Spalanie Audi A4 2,5TDI quattro

26 Sty 2009, 10:04

mam pytabie ile pali audi a4 2,5tdi quattro. kupiłem takie auto. na trasie spalanie jest ok 7,5l. w miescie pokazuje ok15l. czy to normalne. auto ma nową pompe wtryskową.[/b]. tak pokazuje wyświetlacz. mam sie nim sugierowac???
rekos26
Nowicjusz

26 Sty 2009, 19:18

Komputer równie dobrze może się mylić. Nie sugeruj się komputerem. Jeździłem kiedyś Audi A4 1.9TDi - brata. I w mieście - komputer pokazywał mi 16l/100km :shock: lecz palił normalnie jak 1.9 :) dziwne :) coś stało się z komputerem, po zmianie opro...komputer pokazywał 8-9l to już coś bardziej wiarygodnego...lecz 15l na takiego potwora to normalne...hm...zależy czy miałeś wtedy włączony napęd quattro czy też nie...mi z napędem 4x4 pokazuje średnio 12l w mieście...
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

26 Sty 2009, 21:52

nie ma czegos takiego jak właczenie quattro raczej
15l w miescie to za duzo
normalnie powininen palic w miescie z 10-11l :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

27 Sty 2009, 20:52

Kolego jesteś mało poinformowany - w moim Passku jest możliwość automatycznego włączenia napędu quattro przy poślizgu lub sam włączasz napęd 4x4 przyciskiem na konsoli ...
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Sty 2009, 20:56

no byc moze w pasku masz takie cos
ale w tych starszych audi nie ma takiego czegos
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

27 Sty 2009, 22:36

Ojj ... rzeczywiście nie uwzględniłem tego ;]
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowy hybrydowy crossover Toyota C-HR
    Toyota zademonstrowała produkcyjną wersję hybrydowego crossovera C-HR na targach w Genewie w marcu tego roku. Świat poznał wygląd auta z zewnątrz i pierwsze szczegóły specyfikacji, jednak producent nie pokazał jeszcze ...

30 Sty 2009, 20:42

coś kolego nie możliwe żebyś miał aż takie spalanie. Wszystko oczywiście także zależy od ciężkości nogi :)
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn

31 Sty 2009, 10:11

bartek_remix napisał(a):coś kolego nie możliwe żebyś miał aż takie spalanie. Wszystko oczywiście także zależy od ciężkości nogi :)

Słuszna uwaga ale też mogło się coś popier... z komputerem :) I dlatego takie spalanie...
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Lut 2009, 20:47

:o z tym komputerem to wszystko możliwe jeżdziłam Vel satisem 3,0 tdi i w miescie pokazywał 15-16l a w rzeczywistości palił 11-13l jednak wszystko zalezy od cieżkości buta
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

03 Lut 2010, 13:50

odnosnie kolegi ktory tu napisal ze w passacie ma naped quattro odlaczany czy tez dolaczany z blokada, Passat a A4 czy A6 to zupelnie inne napedy, Audi ma naped staly, nie rozlaczany, na szytywno, Passat ma naped tzw. Haldex, ktory to jest wlaczany elektronicznie kiedy ktores z kol utraci przyczepnosc i wtedy dolaczany do przodu jest tyl, jako ciekawostka podam ze cala gama Audi poza A3 ktore to ma taki sam naped jak Golf 4Motion czyli Haldex.
Quattro to staly naped na 4 kola (modele, A4, A5, A6, A8, Q7, R8) 4 Motion to naped dolaczany (Golf, Passat) nie wiem prawde mowiac jak jest z Touaregiem i Pheatonem.

pozdr.

[ Dodano: Sro Lut 03, 2010 12:53 ]
... aha - a jeszcze tylko dodam, ze jezdze na codzien A4 2,5 TDI quattro i spalanie w zaleznosci od ciezaru obuwia wynosi od 8 do 12 litrow, rekord na minimum osiagnalem 5,7 l / 100 , natomiast przy np. slizganiu sie w gorach gdzie auto bylo mocniej deptane spalanie doszlo do ok 14-15 l - ale to juz byly bardzo duze obciazenia.
AndreasK7
Nowicjusz

Miejscowość: silesia

03 Lut 2010, 16:54

Ogólnie te silniki nie uchodzą za zbyt oszczędne, wiec myśle ze to możliwe. Taki znajomy miał właśnie a6 z tym motorem i on narzekał na wysoki spalanie;/
cholek089
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

22 Maj 2010, 18:30

Spalanie w tym silniku rzeczywiście jest dosyć wysokie, ale 15 litrów to zdecydowanie za dużo. Tak jak koledzy wcześniej pisali, możliwa awaria komputera, bo spalanie wydaje się mało możliwe, jeśli silnik jest w dobrym stanie.
Bushido
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

20 Cze 2010, 19:50

ja mam audi 2.5tdi 150 ps.i na trasie miesci sie w 8 litrach.na miescie nie wezmie wiecej niz 10 litrow.kaputet oblicza srednia.i co chwie pokazuje inaczej.wiec nie sugeruj sie tym co pokazuje.
Lukasz34
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorskie

11 Lip 2010, 12:33

witam..rowniez mam A4 2,5 TDI Quattro 2003r..mam go od rawie 2 lat..wczesniej byl regularnie serwisowany..zadna czesc z ukladu paliwowego nie byla wymieniana..obecnie ma przejechane 190 000km..leje do niego raz verve a raz zwykly ON..w zimie spalanie jest moze troszke wieksze poniewaz jezdze glownie po miescie i nie zawsze zdazy sie rozgrzac..lecz w okresie pozazimowym spalanie wacha sie w granicach 8,2 do 11l przy wlaczonej klimie..warto zaznaczyc ze mam zalozone 18'' kapcie ktore tez wplywaja na zuzycie paliwa..pozdrawiam
largo85
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica