Skurcze za kółkiem

22 Wrz 2015, 14:28

Cześć,
Co poradzić na męczące skurcze za kółkiem? Wiem, kawa do odstawienia, ale to akurat nie przejdzie ;)
Lambonici
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 1982
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Alhambra
Silnik: 2,0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

23 Wrz 2015, 00:50

Jeżeli masz takie problemy to najlepszą metodą są przerwy w trasie co np. 1,5 godziny. Wysiadasz z samochodu robisz kilka przysiadów, może być krótki spacer. Mięśnie muszą odpocząć i właśnie taka niedługa chwila pozwala na to.

Ważne też jest zajęcie pozycji za kierownicą. Jeżeli jest ona nie wygodna i nie dostosujesz sobie optymalnych ustawień nawet krótka trasa może być bardzo męcząca. Siedząc nieprawidłowo można spodziewać się napięcia mięśni które w prawidłowo zajętej pozycji powinny być rozluźnione.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

23 Wrz 2015, 14:11

Jedz pomidory to nie będa Cie łapać skurcze, a skurcz w nodze to nic przyjemnego podczas jazdy :/ częstsze przerwy jak mówi kolega wyżej
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

24 Wrz 2015, 20:43

Trzeba brać magnez. Poza tym więcej owoców i warzyw, a zamiast kawy energetyk.
rimek
Nowicjusz

Auto: Opel
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel

25 Wrz 2015, 09:54

rimek napisał(a):Trzeba brać magnez..

Dokładnie - skurcze to wynik braku magnezu. Kawa niestety to największy jego zabójca. Herbata również go zabija. Oczywiście w większych ilościach. Jest wiele pokarmów, które zabijają magnez w organiźmie. Dlatego powinno się jeść dużo pokarmu, który ten magnez zawiera.
Ogranicz picie kawy, jedz dużo rzeczy, które zawierają magnez. Oprócz tego, magnez można kupić w kapsułkach do rozpuszczania. Poczytaj o skurczach i o magnezie.
Co do energetyków byłbym ostrożny, ponieważ zawierają one kofeinę, a ta zabija magnez. Tak więc branie magnezy i picie energetyków nie idzie w parze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Wrz 2015, 11:27

OK, dzięki. No energetyki do odstawki, ale kawy nie ma szans odstawić. Czytam o tym magnezie i potasie i widzę, że faktycznie mam wszystkie objawy niedoboru. Ale znowu mi się tu zamieszanie zrobiło, bo podobno nie wszystkie suplementy z magnezem i potasem są tak samo wchłanialne. Wiecie coś o tym? Zwariować można, im większy wybór tym mniej wiadomo po co sięgnąć
Lambonici
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 1982
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Alhambra
Silnik: 2,0
Rok produkcji: 2005

16 Paź 2015, 11:04

Kawa wbrew pozorom ma w sobie magnez , ale i substancje ktore go lekko wyplukuja, jesli nie naduzywamy kawy to wszystko jest w porzadku. Proponuje branie po prostu magnezu z rana jakis filomag czy cos. Ogolnie skurcze wynikaja ze slabego nawodnienia organizmu.
Bernardinio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 2004
Auto: Skoda Octavia

16 Paź 2015, 11:12

po 1 pobierz krew na elektrolity i zobacz czy rzeczywiście masz niedobów (koszt niewielki)
po 2 wbrew temu co mówią reklamy magnez w tabletkach jest mało przyswajalny zwłaszcza jak pijesz lub jesz niektóre rzeczy,
po3 skurcze mogą być powodowane różnymi rzeczami choćby uciskiem nerwów czy też uciskiem naczyń krwionośnych, może być to przyczyną nawet źle ustawionego fotela (nie wszystkim fotel ustawia się tak samo), lub zwyrodnienia kręgosłupa a wtedy ortopeda zanim coś się jeszcze da zrobić
po 4 ćwiczenia, a nie żarcie suplementów diety które nic Ci nie dadzą bez zmiany diety i ruchu
po 5 inna dieta, jedzenie i wydawanie kasy na "leki" o małej skuteczności ogólnie mija się z celem, lepiej zmienić dietę :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Sty 2016, 10:46

Suplementacja okej, ale w przypadku kiedy z morfologią wyjdą duże niedobory. Warto przede wszystkim popracować nad dietą, włączając migdały, pestki słonecznika, które charakteryzują się jedną z najwyższych zawartości magnezu, a dodatkowo są idealną przekąską do chrupania w czasie jazdy. Pamiętajmy jednak, że zawierają bardzo dużo tłuszczu, dlatego bez przesady. :)
marta77
Obserwowany
Awatar użytkownika

Auto: Audi Q7

08 Lut 2016, 14:54

Dieta, dużo ruchu, magnez, częsty odpoczynek i . . . . sen na plecach. To pomaga na skurcze. Ja dużo podróżuję (jeżdżę busem po Europie), i jak mam wizytę u lekarza, niemal zawsze słyszę tę samą listę rzeczy, która powinienem wykonywać podczas . . . po jeździe.
Mazur70
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
Prawo jazdy: 18 03 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2016, 09:15

Też mam problem ze skurczami i to nawet nie tylko za kółkiem. Wiadomo, że gdy się prowadzi jest to szczególnie niebezpieczne. Zastosuję się do powyższych rad z tym magnezem i słonecznikiem, mam nadzieję, że pomoże :)
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

24 Mar 2016, 11:27

Ja mam z tym straszny problem, nie tylko za kółkiem. Próbowałem już chyba wszystkiego i nic nie pomaga, zaczynam myśleć że tak po prostu już mam i nic tego nie zmieni :o
tygrysek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 08 07 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW E36
Silnik: 2.0 320i 150KM
Rok produkcji: 1994

03 Lis 2016, 12:25

Magnez to jedno, ale warto też skontrolować potas. Ogólnie dobra dieta, zapobiega tym wszystkim dolegliwościom, chcoiaż nie każdy w to wierzy dopóki nie przekona się na własnej skórze. Jeżeli chodzi o ten potas, polecam mieć przy sobie zawsze sok pomidorowy i suszone morele. Do samochodu akurat idealne, do pogryzania i popicia. Ja męczę się jeszcze z dietą przy Hashimoto, a to już w ogóle jest skomplikowana sprawa, wiec jesli masz tylko problemy z magnezem to poradzisz sobie na pewno.
zuza213
Obserwowany

Auto: Audi a4

07 Lis 2016, 13:13

Ostatnio wypróbowałem jeszcze naturalną metodę - codziennie zjadam 27 migdałów, już od dłuższego czasu i powiem Wam, że to naprawdę pomaga :ok:
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

20 Lis 2016, 12:12

hej, borykałem się bardzo podobnym problemem, może nie koniecznie za kółkiem ale w normalnych codziennych czynnościach. Często pracuje na nocki i do tego dorzucam kawę więc wypłukiwany jest zarówno magnez jak i potas, oczywiście magnez biorę ale to nic nie pomogło, znajomy doradził by jeszcze potas jakiś zakupić więc zdecydowałam się na coś takiego KFD Potassium bo ćwiczę na siłce biorę od nich odżywki to mówie a spróbuje i potasu z tej firmy, no szczerze powiedziawszy przy dobrej diecie zdaje egzamin :) także looknij jak nadal będzie cię coś łapać :)
lasio14
Nowicjusz

Auto: Nie mam