Spadek mocy TD4

31 Sty 2012, 08:58

Witam ponownie, niestety znow musze zasiegnac jezyka w sprawie TD4, pisze bo nie znalazlem podobnego problemu na forum.
Sprawa wyglada nastpeujaco:
Samochod byl na wymianie sprzegla. Odebralem, wszystko ok, choc pierwszego dnia przejechalem tylko do domu. Ale na drugi dzien poczulem spadek mocy.
Kiedy sie rozpedzam i wrzucam wyzszy bieg, samochod zamiast przyspieszac lapie zamulke i dopiero po 2-4 sekundach zaczynaja rosnac obroty i auto przyspiesza. Tak sie dzieje po kazdym wrzuceniu wyzszego biegu. Wydaje mi sie ze przy niskich obrotach na 3ce i 4ce silnik zaczyna buczec, na wyzszych obrotach tego nie slychac. Zona tez zauwazyla to zjawisko zanim jej o tym wspomnialem wiec to nie moja wyobraznia.
Dodam, ze nie swieci sie zadna kontrolka . Oczywiscie chce sie wybrac do warsztatu zeby wymyslili co spieprzyli, a moze to czysty zbiego okolicznosci i cos sie poprostu zepsulo, w kazdym razie moze ktos ma jakis pomysl.
Dodam, ze auto ma 200 000 przebiegu, filtr paliwa byl wymieniany przy jakis 180k. Nie ma tez zadnego odciecia przy wyzszych obrotach, po prostu nie przyspiesza. I raczej nie chce osiagnac predkosci, ktore zwykl osiagac na poszczegolnych biegach.
land lover
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

05 Lut 2012, 15:39

Przede wszystkim trzeba podłączyć pod kompa bo tak można wróżyć z fusów
LANDER2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Discovery

07 Lut 2012, 22:33

Witaj. Takie objawy miałem przy nie wielkiej nieszczelności przewodu gumowego z turbo do kolektora.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

22 Lut 2012, 23:27

Po raz kolejny Piotr R postawil idealna diagnoze, dzieki :) Przewod wymieniony, wozek smiga jak nowy. Komputer nie byl potrzebny bo przedmuch byl namacalny i slyszalny.
ps
Piotr jestes amatorem zlota raczka czy pracuejsz przy landkach na co dzien ?
land lover
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

23 Lut 2012, 08:50

Jestem amatorem :oops:
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa GTD
    GTD jest od 31 lat "dalekobieżnym ekspresem" w ofercie Golfów – w wyjątkowy sposób łączy przyjemność jazdy i osiągi samochodu sportowego ze spalaniem typowym dla małych samochodów. Teraz, na bazie ...