Smart 600 swap

04 Wrz 2020, 14:43

Witam mam pytanie do forumowiczów. Chciałbym się dowiedzieć jak przeprowadzić SWAP w smarcie na silnik ściga żeby dało się przejść przegląd, ubezpieczyć i legalnie jeździć po polskich wertepach? Co gdyby pojemność była taka sama lub większa? :?:
Hugorejser
Nowicjusz

05 Wrz 2020, 08:21

O jakim SWAPie myślisz? Tam nic innego nie włożysz za bardzo bo mało miejsca. Najtaniej chyba wyszły by jakieś przeróbki oryginalnego silnika i wtedy nie musiałbyś kombinować z przeglądem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Wrz 2020, 08:36

A mi chodzi wlasnie i silnik ze ścigacza bo dużo lepsze osiągi a i koszty nie pozwalają
Hugorejser
Nowicjusz

05 Wrz 2020, 09:09

Oczywiście jest to do zrobienia widać to na tym załączonym filmiku:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tylko, że wkładanie takiego silnika do Smarta powinno wiązać się z utwardzeniem zawieszenia i wzmocnieniem hamulców. Przy takiej mocy jak byś chciał bardzo łato w tym samochodzie o wywrotkę i brak trakcji.

Jeżeli chodzi o aspekty prawne to generalnie silnik jest częścią wymienną i tu raczej nikt nie powinien się czepiać ale warto to zgłosić i zmienić w dokumentach taką zmianę żeby nie było w przyszłości problemów np. z ubezpieczycielem.

Czyli po zmianie zgłaszasz się na stację diagnostyczną zgłaszając przeróbki gdzie diagnosta zleca rozszerzony przegląd. otrzymasz dokument z którym idziesz do urzędu i tam zmieniają w dokumentach na jego podstawie dane. Po tym użytkujesz już auto z przeróbkami legalnie całkowicie.
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Wrz 2020, 09:16

Diagnosta podbije rozszerzony przegląd mimo tego że część konstrukcji pod silnikiem nie jest fabryczna?
Hugorejser
Nowicjusz

05 Wrz 2020, 09:22

Wszystko zależy od tego ile będzie zmienione w tym samochodzie. Silnik jest jako część zamienna i samochód powinien przejść rozszerzony przegląd.

Możesz z ciekawości dopytać na jakiejś stacji diagnostycznej gdzie miałbyś zrobić taki przegląd jak to u nich wygląda i co będzie Ci potrzebne. Co możesz zrobić żeby bez problemu przejść taki przegląd.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra - pięć generacji
    Toyota zaprosiła właścicieli oraz największych fanów klasycznych modeli Supry na zamkniętą imprezę z udziałem Tetsuyi Tady, twórcy Supry piątej generacji. Główny inżynier najnowszego sportowego coupe ...

05 Wrz 2020, 11:45

Hugorejser napisał(a):Diagnosta podbije rozszerzony przegląd mimo tego że część konstrukcji pod silnikiem nie jest fabryczna?
Bez problemu..... :ok: Jednak musi spelniać jeden warunek: jak trafisz na ślepego i gluchego... :D Owszem możesz dokonać zmian ale wtedy musisz robić dodatkowe badania tech.Dzisiaj to jest droga przez mękę....Nie wiem czy przypadkiem nie musi być w takim przypadku decyzji inspektora TDT....Moja nieswiadomość wynika z tego ze przez ostatnie lata przed emeryturą na PSKP nie można było takich badań przeprowadzać....
Ps.Nawet jeżeli trafisz na ślepego i głuchego to i tak WK cofnie wykonanie takiego przeglądu.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014