Słabę osiągi samochodu (brak mocy powyżej 120km/h)

19 Lip 2011, 23:03

Witam. Mam taki problem otóż mój samochód Hyundai Galloper 2.5 nie ma takiej mocy jak wcześniej czyli jedzie tylko do 120 km/h i dalej nie chce jak by mu ktoś blokadę wstawił, a wcześniej miał lepsze osiągi. A filtry paliwowe i powietrzne zostały wymienione.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem i by mi mógł pomóc?
sylwek7873
Nowicjusz

Auto: Hundai Galloper II 2.5 TDI

20 Lip 2011, 09:42

Ktoś pisał o tym problemie, chyba w Seacie miał taki defekt. To jest chyba 12 temat od góry. Ale jak czytałem o tym zjawisku właśnie w jego temacie to może być problem z turbiną.
Crashnerg
Nowicjusz

Miejscowość: Łuków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mitsubishi Carisma
Silnik: 1.9TD
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Lip 2011, 23:14

To było w moim Leonie :) Uszkodzeniu uległa turbina. Najlepiej jechać na badania komputerowe, koszt 60 zł a masz pewność co jest nie tak. Ja nie pojechałem i straciłem na tym 300 zł więcej... :)
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

21 Lip 2011, 19:29

tez właśnie myślałem ze turbina, ale możesz podać dokładnie co to była za usterka ? :)
bo jak patrze ze przewody od Intercoolera są napięte czyli wymiana powietrza jest.
sylwek7873
Nowicjusz

Auto: Hundai Galloper II 2.5 TDI

21 Lip 2011, 20:03

zacznij od przeplywomierza powietrza :)
odepinj go i jak nie bedzie zadnej reakcji to bedzie wychodziloo na to :P
potem sprobuj go wyczyscic i wydmuchac czaSAMI pomaga :P
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

23 Lip 2011, 19:14

sylwek7873 napisał(a):tez właśnie myślałem ze turbina, ale możesz podać dokładnie co to była za usterka ? :)
bo jak patrze ze przewody od Intercoolera są napięte czyli wymiana powietrza jest.

Siłownik przestał pracować i dlatego turbina nie była uruchamiana tak jak powinno, wtedy też pod wpływem temperatury poszły motylki w turbinie :)
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...