Sportowe auto do 60 tys.

26 Kwi 2018, 20:04

Hej.

Autem dojeżdżam codziennie do pracy kilka km w dużym mieście, po robocie do dziewczyny/zakupy/siłownia i inne atrakcje. Trasa powiedzmy 1-2x w miechu. Dość często też po prostu jadę na obwodnicę pojeździć. Jeśli kupiłbym sportowe auto to może też skuszę się na tor :)

Na czym mi zależy .. moc powyżej 220 km - fajnie jakby było pod 300. Bardzo dobre prowadzenie. Generalnie chodzi o to, że czuć tą frajdę z jazdy. Świadomie płacę nie tylko za przejechanie z A do B - również za spełnianie pasji motoryzacyjnej i samą przyjemność.

Fajnie, gdyby było młodsze niż 09/10.

Na tę chwilę jedynie myślałem o s3, ale czekam na inne sugestie.

Co jeszcze chciałbym dopowiedzieć ..
Niekoniecznie cena auta ma oscylować przy 60 tysięcy - jeśli są jakieś dobre typy za 45 - 50 to również mogą być. Oczywiście niech części będą dostępne na racjonalnym poziomie i nie egzotycznie drogie .. Podobnie z awaryjnością. To ma być auto również do codziennej jazdy.

Chciałbym jeszcze w tym roku zacząć startować w kjs, myślałem o seiu sporting albo saxo vts. Auto będę pewnie kupował z kolegą na spółkę na początek, ale mimo wszystko no będę miał 2 auta na głowie. Może to info też Wam coś pomoże w doradzeniu.

Korzystam z tej strony z racji tego, że te 3,5 roku temu polecono już mi tu samochód, posłuchałem, kupiłem, jestem zadowolony i jeżdzę do dziś - astra h 2007 gtc 1,9 cdti 150 km :)

Ale z racji nieźle płatnej pracy mogę wreszcie poszaleć i spełniać swoje pasje także niedługo będzie czas się z asterką pożegnać.

Pozdrawiam :)
bambzz
Nowicjusz

Auto: Opel Astra H GTC

26 Kwi 2018, 20:18

bambzz napisał(a):Na tę chwilę jedynie myślałem o s3

"Sportowy" samochód, którego nie odróżni od zwykłej wersji 80% ludzi. Do tego silnik taki sobie jeśli chodzi o trwałość i awaryjność. Już bym wolał focusa rs/st albo megane rs. Chociaż nie widać tego "jako modelu" na co drugim rogu.

Jeśli płacenie Ci nie przeszkadza to RX-8

IMO ciekawą opcją będzie zejście z rocznika i pogrzebanie wśród 350z albo s2000. Zerknij też na genesis/brz/gt86 (nie wiem które się zmieści w budżecie).
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Kwi 2018, 22:19

Zamiast S3 nie lepiej np Golfa mk6 R? jak nieco rozciągniesz ciut budżet to 2010-2011r. znajdziesz - 4x4 2,0 TFSI (EA113) na pasku 270 koni.

S3 z racji premium - droższe i może mieć większe realne przebiegi.
Te silniki się bardzo dobrze modyfikuje, także program 1 - to przekraczasz 300 koni.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

27 Kwi 2018, 09:48

Dzięki. Przez sito pomyślnie przeleciały:
- golf mk6 gti/r
- focus st
- gt86

Te Rki już droższę są .. z 70 trzeba posmarować.
Gti fajne, tanie. Jak z trwałością i silnikiem ? Jak z rozwojem tego do 280-300 kucy ? Jak się ma w zestawieniu z tym focusem ?

Gt86 również zachwyca. Wiem, że bardzo
surowe i wymagające, ale rwd i o to chodzi - czysta frajda. Boję się jednak o części :/

A e90/e92 z jakąś benzyną 2.8 - 3l ?
bambzz
Nowicjusz

27 Kwi 2018, 10:21

bambzz napisał(a):Boję się jednak o części

Fakt, mieszkamy w Afryce i nie ma kurierów.

Klocki Ferodo - 150 zł
Tarcze Zimmerman 170 zł / 270 zł (pewnie zależnie od materiału i pokrycia czy frezów).
Z amortyzatorami trochę gorsza sprawa, mało ich, na przód za 800 zł, tył 600 zł, ale wszystko dostępne na jutro.

Tylko żeby nie było, do takiego Golfa R/GTI ceny będą podobne, a czy amortyzator kosztuje 500 czy 800 zł to już marginalne znaczenie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

27 Kwi 2018, 12:01

bambzz napisał(a):- golf mk6 gti/r

Golf 6 GTI raczej bym odpuścił, tam jest 2,0 TSI na łańcuchu, w Rce jest jeszcze stary 2,0 turbo FSI na pasku.
Pionek
Stały forumowicz

27 Kwi 2018, 15:54

Czyli zostaje gt86 vs focus st .. Bo R za drogie :(

A co z tym e90 / e92 ?
bambzz
Nowicjusz

27 Kwi 2018, 16:04

E90 nie jest sportowe.
Chyba że weźmiesz jakąś topową wersję z lepszym zawieszeniem (M pakiet, tylko się nie natnij na stylistyczny pakiet, bo takie też są "M").
Ostatnio edytowany przez galakty 27 Kwi 2018, 16:05, edytowano w sumie 2 razy
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

27 Kwi 2018, 16:05

e92 w sumie też nie, już bym wolał e46 m3
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Kwi 2018, 20:52

bambzz napisał(a):Bo R za drogie

Za drogie? Czy ja wiem?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

GT86 dużo tańsze nie będzie raczej wcale wg mnie.
Pionek
Stały forumowicz

27 Kwi 2018, 21:41

Pionek napisał(a):https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... 0b16a849c3

Ale po co taki link? - samochody z USA na handel to praktycznie w 100% powypadkowe auta, toteż pewnie brak zaznaczonej opcji "bezwypadkowy" w ogłoszeniu.
tomekdk

27 Kwi 2018, 22:16

A skąd taki wniosek??
Ja znam przypadek że owszem była kolizja w USA ale niekoniecznie całe auto w kawałkach, poza tym link przykładowy, myślisz że z EU takie Golfy to 100 tys?
Podaje przykład że tak mniej więcej chodzą Rki.
Pionek
Stały forumowicz

28 Kwi 2018, 08:49

Tomekdk to nie jest tak różowo z tą opcją bezwypadkowy jak Ci się wydaje...jak masz wątpliwości to idź do prawnika obsługującego komisy to szybko Cię wyleczy z tej opcji. Zrobiłbym to zanim gdzieś zaznaczysz "bezwypadkowy" a ktoś Cię skubnie na pare złoty.
Co do tematu to golf wydaje się optymalny, a czy z usa to sam nie wiem zależy od stanu auta i kasy...no i wersji bo jak bawić się w auta z usa to raczej w konkretnych wersjach.
Jeżeli chodzi o gt86 jest to specyficzne auto przy którym też trzeba uważać na koszty no i silnik potrzebujący miłośnika boksera o takiej sobie trwałości.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

29 Kwi 2018, 14:07

Mówicie, że golfa R znajdę do 60k ? A co z focusem st ?
bambzz
Nowicjusz

29 Kwi 2018, 17:21

szybki napisał(a):omekdk to nie jest tak różowo z tą opcją bezwypadkowy jak Ci się wydaje...jak masz wątpliwości to idź do prawnika obsługującego komisy to szybko Cię wyleczy z tej opcji.

Nie wiem czy dobrze zrozumiano to, co piszę, bo mnie chodziło o to, że jak jest zaznaczona opcja "bezwypadkowy" to jest szansa, że auto jest bezwypadkowe ... a jak opcja "bezwypadkowy" nie jest zaznaczona - to ryzyko, że auto jest powypadkowe bardzo wzrasta.

Swego czasu pomagałem weryfikować auta, w ciągu roku sprawdziłem chyba z 600 aut - ogłoszeń, także trochę wiem jak to działa ... samochody po szkodach całkowitych były sprzedawane jako "bezwypadkowe" i o to mi chodziło, że ten rynek jest całkowicie niewiarygodny.
Ale przeważnie jak auto nie miało zaznaczonej opcji "bezwypadkowy" to wiadomo czego można było się spodziewać.
tomekdk