Spacestar rodzinny czy warto?

12 Lut 2009, 11:28

Szukam auta za ok 20 tysięcy. Rodzina 2+2. Jednak głownie dojazdy do pracy dziennie ok 70km. Dlatego szukam autka w miarę oszczędnego. Nie potrzebuję wielkiego, bo nie chcę wozić powietrza. Dlatego wszelkie kombi (walory estetyczne) odpadają. Wolę mniejsze w hatchbacku.

Ostatnio trafiłem na ciekawe opcje. Mazda Premacy (w końcu wyeliminowana, bo drogie części, problemy z rozrządem i niewygodne tylne siedzenia) oraz

Mitsu Spacestar. Udaje minivana. Przestronne wnętrze, bagażnik mi odpowiada i w dieslu mało pali. (ok 5-6l przy stukonnym silniku 1,9). Czy warto wchodzić w takie auto. Ponieważ to "japoniec" (z Holandii )więc części nietanie, silnik od Reno, a zawieszenie nie na nasze wiejskie drogi. Czy ktoś ma porównanie i coś podpowie. Jaka inna opcja?

Z góry skreślam Picasso. Mam alergię na cytryny.
Joter
Aktywny

12 Lut 2009, 19:42

To nie jest zly samochod ale wiesz przebiegi!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Lut 2009, 14:00

nie wiem o co chodzi z tymi przebiegami??

Każde 7-8 letnie auto będzie miało przebiegi.
Joter
Aktywny

14 Lut 2009, 14:52

A o to mi chodzi,ze te samochody potrafią miec przebiegi takie same jak inne samochody tego typu ale zdecydowanie wieksze jak zwyczjne osobowki a dlaczego?No cóż.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

14 Lut 2009, 15:40

No i tu pojawia się pytanie co w związku z tym?

Są auta na których 200 tys na liczniku nie robi wielkiego wrażenia, a są takie, że to już prawie szrot.

Pytanie do której grupy zaliczyć Spacestara?
Joter
Aktywny

14 Lut 2009, 16:27

Joter ja ci powiem tak,po kondycji silnika i skrzyni biegow w mojej Cliówce z 1995 r,moge stwierdzic,że 200 tysiakow na samochod to jest nic!Nawet na wspołczesny.Naturalnie nie jestem sobie w stanie wyobrazic bryke naszpikowana elektroniką.Wniosek?Te bryki sprowadzane z zachodu musza miec napukane mnostwo kilosow,jesli one tak sie sypia przy niby 180000 km.Wiesz Spacestar to w końcu Mitsubishi,jesli tam jest silnik tego koncernu a do tego diesel to nie mam pytań.Mąż mojej siostry miał Opla Astre z silnikiem Mitsubishi Diesel,nie pamietam pojemnosci,wiesz co ci powiem?Ten silnik to było cudo.Mitsubishi z silnikiem benzynowym ja raczej bym nie kupil a napewno z silnikiem GDI! :twisted:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...

14 Lut 2009, 17:49

Ach ta Astra byla z silnikiem Isuzu,pomyliłem się.Space Star wystepuje z silnikiem Diesla Renault .Silniki benzynowe dobrze znosza instalacje sekwencyjne.Kiedys czytałem o tych samochodach ,przypomniałem sobie.Kupując trzeba zwrocic uwage na gniazda mocowania przednich amortyzatorow,była przeprowadzana akcja eliminowania efektu puszczania bodajze spawów czy cos w tym rodzaju,wazne by kupujac ten model na to zwrocic uwage.Ogolnie samochod dobry na długie trasy ale niezbyt pakowny i nie lubi przeciazeń,zmienia sie sterownosc samochodu .Ogolnie godny polecenia ,bezawaryjny.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

15 Lut 2009, 10:54

Moj ojciec kupił spacestara i jest z niego bardzo zadowolony. Auto ma 170 000 i jest z 2000r, tyle że inna jednostka - 1.3 ZI. Jako że było sprowadzane z Włoch, a mamy durnowate przepisy trzeba bylo jechac na przegląd... przeszło bez ŻADNYCH zastrzeżeń. Komputer pokazuje średnie spalanie w mieście 6,7. Blacha - perfect, ale to może dla tego, że nie poznała wcześniej śniegu. Nie wiem jak jest w 1.9 ropniaku, ale wadą auta jest 5biegowa przekładnia, bo aż sie prosi o 6stke. Ja polecam ten wózek :arrow:
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska