Słabe przyspieszenie nissan primera 1.8

29 Kwi 2009, 20:24

pisze znowu na forum poniewaz mam kolejny problem z moim autem - nissan primera 1.8 84kW, otoz mam zrobione kompletne sprzeglo ( igła ) jednak auto mi zamula... ciezko je rozchuśtac od 80 km/h , od 100 juz prawie wogole nie idzie ! Czy przyczyna moze byc grzejace sie prawe przednie kolo ? Bo mi sie grzeje ehhh
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
  • 29 Kwi 2009, 20:27

Koło się grzeje bo klocki hamulcowe nie odbijają - jednym słowem jeździsz z hamulcem wciśniętym do deski.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

29 Kwi 2009, 20:28

3 razy mi to robiono - kazda proba dawala kilkumiesieczne efekty ! wymienione zostaly 2 przewody od kola, co dalej zrobic ?
    dawid551
    Początkujący

30 Kwi 2009, 00:18

byc moze masz wytarty juz tloczek.ma za duzy luz i sie klinuje albo podwinela sie gumka oslaniajaca tlok i brud tam wpada
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice

01 Maj 2009, 17:52

Jeśli masz tarcze hamulcowe a nie bębny z tyłu np.to sobie wtryśnij preparat WD-40 pod osłonki gumowe tłoczków hamulcowych ,ja tak robię przy każdej wymianie klocków i nigdy nie miałem takich problemów ,raz tylko mi się zdarzylo ,że klocek zbyt ciasno mi wszedł w gniazdo i koło sie grzało bo tłoczek nie odbijał ,szlifnąłem tylko krawędż klocka i tyle.Odpowietrz sobie dobrze układ hamulcowy tez,sprawdż sobie to.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

02 Maj 2009, 13:03

dzieki ! a czy to jest przyczyna tego ze auto wolno przyspiesza , jak myslisz ?
    dawid551
    Początkujący

02 Maj 2009, 14:51

Jak nie odbija hamulec to chyba oczywiste że będzie stawiał opór w przyspieszaniu, nie zauważyłeś, że ci ciężej idzie nawet po równym albo nie chce lecieć z górki?
    stasiowski121

02 Maj 2009, 15:14

Oczywiście że tak ale powinieneś rownież dostrzec drastyczny wzrost pożerania paliwa,
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

02 Maj 2009, 16:42

Dokładnie, auto mi za dużo pali..
    dawid551
    Początkujący

02 Maj 2009, 17:39

Kiedyś urwałem sobie odpowietrznik ,nie mogłem odpowietrzyć jednego koła ,pojechałem na trasę ,czułem takie trzymanie,samochód spalil mi o 4 litry oleju napedowego na setkę więcej,tłoczek się nie cofał ,trzymał delikatnie cały czas,zacznij od odpowietrzenia układu ham. a potem jak pisałem ,podejrzewam ,że będziesz miał przyrdzewiałe tłoczki(jeden),musisz wyciagnąc klocki hamulcowe oraz delikatnie nacisnąć na pedał hamulca,potem psiknąć wd-40 ,następnie odkręcić odpowietrznik i cofnąć tłoczki z powrotem ,na odpowietrznik nałóż sobie weżyk by nie wyciekal płyn na ziemię,to powinno wystarczyc,odpowietrznik zakręcasz ,nie zapowietrzy się uklad .To wszystko zrób po wcześniejszym odpowietrzeniu całego układu ,zaczynasz tylne prawe koło potem tylne lewe,następnie przednie prawe i lewe na koniec.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP