Skrzypienie z tyłu

Wczoraj, 07:57

Pacjent to Ford Fiesta V. Od niedawna zacząłem słyszeć jakieś skrzypienie, na pewno z tyłu, bagażnik, tylnie koła ? Nie dzieje się to podczas jazdy, tylko podczas postoju. Na przykład : jadę do pracy, usiądę i słychać taki skrzyp. Albo wróciłem z kołhozu, zaparkowałem, zgasiłem silnik i wtedy też to się dzieje kilka, max kilkanaście sekund. Albo sytuacja z wczoraj. Pojechałem do sklepu, zaparkowałem, a ten parking jest taki trochę pochyły w dół. Odpaliłem auto, wrzuciłem luz no i wtedy zaczęło skrzypieć, przestało jak zjechałem z tego parkingu. Nie przypominam sobie wcześniej takich sytuacji, teraz jakoś to się zaczęło.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

Wczoraj, 09:05

Bialas55 napisał(a):Nie dzieje się to podczas jazdy, tylko podczas postoju
No to jak podczas postoju to łatwiej sprawdzić tylko skrzypi samo z siebie czy np. słychać skrzypienie w momencie dociazania samochodu jak do niego wsiadasz? Zerknij też na mocowanie układu wydechowego czy jak nim lekko poruszasz to czy nie skrzypi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

Wczoraj, 10:13

Dziś jeszcze odpisze.
No więc zajechałem gdzieś tam. Stanąłem na równym podłożu i problem ten nie występuje. Wydech też w porządku. Więc po godzinie wróciłem. U mnie pod blokiem parking jest z lekkim nachyleniem w dół. I to wtedy występuje to skrzypienie. Jak jest zaparkowany nie na równym, tylko w dół. Zaparkowałem, zgasiłem i lekko tak dociążyłem podskokiem. I wtedy skrzypi. A teraz postoi tak przez noc i jak jutro będę jechał do pracy rano, to wystarczy, że wsiądę, bez dociążania i zaskrzypi.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

Wczoraj, 19:40

No to wychodzi na to że w zawieszeniu jakieś elementy zapewne gumowe pod odpowiednim kątem wydają te nieprzyjemne dźwięki. Potrzebujesz teraz kogoś kto posłucha jak ty będziesz dociążał auto przy którym kole będzie najgłośniej lub trzeba podjechać gdzieś do warsztatu na kanał lub podnośnik niech podprawdzają wszystkie połączenia w zawieszeniu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach!
    Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...