Sonda Lamba kolory przewodów w Suzuki Ignis 1.5 2004

22 Cze 2021, 17:30

Hej, Wymieniłem ostatnio sonde lamba, bo wyrzucilo mi bład P0134. Jednak ciągle mam dylemat czy dobrze podłączyłem przewody (czarny z czarny, czarny z czerwonym, biały z pomarańczowym, niebieski z białym). Czy jeśli podłączył bym odwrotnie, czyli sygnał do uziemiania, to samochód by wyrzucił błąd?
dueros
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 11 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Suzuki Ignis FH
Silnik: 1.5 113 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Cze 2021, 20:00

A dlaczego akurat tak podłączyłeś, a nie np. czarny z pomarańczowym, biały z białym, czarny z czerwonym i niebieski z białym?
Czy wiesz, które przewody w sondzie to grzałka, a które sygnałowe oraz które przewody od strony sterownika to grzałka a które sygnałowe?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Cze 2021, 21:06

Co do sondy jestem pewny który przewód jest czym, bo znalazłem informacje w google na kilku stronach. Czyli czarne grzałka, niebieski sygnał ,biały masa. Jednak w samochodzie jestem pewny tylko grzałki czyli czarny i czerwony bo tylko na nich jest napiecie 12V. Miałem podłączyć biały z białym ale na większosci schematów na google to własnie pomarańczowy jest masą. Teraz mnie to nurtuje czy napewno nie miał być biały z białym. Da się to jakoś sprawdzić?
dueros
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 11 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Suzuki Ignis FH
Silnik: 1.5 113 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Cze 2021, 07:10

Możesz sprawdzić to miernikiem - jedna elektroda miernika do np. klemy minusowej aku a druga do jednego lub drugiego przewodu w gnieździe sondy. Miernik ustaw sobie na piszczałkę. W gnieździe sondy jeden pin z tych dwóch to jak wiesz to masa. Miernik powinien piszczeć jak znajdziesz masę na gnieździe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000