Słaby odbiornik radiowy

06 Lis 2006, 15:35

Witam,

jakiś czas temu kupiłem radio pioneera. Niestety mam problem ze słuchaniem radio poza W-wą. Jak jadę np. Katowicką to mam zasięg do 50 km. potem mogę sobie szukać wiatru w polu. Czy sa wzmacniacze sygnału do radia i ile to może kosztować i gdzie mozna to założyć?
Costha
Nowicjusz

06 Lis 2006, 16:35

Są specjalne wzmacniacze antenowe, które myśle że w zupełności wystarczą....
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

06 Lis 2006, 22:39

nie jest tu problem ze wzmacniaczem-ponieważ wzmocni sygnał dobry jaki śmieci więc to nie jest rozwiązanie.
usterki trzeba szukać w instalacji antenowej lub w samym radio.
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

10 Lip 2007, 00:42

a taki wzmacniacz antenowy to na czym polega? montuje sie go gdzieś? pasuje do każdego radia i do każdego samochodu? pewnie głupio sie pytam ale sie nie śmiejcie :( kompletnie sie nie znam.
aha, i czy jak kiedyś (jak sie dorobie:)) kupie sobie lepsze radio to bedzie lepiej odbieralo czy to nie ma znaczenia czy jak to wogóle z tym jest?
Gość1392

12 Lip 2007, 11:43

Ja obstawiam problem z instalacją antenową (kiepska masa, złamany rdzeń kabla i t.p.) więc wzmacniacz "nie będzie robił"...

A wzmacniacz antenowy wystę puje najczęściej w formie walca, około 2-4cm średnicy i około 10-12 cm długości. Na jednej jego ścianie czołowej znajduje się gniazdo antenowe (tutaj wpina się antenę), a z drugiej ścianki wychodzi kabel (z reguły ok 30cm długości) zakończony wtykiem antenowym (ten wtyka się do radia. Dodatkowo ze wzmacniacza wypuszczony jest jeszcze jeden przewód (najczęściej czerwony), który podłącza się do zasilania (albo na IGNIT - czyli zasilanie po stacyjce, albo na wyjście anteny elektrycznej w radiu - w przypadku kostek ISO zazwyczaj jest to niebieski przewód podpisany ANT lub ANTENA). Podłączenie masy nie jest potrzebne, gdyż prawidłowo wykonana instalacja antenowa ma masę na ekranie kabla (ten siatkowy oplot), a sygnał właściwy przesyłany jest rdzeniem (pojedyncza żyła w środku przewodu)...

W razie pytań - tel (501 314 642 lub 513 100 456) - pomogę
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

13 Lip 2007, 18:32

o matko....
Gość1392

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...