Słaby wywiew ogrzewania Mercedes Vito

07 Sty 2011, 19:15

Witam, w moim mercedesie Vito 2000 jest bardzo słaby wywiew ogrzewania. Jak ustawie siłę na 4 to wieje jak na 1. Co morze to powodować? Dodam ze wentylator słychać jak działa, no ale wywiew jest za słaby.
GrimReaper
Nowicjusz

Miejscowość: Middlesex, UK

07 Sty 2011, 21:59

Częstą przyczyną są zacinające się cięgna klap - sprawdź to.
Przełącz nawiew na nogi potem na szybe przednią a wentylator zrób na maxa. i zobaczysz jak dmucha.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Sty 2011, 23:40

Zapchany filtr kabinowy?Albo jak napisał Piotrpz87 problem z klapami.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

23 Sty 2011, 15:46

Możesz spróbować naprawić ten panel ogrzewania, nie jest to aż takie trudne. Tutaj masz nawet to dokładnie opisane na innym modelu merca:

"Po zdiagnozowaniu przyczyny problemu dotyczącego migającego podświetlenia konsoli oraz braku zimnego nawiewu po obu stronach i z racji tego, że sporo osób zgłosiło ten sam problem mam nadzieję, że dzięki tej fotorelacji problem będzie bardziej zrozumiały dla każdego kto się z nim boryka.

1. Wyjmujemy radio i półkieszeń montażową (kto jeszcze nie wyjmował radia to dla pomocy zaznaczyłem miejsce wkładania "kluczy", kto je zgubił niech nie kombinuje z nożykami/pilniczkami itp. tylko niech podjedzie po najbliższego serwisu/sklepu RTV gdzie montują radia i tam już sobie z tym poradzą.

2. Odkręcamy śrubki nad radiem (2szt).

3. Odkręcamy śrubki nad popielniczką (2szt).

4. Delikatnie zsuwamy/odchylamy panel konsoli.

5. Przełączniki które są na górze na panelu konsoli można spokojnie odłączyć w jednej całości, jako, że są zamocowane w całości do zaczepów. Nie trzeba ich rozłączać.

6. Odchylamy delikatnie na boki 2 zatrzaski trzymające panel ogrzewania i go wysuwamy, pamiętając w jakich pozycjach były pokrętła siły dmuchawy i ustawiaka dmuchawy.

7. Gdy już mamy całość w ręku, odłączamy kostkę i złącze z tyłu,

8. Zdejmujemy podważając delikatnie nożykiem pokrętła ustawiaka siły i położenia dmuchawy, pod pokrętłem położenia dmuchawy znajduje się nakrętka 18 którą odkręcamy.

9. Teraz można rozebrać obudowę sterownika na pół. Podważamy plastikowe zaczepy które znajdują się na całej linii dzielącej obudowę.

10. Po otwarciu obudowy wyskoczą nam taśmy pokręteł temperatury które przy składaniu trzeba włożyć w wąskie otworki, możecie je zobaczyć przed rozebraniem obudowy na tylnej ściance. Ja użyłem wykałaczki do przeciągania. Należy być ostrożnym podczas rozbierania obudowy [mi obłamała się taśma w zaznaczonym miejscu na szczęście dało się jeszcze przyłapać].

11. Wyjmujemy dużą płytkę odchylającą plastikowe zaczepy.

12. Pod tą dużą płytką znajduje się mała płytka na której są nasze małe nóżki wymagające lutowania czyli zimne luty.

Tak wygląda płytka w moim sterowniku po lutowaniu (oddałem do zakładu RTV - koszt 20z, zrobione od ręki).

Składamy wszystko (pamiętając o taśmach) i cieszymy się możliwością regulacji nawiewu zimno/ciepło i podświetleniem konsoli.

Autor: Lorenz
Źródło: http://www.w202.pl "
Ostatnio edytowany przez raulq7, 23 Sty 2011, 20:32, edytowano w sumie 1 raz
raulq7
Nowicjusz

Miejscowość: Zamość

30 Wrz 2013, 20:22

Witam mam podobny problem tylko ze mam mercedesa a klase a 160 w 168. Problem polega na tym ze slychac jak nawiew dziala tylko ledwo co dmucha, nawiew na szyby jest praktycznie znikomy, pomozcie poniewaz zima idzie a bez nawiewu nie ma co na ulice wyjezdzac z gory dzieki za pomocne komentarze
smoljoy
Nowicjusz

Auto: Mercedes benz klasa a 170

01 Paź 2013, 08:58

U mnie było podobnie - okazało się, że jest zwyczajnie zatkany paprochami - trzeba go oczyścić. Dodatkowo warto równocześnie wymienić filtr o którym wspomniał powyżej kolega. Kiedy ostatni raz wymieniałeś ?
dominik19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 1995
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 101 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jaki najlepszy samochód prowadził Jeremy Clarkson?
    Jeremy Clarkson odpowiedział na kilka pytań dla motoryzacyjnej platformy społecznościowej Drivetribe. Wśród poruszonych wątków padł temat najlepszego samochodu, jaki kiedykolwiek prowadził. Okazuje się, że słynny ...