Skrzynia? Selespeed - Alfa Romeo 147. Pomocy!

27 Sie 2014, 21:04

Witajcie, ucieka sobie olej z układu sterowania skrzynią selespeed, w mojej 147. no i pewnego razu skończył się cały, biegi nie wchodziły, ogólnie lipa, skojarzyłem, że to wina braku oleju, bez zastanowienia nalałem nowego (0,7) no i ruszam, jest ok. a na następny dzień są problemy, już tłumaczę-
-auto rusza od 2 tys. obr. (wcześniej było dobrze, reagował odrazu),
-pompa hydrauliczna wcześniej działała normalnie, po otwarciu drzwi przez jakieś 8-10 sek. było ją ładnie słychać, obecnie po otwarciu pompa zadziała na 1-2 sek. i koniec.
-przy zmianie biegów z niższego na wyższy skrzynia "ciągnie" tak jakby w pierwszej chwili jechała na "półsprzęgle" a potem wpada normalnie na obroty
-wczoraj rozebrałem układ i po spuszczeniu oleju z układu gdy otworzyłem drzwi pompa normalnie pracowała (na sucho, bez przewodów olejowych) więc zadowolony wyczysciłem przewody, złożyłem układ i znów to samo ;/
To chyba wszystkie objawy po zbraknięciu płynu, podkreślam że wcześniej było wszystko OK.!
Podpowiecie co można sprawdzić, zrobić ?
Pozdrawiam
loovespace
Obserwowany

Auto: Alfa romeo 147
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Sie 2014, 13:29

W trybie manualnym tez masz problemy, czy tylko w trybie automatycznym?
Ogólnie te skrzynie są dosyć awaryjne i np. po wymianie samego sprzęgła dosyć trudna kalibracja jak się jej poprawnie nie zrobi to nie pojeździsz spokojnie.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

03 Gru 2014, 16:25

Też miałem Alfe Romeo i podobny problem. Skończyło się na tym, że musiałem wymieć pompę.
lepik81
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 04 2001
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pogoń za najlepszymi czasami w symulatorze - Formuła E
    Dwaj kierowcy Audi: Daniel Abt i Lucas di Grassi, już 13 stycznia wystartują w trzeciej rundzie bieżącego sezonu Formuły E, która odbędzie się w Marakeszu, w Maroku. Jednak zanim zawodnicy staną na linii startu kolejnego ...