Spadek napięcia na akumlatorze

24 Lut 2008, 12:28

Witam
Samochód seat Cordoba 1,8,
Akumlator: Ad, 44 Ah, 12V, 360 A

Chciałem odpalic autko po 3 dniach jak stalo a tam patrze akumlator padl podladowalem prostownikiem i odpalilem samochod z tym ze wydaje mi sie ze cos szybko alternator sie nagrzal czemu? i pozostawilem samochod na 2 godzinki gdzies, przychodze i nie moge odpalic spadlo napiecie na akumlatorze... czego to moze byc przyczyna??

Zrobiłem tak wczoraj miałem napięcie na akumlatorze około 11,8V i taki zostawiłem na noc odłączajac klemy i dzis sprawdzam napięcie i utrzymało się takie, ale gdy zakładam tylko klemy to napięcię spada momentalnie czym to jest spowodowane? uszkodzeniem akumlatora?
czy licznik i zegar w samochodzie są przyczyna spadku napięcia?

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam
nathiel
Początkujący

• 24 Lut 2008, 13:49

Masz gdzieś zwarcie w instalacji samochodu.Szczerze powiem,że masz przerąbane.Najprostszym wyjściem jest podłączenie amperomierza i wyjmowanie po kolei bezpieczników i obserwowanie kiedy prąd spadnie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Mar 2008, 13:15

Może to wina regulatora alternatora.
    Prąd wraca do alternatora i go nagrzwa stąd ciepły alternator
    Moze się myle :))
    mahermnih1
    Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

06 Mar 2008, 19:07

Miałem ten sam przypadek radze ci sprawdzić alternato ja swuj dałem do mechanika i cos bylo w nim spiepszony i akumulataor terz trzymał mi 2, 3 dni a potem pod prostownik Muwie ci przyjacielu lepiej sprawdzi alternator GOOD LOCK
    Bunio
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
      Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...