Słaby nadmuch powietrza w aucie

19 Lut 2017, 23:09

witam. postaram się jak najbardziej dokładnie opisać swój problem. Mój problem polega na tym ze na każdym położeniu nadmuchu powietrze jakie wieje w samochodzie jest bardzo słabe. Dokładnie moj samochód to civic vi w coupe. Nawet na 4 nadmuch jest bardzo słaby. dodam że każdy poziom nawiewu działa tzn siła nadmuchu. Temperatura samochodu jest ok gdyż wymieniłem tez termostat. W filtrze kabinowym powietrze jest silne. Wentylator jest w porządku i nie znajdują się w nim żadne liście ani nic z tych rzeczy gdyż to tez sprawdziłem. Wiec gdzie szukać teraz problemu? dodam że prace wentylatora słychać dość głośno. Szukając w internecie nie znalazłem odp na rozwiązanie mojego problemu.
rykos124
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Honda civic VI
Silnik: d16y7 1.6 106 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

20 Lut 2017, 18:57

Problem najprawdopodobniej leży w pokrętle od nadmuchu. Kiedyś miałem to samo ale szczerze mówiąc nie pamiętam jak to naprawiłem ale objawy miałem takie same i winne było pokretlo
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lut 2017, 19:51

gdyby to było pokrętło to w sumie bym się cieszył. W moim przypadku jest to jednak suwak jednakże suwak czy pokrętło to jest to samo.boję się ze może to być nagrzewnica.
rykos124
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Honda civic VI
Silnik: d16y7 1.6 106 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

20 Lut 2017, 20:09

A sory przeczytałem na szybko i myślałem o czym innym a Tobie chodzi o temperaturę. Japończyki mają to do siebie że ogrzewanie nie są ich mocną stroną. Zasłoń chłodnice kartonem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Mar 2017, 12:29

Nagrzewnica nie ma nic wspólnego z siłą powietrza wydmuchiwanego z kratek. Nagrzewnica tylko ogrzewa powietrze. Nic więcej. Natomiast za wylot powietrza z urządzenia wentylacyjno-grzewczego jest realizowane za pomocą klap sterowanych pneumatycznie, ręcznie lub elektrycznie. Niestety nie wiem jak jest u ciebie, ale to można łatwo wysłuchać. Dlatego też uważam, że jest to sprawa albo wspomnianych klap albo wlotu powietrza z filtra kabinowego, z tym, że nie bardzo rozumiem to co napisałeś
rykos124 napisał(a):W filtrze kabinowym powietrze jest silne.

Jak to sprawdziłeś? Do filtra kabinowego powietrze dostaje się przecież podczas jazdy. A siła powietrza wdmuchiwanego do tego filtra z zewnątrz jest tak naprawdę zależna od prędkosci samochodu i nawet wiatru. Ale to też tak w sumie nie ma nic wspólnego z wentylatorem. Ja bym się skupił na wspomnianych klapach.
Słaby nadmuch jest na każdej pozycji? Tzn i na szybę i na nogi i czołowe? sprawdż też, czy czasem nie ma tak, że powietrze dmucha wszędzie - i na szybę i na nogi i z czoła deski. Bo jak wieje wszędzie, to będzie wiało słabo. A to też byłaby sprawa tych klap.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...
    Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...