Spalanie E46 2.8 benzyna

19 Wrz 2018, 14:47

Kupilem ostatnio e46 coupe 2.8 i spala mi 15l/100 czy to normalnie bo wydaje mi sie ze za duzo. Przydatną informacją moze byc to ze byl robiony swap i jest nowy akumulator ,ale na tym akumulatorze przejechane juz jest z 200km więc jesli sie spalanie zresetowalo to juz powinno sie unormowac.
jakubplusa
Obserwowany

Zdjęcia: 0
  • 19 Wrz 2018, 14:58

W jakim ruchu użytkujesz auto, na jakich odcinkach?
    15 litrów na 100km to w ruchu miejskim jak najbardziej normalne. Przy mieszanym trybie pół na pół myślę że około 12 litrów przy normalnej jeździe.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

19 Wrz 2018, 19:12

Musisz się poprostu nauczyć jezdzić, dla mnie w pierwszej e39 spalanie wychodziło ok 13 litrów po naklepaniu troszkę km (kilka tyś) dałem radę osiągnąć średnie spalanie 8.9 litra w trybie mieszanym ale jeźdząc bez żadnych szarży. BMW potrafi być ekonomiczne ale też potrafi wziąć duże ilości paliwa jak dostanie po dupsku.

Takie średnie spalanie bez butowania trzeba liczyć 11 litrów
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Wrz 2018, 20:28

Dokładnie, nauczysz się charakterystyki silnika to i spalanie spadnie. Najlepiej przejrzyj sobie wykresy momentu obrotowego, zobacz gdzie jest już znośny do zmiany biegu i tak zmieniaj. U mnie np. silnik ma dość siły do normalnej jazdy przy 2000 obrotów i zmieniam tak biegi, by mieć powyżej tej wartości.

Dla przykładu wsiadając do Golfa 1.6 po poprzednim kierowcy potrafiłem zbić spalanie o cały litr, nie tracąc dynamiki. Szybka zmiana biegu bez zamulania również pomaga, no i oczywiście hamowanie silnikiem a nie jazda na luzie do świateł.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

19 Wrz 2018, 20:50

Ja jeszcze od siebie powiem na podstawie 7 szt bmw które miałem że najmniej spala gdy najszybciej osiągniesz oczekiwaną prędkość np jeżeli wyskakuje w dłužszą trasę i zakładasz sobie np 130 km/h to jak najszybciej dobij do tej prędkości, u mnie to się 100 procentowo sprawdzało, próbowałem rozpędzać sie na różne sposoby najczęściej delikatnie ale nie przynosiło to efektów dopiero jako opracowałem swój patent to spalanie momentalnie zaczęło spadać. W bmw mamy słynny ekonomizer i dzięki niemu głównie można wyczaić kiedy auto spala najmniej ale na pewno nie są to najniższe obroty i prędkości, wcale nie skłamie jeżeli powiem że e39 przy 150Km/h na tempomacie na prostej drodze spala 6 litrów benzyny
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

24 Wrz 2018, 14:13

Kao napisał(a):wcale nie skłamie jeżeli powiem że e39 przy 150Km/h na tempomacie na prostej drodze spala 6 litrów benzyny
    @Kao proszę cię :) musiało być lekko z górki albo leciałeś z wiatrem :mrgreen: Bardziej zgodziłbym się jak by byś napisał 7. Tak na poważnie na tempomacie można zejść nisko i dynamiczne rozpędzanie, a później jazda ze stałą prędkością może przynosić naprawdę spore korzyści.

Przy spalaniu jeszcze zasadniczą rolę odgrywają opony na jakich jeździmy i ich szerokość, a o tym nikt wcześniej nie wspomniał. Nie wiemy też na jakich jeździ autor.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

24 Wrz 2018, 15:23

Kao napisał(a):dopiero jako opracowałem swój patent to spalanie momentalnie zaczęło spadać

Ten patent jest znany od kilku lat i było o nim głośno w Polsce :P Właśnie jako EcoDriving, szybko się rozpędzić i utrzymać prędkość. Potem ludzie przekręcili EcoDriving jako zamulanie i wrzucanie biegów przy 1800 obrotów.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

24 Wrz 2018, 16:24

Cichy możesz nie wierzyć lub nie przeczytałeś ze zrozumieniem, widzisz dla Ciebie może zdawać się to nie realne bo nigdy tego nie doswiadczyles, ja e39 r6 miałem kilka sztuk i daj mi w ręce kolejną i każdemu niedowiarkowi to udowodnię.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

24 Wrz 2018, 18:49

Rozumiem co napisałeś ale przy silniku R6 spalanie na tempomacie na równej drodze przy prędkości 150km/h to trochę mało biorąc pod uwagę występujące już przy tej prędkości opory powietrza no i nie mały silnik. Wiem, że większe silniki przy wyższych prędkościach mają lżej ale jeździłem różnymi samochodami i przy tej prędkości wynik jaki podałeś jest bardzo rzadko spotykany w dieslu a tu mamy benzynę. Nie będę się sprzeczał :ok: i być może tak było jak piszesz mi jednak ciężko w taki wynik uwierzyć porównując go z różnymi innymi samochodami.
    Cichy77
    Forumowicz VIP