Spadek napięcia w lampie

01 Maj 2013, 11:18

hej, mój problem to spadek napięcia w prawej lampie WV Passat 2006r. W lewej jest wszystko w porządku. Na bezpieczniku jest 12V natomiast przy lampie 8V. Jaka może byc tego przyczyna?
rafklu7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 04 2008
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Ford Transit
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Maj 2013, 13:39

rafklu7 napisał(a):hej, mój problem to spadek napięcia w prawej lampie WV Passat 2006r. W lewej jest wszystko w porządku. Na bezpieczniku jest 12V natomiast przy lampie 8V. Jaka może byc tego przyczyna?
Przy lampie na przewodzie rozumiem? A lampa na krótko działa normalnie? Gdzieś jest za duży opór po drodze. Prawdopodobnie kabel do wymiany , zaśniedziały styk np. w jakiejś kostce lub zimny lut w skrzynce bezpieczników ale to raczej za nowy samochód jest ;). A bezpiecznik nie za mocny? Nie wiem czy najpierw prąd idzie z bezpiecznika do przełącznika czy odwrotnie. Nie ważne w sumie... Obstawiam którąś kostkę zaśniedziałą od środka. Znajdź sobie miejsce gdzie kabel zasilania zmienia się w 2 oddzielne idące do lamp. Czy na schemacie czy w samochodzie to jak chcesz. I z tamtego miejsca po prostu poleć z woltomierzem, będzie po sprawie. Myślę że na 95% wystarczy coś przeczyścić. Na pewno nic poważnego. Nic drogiego nie ma.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

02 Maj 2013, 23:02

rafklu7 napisał(a):hej, mój problem to spadek napięcia w prawej lampie WV Passat 2006r. W lewej jest wszystko w porządku. Na bezpieczniku jest 12V natomiast przy lampie 8V. Jaka może byc tego przyczyna?

Masz na myśli chyba przednie reflektory bo lamp jest kilka z przodu i z tyłu.Żarówka w reflektorze ma bezpieczniki na obwodzie świateł mijania i drogowych.Spadek napięcia masz na obu czy tylko na jednym obwodzie? Jak na obu to problem z masą jak na jednym to wygrzana końcówka przy bezpieczniku lub żarówce. A może tylko słabo kontaktuje bezpiecznik.
Vermin napisał(a):A bezpiecznik nie za mocny?

A jakby nawet to co to zmienia?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...
    Jaki wpływ na prędkość ma hałas silnika, a jaki muzyka?
    Badania wykazują, że hałas silnika ma wpływ na prędkość, z jaką jedzie kierowca. Gdy kierowca nie słyszy natężenia pracy silnika, jeździ szybciej i znacznie zaniża szacowaną przez siebie prędkość, z jaką się porusza*. A jak ...