Słabe światła w Pandzie ..

13 Lut 2012, 11:23

mam problem ze światłami w pandzie mamy 1.1( zielony)- są strasznie słabe.Nie chodzi o żarówki bo wymieniałem ostatnio na Philipsa i nie ma poprawy.W służbowej pandzie 1.3( niebieski) światła mijania są takie jak długie w zielonej.
Nie wiem czy to może być jakaś przyczyna, ale opisze.
W zielonej odpalam silnik, przekręcam światła na mijania.Przez chwilę świecą tak jak powinny, a dosłownie za 3 sekundy przygasają i robią się strasznie słabe.Tak jakby spadało napięcie.
Może z tym mieć coś wspólnego słaby akumulator???
I czy nowy, ewentualnie większy coś pomoże????
z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio edytowany przez silvo44, 13 Lut 2012, 15:02, edytowano w sumie 1 raz
Powód: 10h - capslock !!!
Matijaz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2010

13 Lut 2012, 13:25

Jeżeli te światła przygasają przy włączonym silniku, to znaczenie będzie tu miał raczej alternator. Podłącz pod aku miernik, sprawdz jakie jest napięcie przed uruchomieniem silnika, następnie jedna osoba niech obserwuje miernik, a druga uruchomi silnik. Trzeba zaobserwować, jakie napięcie jest zaraz po uruchomiebniu silnika i jakie jest po tych 3 sekundach jak te światła przygasną.
Kolejną rzeczą mogą być wypalone styki przekaźnika tych świateł. Trzeba zmierzyć napięcie przed przekaźnikiem i za przekaźnikiem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2012, 14:47

to prawda - objawy wskazuja na spadek napiecia - obawiam sie ,m że nowy akumulator nie rozwiąże problemu
Paauulina
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: OPEL ASTRA III CABRIO
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...