Spadające obroty Mondeo Mk3

05 Gru 2014, 22:51

Witam serdecznie, jestem posiadaczem auta ford mondeo 1.8 duratek 125km z 2001roku.
Chciałbym poradzić się co do problemu mianowiecie, po zrzuceniu na luz obroty spadają do 500 i powracają na 800 czasem powtórzy się to dwa, trzy razy. Najbardziej odczuwalne jest po hamowaniu np przed krzyżówką czy wybranym innym momencie hamowania z sprzęgłem, czasem dochodzi do zaświecenia się ładowania w najgorszym wypadku zgaśnie (rzadko). Ten sam problem występuje na postoju na biegu jałowym po dodaniu gazy obroty opadają i wracają. W aucie jest ten problem na benzynie nasilony na gazie.
Został przeczyszczony silniczek krokowy,zawór egr sprawdziłem przewody pod ciśnieniem można wykluczyć lewe powietrze, przepustnica też ok przeczyszczona. Kilka razy zapalił się check "zbyt uboga mieszanka" poza tym komputer nie pokazuje nie pokojących błędów. Proszę o pomoc.
Damjan
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 1987
Auto: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 1.8 duratek
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Gru 2014, 06:38

Może czujnik położenia wałka rozrządu..? Może też być coś z sondą lambda. Filtry masz powymieniane od powietrza?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser 3.0 D-4D Powerboost
    Land Cruiser 3.0 D-4D Powerboost rozwija moc 225 KM (o 35 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 500 Nm (w zakresie 1700-2800 obr./min., o 80 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Charakterystykę ...