Solar Drive/ Naped Sloneczny

23 Kwi 2011, 23:38

Witam. Mam pewien problem, a raczej problematyczne pytania. Mówiąc po ludzku problem do rozwiązania właśnie w sprawie elektryki samochodu. Ogólnie rozchodzi mi się tu o calokrztalt elektryczności i rozruch samochodu elektrycznego. Pod wpływem pewnego filmu w którym gospodarka oparta na ropie to już dawny przeżytek i ludzkość uzyskała nieskończone źródło energii słonecznej. Przechodząc do rzeczy zafascynowało mnie to i zacząłem się zastanawiać jak może działać taki silnik z napędem słonecznym. Wykombinowałem ze to muszą być silniki elektryczne zasilane energia słoneczną. Zaraz po tym doszło kolejne pytanie czy dało by się wprowadzić takie coś w życie? I tu dochodzimy do sedna sprawy.
Doszedłem wiec do wniosku ze pod taki silnik elektryczny wystarczyło by podłączyć panel słoneczny, który dostarczał by energii. Nie jestem pewien czy było by to wystarczające źródło zasilania i czy było by to tańsze niż "zatankowanie" w domowym gniazdku?
Przemek18
Nowicjusz

Miejscowość: Morecambe

24 Kwi 2011, 12:08

Przemek18 napisał(a):Doszedłem wiec do wniosku ze pod taki silnik elektryczny wystarczyło by podłączyć panel słoneczny

... kolego, ile masz lat ??? Poczytaj troche literatury na temat silników elektrycznych, ogniw fotoelektrycznych i akumulatorów ... sugerowanie się fantastyką naukową jest nie na miejscu ...
... hmmm - idąc Twoim tokiem myślenia( fotoogniwo+silnik) - jak przejedziesz przez tunel ???
... poczytaj o napędach hybrydowych w samochodach - jakie problemy sa z magazynowaniem energii ... może trochę ochłoniesz ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

24 Kwi 2011, 13:29

Mam 19 lat. Od fantastyki naukowej się wszytko zaczyna. A myślisz ze dzięki czemu możesz teraz napisać posta na forum, polecieć samolotem, obejrzeć telewizje itd. Dzieki fantastyce naukowej i "wariatom" którzy myślą jak wprowadzić to w życie. Na motoryzacji się nie znam w ogóle i nie wiem za bardzo czego szukać. Dlatego zadaje pytania. Jak przejdziesz przez tunel? Jak dla mnie wiadome jest ze jak samochód spalinowy ma bak gdzie mieści się benzyna to i samochód elektryczny musi mieć jakiś akumulator lub coś w tym stylu. Dziękuje ci za informacje i na pewno skorzystam i poczytam, następnie dodam poprawki do mojego projektu i napisze tu o nich.
Przemek18
Nowicjusz

Miejscowość: Morecambe

26 Kwi 2011, 12:06

Przemek18 napisał(a): dzięki czemu możesz teraz napisać posta na forum, polecieć samolotem, obejrzeć telewizje itd. Dzieki fantastyce naukowej

Tak, dokładnie ... ja wiem o tym, wychowałem się na książkach Verne'a ... on miał mnóstwo pomysłów, które możemy teraz wręcz dotknąć ...
Masz czas to szukaj - napęd elektryczny jest już realizowany w samochodach ... pozyskanie energii to inny temat ...

Przemek18 napisał(a):samochód elektryczny musi mieć jakiś akumulator

Tak, musi - jakiś magazyn musi mieć ... ogniwo fotoelektryczne, prąd z gniazdka(tam też pojawia się w różny sposób - woda,węgiel) to tylko uzupełnianie - tankowanie ...
Poczytaj o technice samochodowej - w temacie właśnie napędu elektrycznego ...
W Wikipedii jest niewiele ... ale na forach znajdziesz dużo więcej ... pogadamy jeszcze ... pozdro ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi e-tron GT concept - stylistyka i nadwozie
    Niskie, szerokie i z dużym rozstawem osi – oto proporcje klasycznego Gran Turismo. Wpisuje się w nie również Audi e-tron GT concept. Ma 4,96 m. długości, 1,96 m. szerokości i 1,38 m. wysokości. Lekka karoseria ...