Służbowe auto za 140k

21 Maj 2011, 09:44

Witam,

dostałam budżet 140k na zakup samochodu służbowego i zastanawiam się co wybrać tak aby maksymalnie wykorzystać środki. Moje kryteria wyboru to:
- samochód raczej mniejszy
- manualna skrzynia biegów
- ładne wnętrze (skóra, etc.)

Koledzy doradzają mi:
- BMW 118 Coupe (tu się trochę boję o jazdę zimą z tylnym napędem)
- Lancia Delta (to jest za duże, ale wnętrze jest bardzo ładne)
- Audi TT (chyba najtańszy model się mieści w budżecie)
- Mercedes A200

Możecie coś doradzić?
Dzięki :)
mk_waw
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

21 Maj 2011, 11:17

Przy dobrych oponach i dobrym napedzie tylnym, nie ma roznicy w zimie.

VW Scirocco jest tez male i sportowe.

A200 to taki drogi Matiz jak dla mnie, ani to ladne, ani to tanie...
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

21 Maj 2011, 12:22

spory budzet jak na takie male autko :) tylko i wylacznie male bierzesz pod uwage czy np skoda superb tez by "pasowala"?
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

21 Maj 2011, 17:36

Doradzałbym coś w segmencie kompaktowych aut. Szkoda bowiem wydawać dużą kwotę na jakieś małe taczki.

Na początek propozycja: Alfa Romeo Giulietta. Najpiękniejszy samochód na rynku, porównywalne z Lancią Deltą. Piękne na zewnątrz i w środku, bo Włosi potrafią tworzyć piękno.

Jeżeli jednak bardziej twardo stąpasz po ziemi, to niemiecka precyzja: BMW serii 3 (sugerowałbym w sedanie). Tylny napęd to przy dzisiejszych systemach nie problem, nawet jak za mocno naciśniesz gaz, samochód sam zweryfikuje tor jazdy. To nie Polonez, albo duży Fiat... .
Z Mercedesów A-klasę wykluczam, bo nie ma w niej nic ciekawego. Co najmniej B-klasa, a najlepiej C.
Audi TT, wg. mojej opinii mocno szpanerskie, bo to auto sportowe, wcale nie jest takie małe. Podobne wymiary ma Audi A3, a jest dużo praktyczniejsze.

Mój typ to jednak Alfa Romeo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Maj 2011, 17:52

Dishman napisał(a):Jeżeli jednak bardziej twardo stąpasz po ziemi, to niemiecka precyzja: BMW serii 3 (sugerowałbym w sedanie). Tylny napęd to przy dzisiejszych systemach nie problem, nawet jak za mocno naciśniesz gaz, samochód sam zweryfikuje tor jazdy. To nie Polonez, albo duży Fiat... ..

nie zawsze poniewaz trzeba umiec "korzystac" z tych systemow sam ABS czy ESP czy jakikolwiek inny wspomagacz bez odpowiedniej "obslugi" moze byc bezurzyteczny a nawet moze przeszkadzac
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

21 Maj 2011, 18:31

Mini Coutryman Cooper S z 4x4. Mój faworyt ;)

Samochód w stylu Audi TT czyli Peugeot RCZ

EDIT: Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać środki to Lexus IS220D Elegance. Samochód rewelacyjny, jakość lepsza od BMW czy Audi w tej kwocie, ale jest trochę dłuższy od wymienionych wcześniej samochodów,
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Co potrafią skrzynie biegów? Ręczna czy automatyczna?
    Wytworzenie momentu napędowego to dopiero połowa sukcesu samochodu – moment ten trzeba jeszcze przenieść na koła. By odbywało się to efektywnie i komfortowo, ŠKODA opracowała szeroką ofertę układów napędowych ...

21 Maj 2011, 18:51

Libre napisał(a):Mini Coutryman Cooper S z 4x4. Mój faworyt ;)

Samochód w stylu Audi TT czyli Peugeot RCZ

EDIT: Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać środki to Lexus IS220D Elegance. Samochód rewelacyjny, jakość lepsza od BMW czy Audi w tej kwocie, ale jest trochę dłuższy od wymienionych wcześniej samochodów,

Jakos lexusa wcale nie jest lepsza, najistotniejsze jest to, że Lexus odbiega bardzo na minus własiwosciami jezdnymi od konkurencji.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

21 Maj 2011, 19:55

Jakość Lexusa nie jest najlepsza? No coż przynajmniej wg. mnie wnętrze jest lepiej wykończone i przyjemniejsze od konkurencji tj. BMW 3 (te szuflady) i Audi A4. A co do właściwości jezdnych to przyznaję, ze pierwszy raz słyszę, że Lexus odbiega "bardzo na minus". Co prawda ja to może nie mam takiego doświadczenia, żeby wysnuwać wnioski czy taki samochód prowadzi się znacznie lepiej czy gorzej od BMW (bo rozumię, że wg. ciebie BMW3 jest wzorem w tej klasie?), ale przy żadnych testach i porównaniach nie wyczytałem, żeby ktoś stwierdził, że w prowadzeniu odstaje znacznie od konkurencji. Ciężko też znaleźc w tej kwocie moim zdaniem lepszy samochód. Do 140 tysięcy kupimy Lexusa 250, a od BMW znacznie słabsze 320i.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

