Spark, C1 czy Up! ?

09 Mar 2012, 18:01

Witam :)
mam mały dylemat. Chcę kupić niewielkie autko. Pojeździłam po salonach i wybrałam sobie miej więcej trzy modele. Pierwszy Chevrolet Spark, drugi Citroen C1 i Volkswagen Up! Każdy z nich w jakiś sposób mi się podoba. Chcę kupić autko, które posłuży mi dłużej i żeby nie było z nim większych problemów. Lubię jeździć z przyjaciółmi na wakacje, a do tego potrzebny jest większy bagażnik, więc tu plus dla Sparka. Czy ktoś mi może powiedzieć coś więcej o wytrzymałości, bezpieczeństwie itp. tych modeli? Proszę!!!
krokus01
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 11 1998

10 Mar 2012, 13:48

Nie napisałaś ile chcesz przeznaczyc na samochód, czy interesuje Cię bardziej spalanie czy komfort(jeśli wogle można tak nazwać podróżowanie tak małymi autkami :wink: ). VW UP! jest najdroższy z całej trójki ale będzie tracił najmniej na wartosci, jednak jeśli lubisz wypady ze znajomymi na wakacje to nie zmieścisz tam nic prócz małej torebki a obawiam się, że nie o to Ci chodzi. Tak samo Citroen C1 bo jeśli chodzi o miejsce w tych obu samochodach, to są porównywalne.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2012, 15:18

Dlatego kup NOWĄ PANDĘ, masz tam 4 furtki, dość duży bagażnik, nowoczesną ciepłą stylistykę i super cenę.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

10 Mar 2012, 15:29

Jaką super cenę skoro jest znacznie droższa niż np. Up!
Za 34tys. zł masz Up! z klimą, ESP i audio czyli praktycznie wszystkim co potrzeba a podobnie wyposażona Panda to 42tys. zł i to w cenie promocyjnej.
Za 29.000 można mieć 107 z klimatyzacją i radiem, tyle, że to stary model.
Nowe i10 można kupić za 23.900 tyle, że golas totalny, ale da się.
Panda jest absurdalnie droga.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2012, 18:29

Kolego gdzie takich bzdur się naczytałeś???

NOWA PANDA w standarcie posiada: ABS/EBD, elektryczne szyby, centralny zamek, wspomaganie, cena od 33,900zł za auto 5 drzwiowe !!!!!, z większym bagażnikiem!!!!, i z lepszym 4 cylindrowym silnikiem!!!! a nie z traktorkiem pod maską!!!! za klimę trzeba dopłacić 3500zł. Myślę, że dodatkowe drzwi, większy bagażnik, lepszy silnik rekompensują nam wyzszą cenę od Upa, dodam że to zaledwie około 3000zł

A żeby było weselej, wyprzedaż GRANDE PUNTO z klimą wersja 5d (linia "estiva") kostuje 34,490zł jakieś pytania :lol:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Mar 2012, 18:53

Gdzie ty widzisz te bzdury? Cena Pandy jest zdecydowanie za wysoka! W cenie golasa Pandy u VW mamy klimę, radio, ESP (której w Pandzie brak), silniki mają identyczne osiągi przy czym ten w upie jest oszczędniejszy! Do tego z tego co widzę, bagażnik Upa jest większy od tego w Pandzie. Przy doposażeniu Pandy w klime i głupie radio cena wzrasta do 39 000. I otrzymujemy samochód bez nawet ESP! Taniej wyjdzie nawet o klase większe nowe Aveo, które dalej będzie lepiej wyposażone.
http://mmcars.pl/samochody-nowe-dostepn ... 0pqwn.html

Nie mówiąc o Sparku, który w promocji idzie wyrwać za 31590 z klima, centralny zamkiem, elektryka szyb czy radiem. :wink: Warto też zerknąć na Kie Picanto, które również jest znacznie tańsze od Pandy.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[S] TT 8N 1,8T / 328Ci e46 / CLK 200K w208 / C70 I 2,4T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - auto z nadwoziem coupe - benzynowy silnik o mocy ok. 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2000 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Audi TT 8N 1,8T - 225KM - BMW ...

