobie na luz biorąc drążek z 1 albo z 3 na max w dół do samego obudowania skrzyni.
Pomoże ktoś? Może to być linka zerwana, czy coś innego jak np. zerwane zęby z przekładni?
Majdan14
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 12 1991
Auto: BMW e36, 1.8 115KM

08 Sie 2014, 21:49

mam identyczny problem prosze o pomoc
byczonek
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 02 1982
Auto: Bmw e36 316
Silnik: 1600
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Sie 2014, 00:04

To się wszystko stało tak nagle??? Na 15% ramię/wodzik łączący od dołu drążek ze skrzynią biegów. Na 10% coś w samej skrzyni. Na 75% tulejka zmiany biegów (lokalizujemy lewarek od dołu, jedziemy palcem od niego aż do otworu w skrzyni, w tej dziurze jest ta tulejka).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie silnikiem - niższe spalanie i bezpieczeństwo
    Hamowanie silnikiem to element techniki jazdy, dzięki któremu możemy z jednej strony zmniejszyć zużycie paliwa w naszym aucie, a z drugiej wpłynąć na bezpieczeństwo jazdy. Nie jest to jednak łatwy sposób hamowania, ...