Słabe ogrzewanie corsa b 93r

29 Lip 2011, 17:55

witam moja corsa w zime słabo grzeje,przy minus 20 prawie wcale.Wymieniłem pompe rozrząd i w sumie 6termostatów i dalej nic.Temperatura utrzymuje sie zimą na poziomie 40,50stopni,a latempodczas jazdy80stomni miej więcej.Jak rozgrzeje ją na postoju do 90stomni to leci gorące powietrze aż parzy,a tylko rusze przejade 300metrów i temperatura spada zimą do 40/50st,a latem90st.może ktoś wie o co tu chodzi? :(
zbyfiaga
Nowicjusz

Auto: opel corsa b

29 Lip 2011, 23:21

Termostat odcina chłodnicę póki płyn nie osiągnie odpowiedniej temp.przeważnie w okolicach 90st.Później po nagrzaniu całego układu włącza się wentylator.Sprawdź czy rura za termostatem od strony chłodnicy szybko się nagrzewa jak tak to nie domyka się termostat.Najlepiej sprawdź go w gorącej wodzie.Czy gorąco czy zimno temp.silnika powinna utrzymywać się na podobnym poziomie.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

30 Lip 2011, 09:49

rura nagrzewa się powoli,a co do termostatów sprawdzałem w wodzie otwierają sie i zamykają normałnie.byłem u paru mechaników i oni nie wiedzą dlaczego tak sie dzieje.A jeden kazał mi zgnieść termostat i niby ma to pomóc ,tylko ja nie zniszcze termostatu.
zbyfiaga
Nowicjusz

03 Sie 2011, 09:25

Brawa dla mechanika który zgniata termostaty :lol: > moja rada nigdy do niego nie wstawiaj nawet deskorolki.
Co do tematu to skoro pompa, termostat wymienione, to sprawdź dokładnie jak działa "krótki obieg". Uruchom silnik i w miarę nagrzewania sprawdzaj czy chłodnica również robi się ciepła czy jest zimna do momentu otwarcia termostatu. Może są zamienione przewody nagrzewnicy?
Jaki masz silnik w tej corsince i czy masz LPG?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

03 Sie 2011, 14:14

1.2i gazu niemam,a co do nagrzewania sprawdze
zbyfiaga
Nowicjusz

08 Sie 2011, 18:17

chłodnica do momentu otwarcia termostatujest zimna.
zbyfiaga
Nowicjusz

09 Sie 2011, 16:29

wygląda na termostat
arekpio
Obserwowany

Miejscowość: Iława
Auto: audi A4 B5