10 Mar 2012, 20:35

Jak coś jest pod znaku vw to zaraz jest opinia niekoniecznie słusznie że to coś najlepszego up to takie lupo niema się co oszukiwać że będzie lepsze nawet od pandy a tym bardziej że spali mniej bo spalanie średnie 4.5 to bajki ciężko będzie osiągnąć to w trasie w tej cenie bym proponował punto to już jest prawdziwy samochód a nie namiastka jak up a pieniądze porównywalne
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

10 Mar 2012, 21:20

Po pierwszych testach widać, że to spalanie to wcale nie bajka.
Poza tym w tegorocznym COTY eksperci z całego świata zdecydowanie bardziej docenili Up! niż Pandę.
Według mnie nie warto dopłacać aż tyle do Fiata.
Jasiek90
Stały forumowicz

11 Mar 2012, 12:11

Libre zobaczymy ile będzie kosztował UP w wersji 5d :oops: jakoś nie uwzgledniasz atutu typu dodatkowe drzwi i lepsza kultura pracy silnika.
Jesli komuś może podobać się goła blacha na drzwiach UPa to ........ :mrgreen: "aż tyle dostajesz" za tą kwotę :oops:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Mar 2012, 12:39

Dopłata do 5d to niecałe 2tys. zł więc i tak będzie znacznie tańszy niż Panda z tym samym wyposażeniem.
Lepsza lakierowana blacha niż tandetny plastik.
Jasiek90
Stały forumowicz

11 Mar 2012, 17:38

Z tego samego tandetnego plastiku jest wykonana deska rozdzielcza UPa :mrgreen: z tym że PANDA ma go jeszcze na drzwiach a w VW już go brak :lol:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Mar 2012, 23:14

jeżeli mam być szczery to up zdaje się być lepszym wyjściem , ale to vw , musi być droższy , ponieważ panda leci z wartosci okropnie , up nie poleci ale z jego zakupem lepiej sie wstrzymac rok ,,, i kupic z wyprzedaży rocznika wersje na wypasie tańszy up w praktyce będzie droższy od pandy , bo niedługo pewnie wypuszczą jakiegoś miejskiego killera w pudełku zapałek ( up ) jako odpowiedz na propozycje pandy abarth

ps panda to karton i ma lewarek na desce rozdzielczej , przynajmniej pierwsza wersja

patrząc do przodu albo mamy kia picanto albo vw up , reszta obecnie zdaje sie byc nieco w tyle jesli maja byc 4 cylindry to picanto 1,2 85 kucy i narazie PS opcja 1,0 82 konie :)
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

11 Mar 2012, 23:24

Up! to ciekawa propozycja i rozsądnie skalkulowana jak na VW ale Picanto jest wg mnie lepszym wyborem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Mar 2012, 07:10

x50sr o co chodziło w Twoim poście?
To Panda musi polecić z ceny bo jest znacznie droższa od poprzednika i większości samochodów tej klasy z Up!em włącznie.
Swoją drogą nie wiem co ty chcesz od utraty Pandy? biorąc pod uwagę cenę nowej poprzedniej generacji zaryzykowałbym stwierdzenie, że nic nie traci mniej na wartości, nowy średnio 30tys. zł a 7-8 latek z przebiegami ~100tys. km po ~10tys. zł, spójrz jak tanie są Foxy, czy Lupo które teraz kosztuje podobnie a jako nowe 1/3 więcej od Pandy.
To VW leci na wartości na łeb na szyję, pewnie bierze się to z tego, że do tej pory w tym segmencie miał same niewypały.
Zresztą ta KIA od dzidy najlepsza.
Od Up! mocniejsza no i co dla niektórych jest zaletą nie ma blachy na drzwiach.
Od Pandy tańsza a równie funkcjonalna.
A w dodatku ładna.
Mój numer 1.
Jasiek90
Stały forumowicz

12 Mar 2012, 10:45

kia od dzidy to ta sama którą ja zaproponowałem :) w poscie powyzej

utrata wartosci vw nie bierze się z rynku lokalnego :) żle szukamy :) foxy i lupo itd najczęsciej nie są krajowe lecz importowane , zbierane łopatą na lawete i sprzedawane taniej niż kupuje się je za granicą.

gdyby zaczeli tak z pandą robić ,,, i nie ma to nic wspólnego z realną wartością to jak golf IV i audi a3 , w PL kupisz za 10 tysięcy , ale bez 15 nie podchodz
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska