Sportowe autko

23 Kwi 2010, 15:57

Zastanawiam się nad zmianą samochodu. Mam Opla Tigrę 1.4 90 koni i chciałbym teraz kupić coś bardziej sportowego, z mocniejszym silnikiem.
W grę wchodzą samochody do pojemności 2.0, o mocy ponad 100 kucy.
W chwili obecnej zastanawiam się nad :

Honda Prelude IV gen.
Honda Prelude V gen.
Fiat Coupe z mniej awaryjnym silnikiem 1.8.

Kasy na sam zakup auta ( bez rejestracji i ubezpieczeń ) mam ok 12-13 tysięcy.
Co proponujecie ?
Loczek
Początkujący

23 Kwi 2010, 16:33

Co bys powiedział na hyundai'a coupe ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
qbson
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

23 Kwi 2010, 16:37

Według mnie stylistyka nie powala na kolana, a design jest dość szpetny. III generacja jest piękna, no ale na nią mnie niestety nie stać.
Bardzo podoba mi się ten projekt - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Jedynym mankamentem jest rok produkcji 1994 - a więc pierwszy wypust tegoż modelu.
Loczek
Początkujący

23 Kwi 2010, 21:55

No i co z tego że 1994r,ważny jest stan a nie rocznik,jeśli dobre to bierz,zresztą ktoś tu na tym forum na FC :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Kwi 2010, 17:23

To, że przy ewentualnej odsprzedaży wartość auta spadnie i to dość drastycznie. Kto ma Fiata Coupe? Jak sądzicie? Jest to dobra opcja w tej kwocie, czy myśleć nad czymś innym?
Loczek
Początkujący

24 Kwi 2010, 17:54

Na tym forum kolega Daro20VT ma FC więc z nim pogadaj,moim zdaniem jest to db inwestycja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy na tory (i OS-y)!
    Samochody hybrydowe kojarzą się głównie z oszczędnością i ekologią. Ale ich dominacja w legendarnym, 24-godzinnym wyścigu Le Mans doskonale pokazuje, że spalinowo-elektryczny napęd to nie tylko niższe zużycie paliwa, ...

24 Kwi 2010, 22:42

Tak, ja jestem szczęśliwym posiadaczem FC ;)
Nie będę Cię czarował. Coupetka jak Coupetka... Jest jak kobieta i miewa swoje fochy.
Jednego dnia jeździ super, następnego ledwo odpala. Ogólnie jeśli będziesz dbał, pieścił to zapewniam Cię, że ona Ci się odwdzięczy. Ale to nie jest MAZDA, czy Toyota. Do niej będziesz się dotykał. Bo o te auto trzeba zadbać. Większość ludzi w naszym kraju zajeżdża, pali gumy i Bóg wie co robi z tymi samochodami. Ciężko znaleźć egzemplarz,w którym wszystko jest OK. Spora część tych z allegro jest bita, cofnięte liczniki i takie tam.
Do tego musisz liczyć się z tym, że 16VT też lubi sobie łyknąć przy szybszej jeździe. To nie będzie Tigra tylko JELCZ :razz:. Za te 12-13 można śmiało kupować FC. Ale na twoim miejscu zdecydowałbym się na najmocniejszą wersję wolnossącą 20V. Mniej pali, jest mniej dynamiczna, ale jest dużo pewniejszym silnikiem. Bo 16VT to już trochę przestarzała konstrukcja. Na 20VT to Cię jeszcze nie stać, więc ja zostaje przy 2.0 20V.
W twoim przypadku będzie to najlepsze rozwiązanie.
Jakbyś chciał wiedzieć coś więcej to pisz :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

25 Kwi 2010, 15:08

Domyślam się, że większy silnik, większy moment obrotowy, większa moc, to również większe spalanie. Na całe szczęście samochodu używać będę co najwyżej 2-3 razy w ciągu tygodnia, gdyż na co dzień jeżdżę samochodem służbowym.
Interesuje mnie za to kilka innych kwestii. Mianowicie - czy da się podróżować w cztery osoby, pojemność bagażnika ( czy większa niż w Tigrze ), części i zamienniki do tego samochodu, co kolega sądzi o tym ogłoszeniu, o którym pisałem.
Loczek
Początkujący

25 Kwi 2010, 20:03

12-13tyś... miałem trochę niższy pułap, ale ten sam dylemat ;) Ja się zastanawiałem nad:
- Mazda MX-6,
- Nissan 200SX S13/S14,
- Honda Integra,
- Honda Prelude,
- Toyota Celica,
- Vw Corrado G60.

Szczerze? Gdyby S14 kosztowałby mniej, bym się nawet nie zastanawiał. Ja kupiłem MX-6 i po 3 latach użytkowania mogę powiedzieć jedno - auto ideał dla mnie. Taki też model bym polecił.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

25 Kwi 2010, 20:20

Loczek napisał(a):Interesuje mnie za to kilka innych kwestii. Mianowicie - czy da się podróżować w cztery osoby, pojemność bagażnika ( czy większa niż w Tigrze ), części i zamienniki do tego samochodu, co kolega sądzi o tym ogłoszeniu, o którym pisałem.

W 4 osoby da radę podróżować. Ale dosłownie na odcinki 100KM i to najlepiej po w miarę równej nawierzchni. Miejsca z tyłu na nogi jak i na głowę nie jest za wiele. Więc wyższe osoby mogą się po prostu nie zmieścić. Bagażnik w FC ma 30lL ,więc przyzwoicie. Da się zmieścić parę toreb... Nie wiem jaki jest w TIGRZE, ale w FC ma 300l więc sobie porównaj.
Z częściami jako tako nie ma problemu. Ludzie ściągają bite angielskie FC i na części sprzedają w PL. Da radę spokojnie coś znaleźć. Z tym, że części do FC do najtańszych nie należy. Co do auta z ogłoszenia, to wydaje mi się, że jest zadbane i całkiem ładnie się prezentuje. Ale jeśli chcesz sprawdzone 16VT to masz tu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Autko z klubu, zadbane silnik też igła :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

25 Kwi 2010, 21:50

moje prpozycje dla ciebie to:
Honda Civic 1.6 vtec / Prelude
Toyota Celica
Mitsu Eclipse
Hyundai Coupe niby koreanczyka ale 140KM ma :P
Mazda mx6
hxm
Nowicjusz

Miejscowość: jestes?

26 Kwi 2010, 05:32

Civic odpada. Design jest co najwyżej przeciętny, żeby nie powiedzieć nudny. O Preludzie pisałem i nadal jest w kręgu moich zainteresowań. O Hyundaiu też pisałem.
Eclipse w tej cenie nie znajdę, chyba, że w starej budzie, a ono jest brzydkie jak diabli.
MX6 jest za stara.
Tak więc chyba jednak pozostanę przy FC.
Loczek
Początkujący

26 Kwi 2010, 07:57

A co byś powiedział na takie coś:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

26 Kwi 2010, 16:54

Myślę, że słowo które użyłeś - " coś " - odzwierciedla mój stosunek do tego " czegoś " :???:
Loczek
Początkujący

26 Kwi 2010, 17:16

No spoko to była tylko propozycja.
Barol
Awatar użytkownika