21 Maj 2011, 20:57

Może Impreza?
Fajne wrażenia z jazdy i w zimie poradzi sobie doskonale.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

21 Maj 2011, 23:11

Libre napisał(a):Jakość Lexusa nie jest najlepsza? No coż przynajmniej wg. mnie wnętrze jest lepiej wykończone i przyjemniejsze od konkurencji tj. BMW 3 (te szuflady) i Audi A4. A co do właściwości jezdnych to przyznaję, ze pierwszy raz słyszę, że Lexus odbiega "bardzo na minus". Co prawda ja to może nie mam takiego doświadczenia, żeby wysnuwać wnioski czy taki samochód prowadzi się znacznie lepiej czy gorzej od BMW (bo rozumię, że wg. ciebie BMW3 jest wzorem w tej klasie?), ale przy żadnych testach i porównaniach nie wyczytałem, żeby ktoś stwierdził, że w prowadzeniu odstaje znacznie od konkurencji. Ciężko też znaleźc w tej kwocie moim zdaniem lepszy samochód. Do 140 tysięcy kupimy Lexusa 250, a od BMW znacznie słabsze 320i.

W ktoryms TOP-GEARZE pisali chyba o Lexiu, jesli Ci zalezy to znajde w ktorym numerze.
Mialem okazje jezdzic BMW 320d, AUDI A4 2.0TDI 3.0TDI 2.0TFSI, z Quatrro wszystkie są super, bez Quatrro nie ma sensu kupowac audi.

Lexus jest okej ale jak mowie przy konkurencji wypada dosc słabo, zwlaszcza pod wzgledem wlasciwosci jezdnych.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

21 Maj 2011, 23:18

MajkPZM napisał(a):Mialem okazje jezdzic BMW 320d, AUDI A4 2.0TDI 3.0TDI 2.0TFSI, z Quatrro wszystkie są super, bez Quatrro nie ma sensu kupowac audi.

Fakt, Audi zwykłe i Audi quattro, to zdecydowanie dwa różne samochody.

MajkPZM napisał(a):Lexus jest okej ale jak mowie przy konkurencji wypada dosc słabo, zwlaszcza pod wzgledem wlasciwosci jezdnych.

Moim zdaniem patrząc na wnętrze z Lexusem może konkurować tylko Mercedes. BMW, a w szczególności Audi nie dorastają im do pięt.
Nanek napisał(a):nie zawsze poniewaz trzeba umiec "korzystac" z tych systemow sam ABS czy ESP czy jakikolwiek inny wspomagacz bez odpowiedniej "obslugi" moze byc bezurzyteczny a nawet moze przeszkadzac

Przeszkadzać? Sądziłem, że autor tematu mówi o tym, że boi się tylnego napędu, a nie że chce go wykorzystać na maksa do zabawy... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Maj 2011, 23:39

w tych pieniążkach nie rozglądał bym się za małymi furami. Patrzył bym na skode superb lub alfe romeo 159
Mam zepsuty klakson. Obserwuj środkowy palec u ręki.
S3bastjan
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebiatów

21 Maj 2011, 23:47

Dishman napisał(a):
MajkPZM napisał(a):Mialem okazje jezdzic BMW 320d, AUDI A4 2.0TDI 3.0TDI 2.0TFSI, z Quatrro wszystkie są super, bez Quatrro nie ma sensu kupowac audi.

Fakt, Audi zwykłe i Audi quattro, to zdecydowanie dwa różne samochody.

MajkPZM napisał(a):Lexus jest okej ale jak mowie przy konkurencji wypada dosc słabo, zwlaszcza pod wzgledem wlasciwosci jezdnych.

Moim zdaniem patrząc na wnętrze z Lexusem może konkurować tylko Mercedes. BMW, a w szczególności Audi nie dorastają im do pięt.
Nanek napisał(a):nie zawsze poniewaz trzeba umiec "korzystac" z tych systemow sam ABS czy ESP czy jakikolwiek inny wspomagacz bez odpowiedniej "obslugi" moze byc bezurzyteczny a nawet moze przeszkadzac

Przeszkadzać? Sądziłem, że autor tematu mówi o tym, że boi się tylnego napędu, a nie że chce go wykorzystać na maksa do zabawy... .

Mercedes? ta marka dla mnie to juz LEGENDA, obecnie jedynie modele AMG i S-Classa są godne uwagi, A,B,C,E,ML,GL to dno całkowite, wykonczenie w srodku porażka, materiały takie jak w VW czylli nic nadzwyczajnego, silniki tez NOTHING SPECIAL.

Jesli ma byc Diesel to brałbym BMW, jesli dobra i fajna benzyna to Audi A4 2.0TFSI Quattro. Mercedesa z góry bym odpuscił , ze Ska albo AMG.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany