Sportowe auto 200ps+ 20-30k

24 Maj 2016, 19:16

Cześć,

Szukam jakiegoś fajnego auta sportowego w kwocie 20-30tyś.
Warunkiem jest ~200KM i ewentualne możliwości rozbudowy. W oko wpadł mi Focus mk2 ST 2.5T, niewielkim kosztem można podnieść w nim moc do powiedzmy 270KM. Jednakże koszt takiego focusa oscyluję w granicach 30tyś za rok 2005?! Co dla mnie jest jakąś pomyłką, przecież to zwykły focus z dokładkami i starym silnikiem z volvo :D
Można coś lepszego znaleźć w tej kwocie?
Fusion
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

24 Maj 2016, 19:39

Fusion napisał(a):Szukam jakiegoś fajnego auta sportowego w kwocie 20-30tyś.
Warunkiem jest ~200KM i ewentualne możliwości rozbudowy. W oko wpadł mi Focus mk2 ST 2.5T, niewielkim kosztem można podnieść w nim moc do powiedzmy 270KM. Jednakże koszt takiego focusa oscyluję w granicach 30tyś za rok 2005?! Co dla mnie jest jakąś pomyłką, przecież to zwykły focus z dokładkami i starym silnikiem z volvo :D
Można coś lepszego znaleźć w tej kwocie?

Jeżeli foka 2,5 st jest dla Ciebie pomyłką bo kosztuje 30k i wygląda ja zwykła sztuka to znaczy że nic nie znajdziesz a w dodatku widać że Twoja wiedza ogranicza się do odczytania tabelki pt. moc ... :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Maj 2016, 19:44

Pomyłką dla mnie jest cena.... RS to przecież nie jest aby robić ochy i achy :) Oprócz innego silnika nie ma tam innych pół osi, itd. Spokojnie, nie szukam auta po tabelce danych technicznych. Po prostu szukam alternatywy dla takiego focusa, coś z podobną mocą ,momentem itd.
Fusion
Początkujący

24 Maj 2016, 19:56

Popatrz sobie po ile chodzą inne hothatche 4-cyl. i wtedy mów czy pomyłka.

Jak CI przeszkadza cena Foki szukaj BMW e46 328i/330i - jeśli będzie Cie stać na utrzymanie, bo pewnie dużo pali ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Maj 2016, 20:04

Oczywiście, że pomyła, jeżdżę cywilnym focusem mk2 i widzę za co, a właściwie nie widzę za co te dodatkowe tysiące w przypadku ST :) Może się mylę, ale siedziałem w obu autach i takie wysuwam wnioski.
Dlatego założyłem ten temat :) Nie orientuję jak wygląda rynek takich aut w tym budżecie, a może wypowie się i doradzi coś ktoś doświadczony.
Fusion
Początkujący

24 Maj 2016, 20:06

Ale jazda zupełnie inna - kupa frajdy i piękny dźwięk silnika to nie to samo co 2,0 :) Wg mnie jeden z lepszych w tym segmencie jak nie najlepszy stąd te ceny. Golfy GTi też są drogie i nie takie dobre.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...

24 Maj 2016, 20:58

Z tym się zgodzę silnik jest bardzo fajny, na plus też ładnie ciągnie z niskich obrotów. Ale serio nie ma nic konkurencyjnego, wartego uwagi?
Fusion
Początkujący

24 Maj 2016, 21:01

Toyota Corolla E12 1.8 TS kompresor
Honda Civic VII 2.0 Type-R
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Maj 2016, 21:33

Kieł napisał(a):Toyota Corolla E12 1.8 TS kompresor

rollka TS kompresor jest zwykłą rolką :D
Kieł napisał(a):Honda Civic VII 2.0 Type-R

CTR jest to zwykły civic z większą mocą :D
Fusion napisał(a):Oczywiście, że pomyła, jeżdżę cywilnym focusem mk2 i widzę za co, a właściwie nie widzę za co te dodatkowe tysiące w przypadku ST :) Może się mylę, ale siedziałem w obu autach i takie wysuwam wnioski.

Jak nie widzisz to skupię się na wierzchołku góry lodowej :naughty:
Jeżeli chciałbyś zrobić swój silnik tak żeby posiadał parametry st-ka to musiałbyś wydać około 25k a byłaby to dalej klasa "ulep"... do tego dochodzą kwestie zawieszeń, wzmocnień, hebli no i wyglądu... jak sobie połączysz to wszystko to zrozumiesz o co chodzi.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Maj 2016, 21:46

Fusion - a Ty patrzysz na ceny otomoto, a oczekujesz samochodu na poziomie ogłoszenia z rąk prywatnych od Niemca.
Przecież taki ST nowy w tamtych latach swoje kosztował, ze 30 000 EUR, wyszukaj na mobile.de, sprowadź sobie, i zobaczysz, czy tak łatwo się zmieścisz w budżecie coś sobie sprowadzając. Nie ma łatwo.
tomekdk

24 Maj 2016, 22:16

No dobra, kto z Was siedział, jeździł, serwisował Focusa mk2 ST? :D Bo widzę, że nie rozumiecie jednego.
Silnik, który jest w focusie montowany jest w bardzo... wielu autach, volvo, fordy, s-maxy itd, także żaden wyjątkowy rarytas jak kompresor toyoty czy 2.0 vtec w civicu. Oprócz silnika i twardszych sprężyn nie ma w nim nic co odróżniało by go od cywilnej wersji np w motorem 2.0 145KM, co innego wersja RS. Tylko nie piszcie mi o fotelach kubełkowych z materiału i znaczku ST :D a cena między tymi wersjami to przepaść, dlatego uważam cenę za pomyłkę bo jest archaiczny silnik 2.5T i napis "ST" :)
O Toyocie i Civicu się nie wypowiem bo nie znam dobrze tych aut.

Przecież wszystkie są z rąk prywatnych od pierwszego właściciela z niemiec :) Druga sprawa ciekaw jestem w jakim stanie są te auta z ogłoszeń w cenie 30k, nie zdziwiłbym się jakby to były ulepy, ale całych raczej handlarze nie sprowadzają :)
Fusion
Początkujący

24 Maj 2016, 22:28

Fusion napisał(a): Jednakże koszt takiego focusa oscyluję w granicach 30tyś za rok 2005?! Co dla mnie jest jakąś pomyłką, przecież to zwykły focus z dokładkami i starym silnikiem z volvo
idąc tym tropem mieszkanie w apartamentowcu z siłką, basenem, garażem podziemnym i ogrzewaniem podłogowym w całym mieszkaniu nie różni się niczym od mieszkania w cygańskim wozie :mrgreen:
Niestety hot hatche tak mają. Gulf GTI to tylko mocny silnik i kilka spojlerów (wiedza bezużyteczna - G IV GTI to tak naprawdę wersja wyposażenia a nie oddzielny model), r32 to tylko absurdalnie duży silnik w kompakcie (tak naprawdę uogólniam, bo tam się trochę działo), a tak wgl to wszyscy kiedyś umrzemy...

Jeśli nie pasuje Ci ST bo to tylko "stary silnik Volvo w Focusie" to kup sobie Ferrari, no chyba, że uważasz że to tylko głośne i niekomfortowe czerwone auto, które nie wiedzieć czemu kosztuje w chooj kasy :ok:
Albo po prostu najpierw przejedź się Foką to pogadamy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Maj 2016, 22:38

Oj od razu ferrari, nie wiem jak prezentują się inne sportowe auta w tym segmencie, ale znam focusa, jeździłem zwykłym jak i ST i wiem mniej więcej jak wygląda kwestia techniczna, dlatego zwracam uwagę, że to nadmuchana cena w porównaniu do cywila, bo jest ST :) 30k za 11 letnie auto? jak żyć :)
Fusion
Początkujący

24 Maj 2016, 22:54

Zaraz Ci napisza, ze jak janusz przeliczasz cene na rocznik, ze nie doceniasz wyjatkowosci jakiegos forda, zrobia glupkowate wyliczenia, ze od handlarza to musi byc tyle co na mobile + marza, jak taniej to zlom :lol: Absurdalne porownania do ferrari juz sie pojawily, takze czort wie co jeszcze maja w zanadrzu :lol:
Kup to co Ci sie podoba, mnie np. w tym focusie przekonywalby ten 5cylindrowy silnik. Civic robi duzo halasu i nie jedzie, golf fajny ale ma tylko 4gary. Jeszcze pomyslalbym o volvo c70 t5, niestety bedzie nieco archaiczne. Chociaz ma fajna ponadczasowa sylwetke i dobry silnik + sporo tansze.
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Maj 2016, 00:28

Ja też prawdę mówiąc zdziwiony jestem czym się większość podnieca w odniesieniu do Focusa ST???
Przecież to konkurent Golfa GTI, Megane RS, Civica Type R itp.. :D
Silnik fajny ale wnętrze tanie wygląda jak końcówka lat 90...
Prawdę mówiąc nic nie lepsze niż w Leonie Cuprze i osobiście wybrałbym albo Leona Cuprę 1,8T albo Audi S3 1,8T 4x4 zamiast Focusa ST, który niby taki extra a napęd na przód i pewnie mieli kołami jak tylko zrobi się mokro :yes:

Nie ma co się jarać nudnym Focusem takim jak inne sportowe wersje kompaktów, ja bym osobiście zainteresował się BMW E46 330i

A tak swoją droga to 220 koni to z 1,8T zwykłego da się wyciągnąć i też napęd FWD zwykły Leon czy jakieś A3...dla mnie żadna rewelacja Focus ST z jedyną zaletą = jednostką i to tyle..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000