Spark, C1 czy Up! ?

09 Mar 2012, 18:01

Witam :)
mam mały dylemat. Chcę kupić niewielkie autko. Pojeździłam po salonach i wybrałam sobie miej więcej trzy modele. Pierwszy Chevrolet Spark, drugi Citroen C1 i Volkswagen Up! Każdy z nich w jakiś sposób mi się podoba. Chcę kupić autko, które posłuży mi dłużej i żeby nie było z nim większych problemów. Lubię jeździć z przyjaciółmi na wakacje, a do tego potrzebny jest większy bagażnik, więc tu plus dla Sparka. Czy ktoś mi może powiedzieć coś więcej o wytrzymałości, bezpieczeństwie itp. tych modeli? Proszę!!!
krokus01
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 11 1998

10 Mar 2012, 13:48

Nie napisałaś ile chcesz przeznaczyc na samochód, czy interesuje Cię bardziej spalanie czy komfort(jeśli wogle można tak nazwać podróżowanie tak małymi autkami :wink: ). VW UP! jest najdroższy z całej trójki ale będzie tracił najmniej na wartosci, jednak jeśli lubisz wypady ze znajomymi na wakacje to nie zmieścisz tam nic prócz małej torebki a obawiam się, że nie o to Ci chodzi. Tak samo Citroen C1 bo jeśli chodzi o miejsce w tych obu samochodach, to są porównywalne.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2012, 15:18

Dlatego kup NOWĄ PANDĘ, masz tam 4 furtki, dość duży bagażnik, nowoczesną ciepłą stylistykę i super cenę.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

10 Mar 2012, 15:29

Jaką super cenę skoro jest znacznie droższa niż np. Up!
Za 34tys. zł masz Up! z klimą, ESP i audio czyli praktycznie wszystkim co potrzeba a podobnie wyposażona Panda to 42tys. zł i to w cenie promocyjnej.
Za 29.000 można mieć 107 z klimatyzacją i radiem, tyle, że to stary model.
Nowe i10 można kupić za 23.900 tyle, że golas totalny, ale da się.
Panda jest absurdalnie droga.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2012, 18:29

Kolego gdzie takich bzdur się naczytałeś???

NOWA PANDA w standarcie posiada: ABS/EBD, elektryczne szyby, centralny zamek, wspomaganie, cena od 33,900zł za auto 5 drzwiowe !!!!!, z większym bagażnikiem!!!!, i z lepszym 4 cylindrowym silnikiem!!!! a nie z traktorkiem pod maską!!!! za klimę trzeba dopłacić 3500zł. Myślę, że dodatkowe drzwi, większy bagażnik, lepszy silnik rekompensują nam wyzszą cenę od Upa, dodam że to zaledwie około 3000zł

A żeby było weselej, wyprzedaż GRANDE PUNTO z klimą wersja 5d (linia "estiva") kostuje 34,490zł jakieś pytania :lol:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Mar 2012, 18:53

Gdzie ty widzisz te bzdury? Cena Pandy jest zdecydowanie za wysoka! W cenie golasa Pandy u VW mamy klimę, radio, ESP (której w Pandzie brak), silniki mają identyczne osiągi przy czym ten w upie jest oszczędniejszy! Do tego z tego co widzę, bagażnik Upa jest większy od tego w Pandzie. Przy doposażeniu Pandy w klime i głupie radio cena wzrasta do 39 000. I otrzymujemy samochód bez nawet ESP! Taniej wyjdzie nawet o klase większe nowe Aveo, które dalej będzie lepiej wyposażone.
http://mmcars.pl/samochody-nowe-dostepn ... 0pqwn.html

Nie mówiąc o Sparku, który w promocji idzie wyrwać za 31590 z klima, centralny zamkiem, elektryka szyb czy radiem. :wink: Warto też zerknąć na Kie Picanto, które również jest znacznie tańsze od Pandy.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...
    Od czego zależą ceny ubezpieczenia OC?
    Cena za ubezpieczenie OC nie jest określona w sposób jednolity. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferujące taką polisę komunikacyjną może brać pod uwagę przy wyliczaniu wysokości składki ubezpieczeniowej inne czynniki. ...

