Solidne auto do 20 tyś (Mazda 6, Laguna II) czy za mniej?

01 Sty 2013, 20:24

Witam wszystkich (to mój pierwszy post na forum).

Chcę kupić samochód, początkowo chciałem przeznaczyć do 20 tyś. Samochód jest mi mało potrzebny, ale jest. Najczęstszy przypadek to wyjazd średnio raz na tydzień ok 200-300 km (żadnych dojazdów do pracy itd., garażowanie pod blokiem). Dotychczas jeździłem jak było trzeba samochodami rodziców, leciwym VW Passatem i golfem IV.

Auto chciałbym, żeby było duże, znośnie paliło (8l benzyny średnio, auto pod ewentualny montaż gazu w przyszłoćci).

Przegladając oferty uznałem, że można kupić coś nietuzinkowego (generalnie w pierwszej kolejności chciałbym coś spoza zbioru VW,Audi) za niższą cenę.

Do 15 tyś:

Laguna II - z minusów które mogą się pojawić to awaryjność elektroniki (za dużo też jej jak dla mnie, moje auto nie musi mieć czujników parkowanie itd itd), i możliwe problemy z zawieszeniem po przerzuceniu się na polskie drogi.

Kilka przykładów na szybko:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ewentualnie:
Ford Mondeo - minus: nie polecany montaż gazu

Do 20 tyś. :
Mazda 6

Skąd te różnice w cenie między Mazdą 6 a Laguna II. Dużo się naczytałem o tym, że model mazdy jest naprawdę solidnym autem, czy głównie o to chodzi?

Nie zależy mi na elektronice Laguny, ale cena niektórych egzemplarzy jest bardzo kusząca.

Boję się bez doświadczenia większego kupować auto w komisie, ale raczej nie mam innego wyjścia.
Rozumiem, że każdy egzemplarz auta jest inny, ale czy realnie patrząc można kupić:
- "dobrą" Lagunę II za ok. 11 tyś?
- "dobrą" Mazdę 6 za ok. 16 tyś (bo takie występują)?

Jeśli nie, ile takie auto jest warte (werjse bez fajerwerków)?
W obu przypadkach chodzi mi o modele 1.8 benzyna. Mniej więcej jak w przykładach.

Który polecalibyście bardziej?

Może przy moim skromnym użytkowaniu auta nie opłaca się dawać aż 20 tys za samochód (i kupić np Astrę II kombi 12-13 letnią za mniej niż 10 tyś) ?
Z drugiej strony chciałbym zmieniać auto przynajmniej za jakieś 5 lat, w takim wypadku może lepsza solidna mazda i w nią ładować pieniądze w ewentualne naprawy?

Ewentualnie jakie inne samochody polecalibyście na moje wymagania.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc.
mmmar12345
Obserwowany

Auto: Nie mam

01 Sty 2013, 20:36

Ja bym obstawał za Mazdą ale tu trzeba uważać na gnijące tylne nadkola.
A co byś powiedział na Lexusa IS200? Auto bardzo trwałe i za 20tys. można kupić ładny egzemplarz. Silnik to stary dobry 6cio cylindrowiec, który jest dynamiczny i bardzo dobrze jeździ na LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Sty 2013, 20:55

Dzięki za sugestię. Pewnie będę ją miał na uwadze, choć silnik trochę więcej bierze, a ja raczej szukam jak największego ekologa. Boję się też, że znając siebie jak zacznę szukać "ładnego egzemplarza" to może to się skończyć na sporo ponad 20 tyś. a wolałbym uniknąć przeciągania limitów jakie sobie ustaliłem. Ale kto wie, solidność tego auta na pewno jest dużym argumentem za.
mmmar12345
Obserwowany

Auto: Nie mam

01 Sty 2013, 21:04

Jak ma mało palić to skierowałbym uwagę na jakieś kompaktowe kombi tak jak zasugerowałeś coś wielkości Astry II.
Kolega ostatnio kupił Lagunę II za 16koła z silnikie 2,0 z LPG po lifcie w full wersji typu pełna elektryka, czujniki ciśnienia deszczu i światła. Póki co nie narzeka ale takie nagromadzenie gadżetów może na przyszłość źle rokować w tym modelu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

03 Sty 2013, 18:44

I nie prawdą jest żę mondeo mk3 nie lubi gazu.Nie jeden kolega ma i sprawują się dobrze :wink:
Raczej tyczy się to mondeo mk2.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003