Sportage

13 Wrz 2010, 13:07

a mianowicie.... jak najszybciej i małym kosztem podnieść ten samochód? i czy wogóle trzeba bo mam zamiar założyć 225/70r15 typ MT , żeby nie szorować brzuchem po błocie, z góry dzięki
no to w błotko.....
kris_&N
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Iława

13 Wrz 2010, 13:47

najszybciej i najtaniej to na podnośniku :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

13 Wrz 2010, 14:07

niechodzi mi o fuszerkę ale do extremum to i tak sie nie nadaje tylko o prywatne przejażdzki po lesie bo mieszkam tak że jesienią i wiosną to błoto po pachy :mrgreen:
no to w błotko.....
kris_&N
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Wrz 2010, 14:58

Jakby Ci tu powiedzieć...
Zajrzyj tutaj:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=52&t=24523

Merytorycznie i z humorem

[ Dodano: 13 Wrzesień 2010, 16:03 ]
A w ogóle to do sportage wchodzą bez problemów opony 235/75/15... sprawdzone organoleptycznie.
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

13 Wrz 2010, 20:01

Skoro masz dużo błota to bym celował w 235/75R15 i będzie stać wyżej niż na 225/70R15 :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

13 Wrz 2010, 20:23

dzięks , a 235/75r15 bez problemu na przedniej osi? nigdzie nie ocieraja przy skręcie? czy może nadkola trzeba przyciąć:)
no to w błotko.....
kris_&N
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show Awards 2016 zostały przyznane
    Już po raz trzeci rozstrzygnięty został konkurs, w którego kapitule zasiadają znamienici polscy dziennikarze motoryzacyjni. Konkurs dość specyficzny, bo jedynym kryterium wyłonienia nagrody jest subiektywne spojrzenie, ...

13 Wrz 2010, 23:28

Z przodu z niczym nie kolidowało i nic nie trzeba było przerabiać. Oczywiście na standardowych felgach stalowych z ET+45. Z tyłu było nieco gorzej, bo ET felgi na wykrzyżach powodowało, że opona polerowała osłonę amortyzatora :mrgreen: Ale ogólnie większych problemów nie było.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

15 Wrz 2010, 19:10

Witam wszystkich.
Mam teraz oponki 205x70r15 na felgach którego ET nie znam (opony teraz są na równi z zewnętrzną krawędzią nadkola),mam pytanko czy jak założę opony Kumho KL 71 w rozmiarze 235x75r15 to nie będą obcierały o nadkola.
Who Dares Wins
marksman
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

15 Wrz 2010, 19:25

będą
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Wrz 2010, 20:04

Dzięki
Znalazłem Kumho KL 71 w rozmiarze 215x75r15 może te się zmieszczą, bo jeśli nie to trzeba będzie robić blacharkę :) lub aluski zamienić na jakieś blaszaki, ewentualnie podniesienie auta na sprężynach Ironmana,tylko zastanawiam się czy warto inwestować w zawieszenie jeśli auto w terenie robić będzie tylko na polowaniach.
Who Dares Wins
marksman
Nowicjusz

15 Wrz 2010, 20:54

KL 71 mają to do siebie, że są nieco przewymiarowane - to raz.
Jeśli koła są na równo z nadkolami to felga ma ET na poziomie +20 - może 25. Co to może być? Vitara? Samuraj? Wiem, że aluminiowa felga od vitary i fabryczna aluminiowa KIA ma właśnie takie ET. A skoro tak to nie ma się czego obawiać. Mój kumpel miał kijankę na aluminiowych felgach od vitary na które to z kolei założył opony Hankook Dynapro MT RT03 w rozmiarze 31/10,5/15... Auto nie miało jakichś tam mocnych przeróbek - było delikatnie wręcz kosmetycznie dzwignięte na ramie miało twardsze sprężyny i kilka przeróbek blacharskich polegających na zaklepaniu jednego zgrzewu. W razie potrzeby służę zdjęciami.

Tak więc myślę, że będzie dobrze.

[ Dodano: 15 Wrzesień 2010, 22:00 ]
marksman napisał(a):Dzięki
ewentualnie podniesienie auta na sprężynach Ironmana

Dżizas...
Chcesz potroić wartość auta :shock:
W Warszawie jest warsztat prowadzony przez Tomasza Burzymowskiego. Facet robi sprężyny, resory i co tam jeszcze trzeba. Paru znajomych właścicieli kijanek miało w samochodach sprężyny robione właśnie przez niego - wyższe i twardsze. Nie do zajebania.
Cenowo wychodziło też przystępnie.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

15 Wrz 2010, 21:20

jak są równo z rantem a da 1,5 cm szersze to trzeć będą ;) nie ma bola :mrgreen:
no chyba że kijanka ma jakąś unikalną geometrię zawiasu co chowa kołą podczas wykrzyżu :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Wrz 2010, 21:44

Dzięki za odpowiedź.
Moja kijanka ma aluski od mercedesa, przynajmniej takie logo jest na dekielkach.Dzwoniłem do pana Burzymowskiego za sprężyny bez montażu chciał 500zł,a Ironmany znalazłem za komplet ok 1000 zł,(wydaję mi się że warto dołożyć tę różnicę-może się mylę),a tyle mogę przełknąć dla rozmiaru 235x75r15 , myślałem założyć je bez zmiany amorków(znajomy który ma kijankę twierdzi że tak się da).A jeśli miały by tylko wystawać to zawsze można dołożyć gumowe poszerzenia nadkoli.
Pozdrawiam wszystkich
Ostatnio edytowany przez marksman, 15 Wrz 2010, 21:51, edytowano w sumie 1 raz
Who Dares Wins
marksman
Nowicjusz

15 Wrz 2010, 21:50

Mówię o tym co widziałem na własne oczy.

A w razie czego jeśli kolega sobie życzy to mogę po korzystnej cenie opylić komplet fabrycznych stalowych felg z ET +45 do lekkiego odnowienia. Zalegają mi w garażu i tylko miejsce zajmują. Mam też nieco przechodzone łysawe ateki BFG w rozmiarze 235/75/15... Też do opchnięcia.

[ Dodano: 15 Wrzesień 2010, 23:07 ]
marksman napisał(a):.Dzwoniłem do pana Burzymowskiego za sprężyny bez montażu chciał 500zł,a Ironmany znalazłem za komplet ok 1000 zł,(wydaję mi się że warto dołożyć tę różnicę-może się mylę),a tyle mogę przełknąć dla rozmiaru 235x75r15 , myślałem założyć je bez zmiany amorków(znajomy który ma kijankę twierdzi że tak się da).A jeśli miały by tylko wystawać to zawsze można dołożyć gumowe poszerzenia nadkoli.
Pozdrawiam wszystkich

Znam z autopsji sprężyny p. Burzymowskiego zamontowane w kijance kolegi. Wyjątkowo solidna robota - kijanka na samym zawiasie poszła jakieś 5 cm w górę. Prawdę mówiąc to przymierzam się do tych sprężyn, ale tylko na przód. I interesuje mnie lift rzędu 3 cm. Powyżej 5cm reszta elementów zawieszenia doznaje przedwczesnego zgonu. A cena jest spoko. Z tego co pamiętam to kumpel 3 lata temu płacił 8 stów za komplet na przód i tył. I z tego co pamiętam to cena obejmowała też montaż.
Wyższe sprężyny da się wstawić bez zmiany amortyzatorów, ale...
- przód będzie pracował w miarę poprawnie;
- tył nie będzie robił, bo fabryczne amorki będą za krótkie i przy wykrzyżu - czy też na głębszych wybojach po prostu to usłyszysz - amor będzie robił za ogranicznik skoku mostu (a to dobre dla niego nie jest). Z kolei wydłużenie amortyzatora (ja tak mam) też nie jest za dobrym rozwiązaniem - amorek ma za dużą długość minimalną... Jedynym sensownym rozwiązaniem jest przespawanie dolnego mocowania amora w górę o wartość liftu.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

15 Wrz 2010, 22:09

Dzięki @Leon Zet,jak możesz to podeślij fotki wolę wiedzieć w co się pakuję :lol: ,
ale ja uwielbiam wyzwania,takie moje małe zboczenie :mrgreen: .
Who Dares Wins
marksman
Nowicjusz