Sonata NF - Co może być przyczyną usterki? Pedał sprzęgła

18 Cze 2018, 20:43

Witajcie przedstawię Wam dwa filmiki . Prosiłbym Was o pomoc.

1 -

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Na filmiku 1 widać od 0:03-0:09 jak wciskam pedał i jest luz którego być nie powinno dość duży luz.

od 0:10 idzie w dół z oporem a powinno iść już od góry z oporem .

2 -

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W filmiku drugim pokazałem luz po tym jak "pompowałem" pedałem sprzęgła . Pokazał się mniejszy luz.

Pytanie moje jest takie co sie dzieje ?

Oprócz tego objawu występuje również dziwny dzwięk stukania / cykania jak przyspieszam na 1 lub 2biegu . trwa to 1 - 2 skeundy przez dosłownie moment . Lecz to też nie jest reguła ... czasami tak jest ... ale to juz w momencie gdy pedała sprzęgła już nie trzymam. Przyspieszam ...

Teraz jechałem sonatką jeszcze zanim ruszyłem pod pompowałem sprzęgło i nie slyszałem żadnego stukania czy tikania ... mam wrażenie że to luźne pedał sprzęgła powoduje że coś w środku nie dochodzi / łączy się i stąd ten problem ?
Miichum
Początkujący

Prawo jazdy: 15 03 2008
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Skoda Felicja
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

19 Cze 2018, 08:45

Luz na pedale sprzęgła musi być i w normie jest chyba do około 2 cm. Jeżeli zauważyłeś problemy ze sprzęgłem to w pierwszej kolejności polecam wymienić płyn i odpowietrzyć wysprzęglik.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Cze 2018, 09:01

Czyli wymienić płyn hamulcowy , tak ?
Miichum
Początkujący

Prawo jazdy: 15 03 2008
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Skoda Felicja
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...