10 Mar 2012, 20:35

Jak coś jest pod znaku vw to zaraz jest opinia niekoniecznie słusznie że to coś najlepszego up to takie lupo niema się co oszukiwać że będzie lepsze nawet od pandy a tym bardziej że spali mniej bo spalanie średnie 4.5 to bajki ciężko będzie osiągnąć to w trasie w tej cenie bym proponował punto to już jest prawdziwy samochód a nie namiastka jak up a pieniądze porównywalne
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

10 Mar 2012, 21:20

Po pierwszych testach widać, że to spalanie to wcale nie bajka.
Poza tym w tegorocznym COTY eksperci z całego świata zdecydowanie bardziej docenili Up! niż Pandę.
Według mnie nie warto dopłacać aż tyle do Fiata.
Jasiek90
Stały forumowicz

11 Mar 2012, 12:11

Libre zobaczymy ile będzie kosztował UP w wersji 5d :oops: jakoś nie uwzgledniasz atutu typu dodatkowe drzwi i lepsza kultura pracy silnika.
Jesli komuś może podobać się goła blacha na drzwiach UPa to ........ :mrgreen: "aż tyle dostajesz" za tą kwotę :oops:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Mar 2012, 12:39

Dopłata do 5d to niecałe 2tys. zł więc i tak będzie znacznie tańszy niż Panda z tym samym wyposażeniem.
Lepsza lakierowana blacha niż tandetny plastik.
Jasiek90
Stały forumowicz

11 Mar 2012, 17:38

Z tego samego tandetnego plastiku jest wykonana deska rozdzielcza UPa :mrgreen: z tym że PANDA ma go jeszcze na drzwiach a w VW już go brak :lol:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Mar 2012, 23:14

jeżeli mam być szczery to up zdaje się być lepszym wyjściem , ale to vw , musi być droższy , ponieważ panda leci z wartosci okropnie , up nie poleci ale z jego zakupem lepiej sie wstrzymac rok ,,, i kupic z wyprzedaży rocznika wersje na wypasie tańszy up w praktyce będzie droższy od pandy , bo niedługo pewnie wypuszczą jakiegoś miejskiego killera w pudełku zapałek ( up ) jako odpowiedz na propozycje pandy abarth

ps panda to karton i ma lewarek na desce rozdzielczej , przynajmniej pierwsza wersja

patrząc do przodu albo mamy kia picanto albo vw up , reszta obecnie zdaje sie byc nieco w tyle jesli maja byc 4 cylindry to picanto 1,2 85 kucy i narazie PS opcja 1,0 82 konie :)
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

11 Mar 2012, 23:24

Up! to ciekawa propozycja i rozsądnie skalkulowana jak na VW ale Picanto jest wg mnie lepszym wyborem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Mar 2012, 07:10

x50sr o co chodziło w Twoim poście?
To Panda musi polecić z ceny bo jest znacznie droższa od poprzednika i większości samochodów tej klasy z Up!em włącznie.
Swoją drogą nie wiem co ty chcesz od utraty Pandy? biorąc pod uwagę cenę nowej poprzedniej generacji zaryzykowałbym stwierdzenie, że nic nie traci mniej na wartości, nowy średnio 30tys. zł a 7-8 latek z przebiegami ~100tys. km po ~10tys. zł, spójrz jak tanie są Foxy, czy Lupo które teraz kosztuje podobnie a jako nowe 1/3 więcej od Pandy.
To VW leci na wartości na łeb na szyję, pewnie bierze się to z tego, że do tej pory w tym segmencie miał same niewypały.
Zresztą ta KIA od dzidy najlepsza.
Od Up! mocniejsza no i co dla niektórych jest zaletą nie ma blachy na drzwiach.
Od Pandy tańsza a równie funkcjonalna.
A w dodatku ładna.
Mój numer 1.
Jasiek90
Stały forumowicz

12 Mar 2012, 10:45

kia od dzidy to ta sama którą ja zaproponowałem :) w poscie powyzej

utrata wartosci vw nie bierze się z rynku lokalnego :) żle szukamy :) foxy i lupo itd najczęsciej nie są krajowe lecz importowane , zbierane łopatą na lawete i sprzedawane taniej niż kupuje się je za granicą.

gdyby zaczeli tak z pandą robić ,,, i nie ma to nic wspólnego z realną wartością to jak golf IV i audi a3 , w PL kupisz za 10 tysięcy , ale bez 15 nie podchodz
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska