Skrzypi pedał sprzęgła

15 Lis 2015, 21:09

Witam, od dwóch dni mam problem z pedałem sprzęgła. Skrzypi mi co jakiś czas, nie jest tak za każdym razem ale mniej wiecej 2/3 przejazdzki samochodem tak mam. Skrzypi tylko ten jeden pedał i tylko przy wciskaniu, przy puszczaniu sprzęgła nie ma żadnego dzwięku.

Samochód jakim jezdze to Renault Megane II, czy ktoś z was miał z tym problem?
Posiadam smar w sprayu wiec jesli ktos ma pomysł gdzie tym psiknąć to proszę o rade.
Brumm
TomTomek
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Inowrocław
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Lis 2015, 18:50

U mnie działo się tak często w czasie mrozów i zazwyczaj zwiastowało urwanie się linki sprzęgła :o
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

18 Gru 2015, 16:08

TomTomek napisał(a):Skrzypi tylko ten jeden pedał i tylko przy wciskaniu, przy puszczaniu sprzęgła nie ma żadnego dzwięku.
Przy wciskaniu działasz na niego większą siłą niż przy puszczaniu. Można spróbować przesmarować zawias tego pedału. Sprawdź najpierw wciskając np. go ręką czy będziesz słyszał skrzypienie właśnie w tamtej okolicy. Jeżeli tak to warto go przesmarować ale nie wiem czy smar w sprayu coś da tu bardzie pewnie przyda się coś bardziej płynnego żeby spenetrowało dokładnie to połączenie bez jego rozbierania. Jakiś spray do zawiasów lub zamków byłby chyba lepszym rozwiązaniem. Tylko jak będzie miał zamiar to przesmarować to osłoń wszystko w koło żeby nie poleciało tam gdzie nie potrzeba szczególnie na same nakładki na pedały żeby nie zrobiły się śliskie.

Może być tez tak że miejsce skrzypienia będzie inne, linka lub dalej jej mocowanie przy silniku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...