SŁABE ŚWIATŁA

04 Kwi 2008, 11:47

co moze byc przyczyna słabych swiateł?
zuchos20
Początkujący
Awatar użytkownika

• 04 Kwi 2008, 12:40

zuchos20 napisał(a):co moze byc przyczyna słabych swiateł?

przyczyną mogą być stare żarówki.. albo ( co najczęstsze ) kable doprowadzające prąd do świateł... i tam bym szukał .. zastanów się zad wymianą kabli bo to może być ich wina :wink: ale pewny nie jestem... najlepiej podjedź do jakiegoś warsztatu i tam się dopytaj :)
    Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
    conest997
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
    Miejscowość: Olsztyn
    Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

04 Kwi 2008, 17:44

Na sam początek sprawdz jakie masz odbłyśniki i szkło reflektorów - powinny być jasne.Nie mogą być żółte lub szare itd.Najlepieju porównaj je z innymi samochodami(powodem tego zazwyczaj jest albo poprostu wiek reflektora,albo stosowanie nieprzepisowych żarówek(o mocy powyżej 60 wat).Powodem mogą być tez same żarówki.Inną przyczyną mogże być obwód elektryczny tych świateł - zaśniedziałe konektorki na wtyczkach wiązki elektrycznej,przełącznika lub włącznika świateł itd.Porównaj napięcie jakie jest na wtyczce samych reflektorów z napięciem na akumulatorze - musi być takie samo.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Kwi 2008, 19:41

zarowki to mam nowe z biedronki:) ale to chyba cos od pradu bo na jednej lampie wtyczka od długich swiateł mi sie topi...od czego to moz byc?
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

04 Kwi 2008, 19:53

może być to spowodowane zwarciem , a dokładniej złym połączeniem przewodów przez co robi się zwarcie i ucieka część prądu ( dla tego słabo świecą żarówki )
    conest997
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

04 Kwi 2008, 20:09

a wymiana kalbi to troche skomplikowana robota co? no nie wiem co im moze byc...musze je dobrze ustawic bo tez nie sa idealnie ustawione to ustawiałem tak na oko:)
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
      Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...

04 Kwi 2008, 20:11

wymiana kabli nie jest wcale taka skomplikowana... kupujesz nowy komplet kabli a samo zamontowanie...wystarczy przepiąć kostki i już.... ( kable są nie drogie a ich wymiana może rozwiązać twój problem )
    conest997
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

05 Kwi 2008, 09:47

To,że ci się topi kostka przy lampach,jest powodem słabego styku.Musisz kupić nową kostkę,a najlepiej komplet i jw wymienić.Oczywiście musisz tez kupić nowe konektorki oraz obciąć przewody około 3-5 mm i na nowo je założyć.Jeżeli tego nie zrobisz,to w niedalekim czasie możesz spodziewać się braku świateł.
    Co do żarówek z Biedronki,to jeżeli nie są one znanej firmy(Osram,Tungsram,Philips itd),to nie będą ci one dobrze świeciły.Chyba,że akurat udało ci się trafić na dobre,co raczej graniczy z cudem...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

12 Kwi 2008, 17:41

te żarówki z biedronki są to tanie imitacje-pseudoksenon.zarówka z ksenonem i bańka pomalowana na niebiesko.nawet nie dają efektu lekko niebieskawego swiatła.kolega kupił takie.pojezdził miesiąc i jedna mu sie spaliła.jaka cena taka jakość.u nas jak wprowadzili te żarówki to "tunerzy" wykupili je w jeden dzień bo były kusząco tanie.poza tym nie mają one prawdopodobnie żadnej homologacji i swiecą gorzej niż zwykłe żarówki standardowe.polecił bym koledze po naprawieniu elektryki kupić nowe,normalne standardowe żarówki
    chicken19
    Zaawansowany

14 Kwi 2008, 18:49

wiem ze one sa lipne i ich jakosc jest adekwatna do ceny...chyba 6zl:) ale kurcze moim zdaniem daja fajny efekt...ja to musze zaczac od ustawienia dobrze lamp bo jedna swieci wyzej druga nizej i zapewne to jest przyczyna słabego oswietlania drogi...
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

15 Kwi 2008, 09:37

To,że jedna świeci niżej,a druga wyżej,to też jest napewno przyczyną słabego światła padającego na jezdnię.Ale sam pomyśl,jaką jakość moga mieć żarówki za 6 zł,podczas gdy jedna porządna kosztuje około 30-40 zł?
    Jeżeli chcesz mieć dobry snop światła na jezdni i poboczu,to musisz niestety wydać te 80 zł za komlet żarówek.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Kwi 2008, 10:23

Albert, nie stresuj Kolegi ;)
    Dobre żarówki Philipsa to 12-15 zł/szt (oczywiście poiszę o dozwolonych w Polsce żarówach 55/60W!)

Nadtopiona kostka to wynik skorodowanych styków w kostce/na żarówce, co z kolei powoduje powstawanie oporu, co w dalsze kolejności powoduje rozgrzewanie się miejsca styku oraz osłabienie prądu dostarczanego do żarówy... - zalecana wymiana kostki na nową (NIE używaną).

Do tego wymiana przewodów jest zalecana - prawdopodobnie również będą mocno wygrzane (kolor przewodu po zdjęciu izolacji będzie bliższy czerwonego niż złoto-miedzianego)

Kontrola stanu szkieł i odbłyśników - jak pisał Albert - jest konieczna, gdyż używanie żarówek o podwyższonej mocy (w stosunku do zaleceń producenta) lub "z biedronki" (te się dużo bardziej grzeją, niż markowe!) powoduje dużo szybsze wypalanie się odbłyśników i... kolejne wydatki...

Dłuższy snop światła z jednego z reflektorów to wynik niewłaściwej regulacji kąta pochylenia reflektorów (jak go ustawiać - dowiesz się z instrukcji auta) lub (co bardziej prawdopodobne w przypadku tanich żarówek) niepracyzyjnego wykonania bańki szklanej (żarnik w innym miejscu, niż określają to stosowne normy), ewentualnie - niedokładnego osadzenia żarówki w jarznie żarówki w reflektorze.

Uff...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Rok produkcji: 1990

16 Kwi 2008, 14:27

kurcze chłopaki ale zescie sie napisali:) nie wiedziałem ze na takie pytanie moze byc tyle roznich odpowiedzi tzn tyle roznich przyczyn:) dzieki...
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

16 Kwi 2008, 19:57

No niestety Zuchos20,jak sam widzisz przyczyn słabego oświetlenia jest wiele.No i tak jak kolega Fourup napisał,nie sugeruj się ceną żarówek,którą podałem,ponieważ cena ta dotyczy żarówek naprawdę porządnych,np. Philips Blue Vision,czy Philips Night Guide(można o nich poczytać na necie) i jest to cena za komplet( 2 szt H4,a w przypadku Blue Vision,są też dodatkowo 2 postojówki).Ale zwykłe żarówki Philipsa kupisz za około 15 zł jak kolega napisał.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Kwi 2008, 20:38