Witam,
Mam zamiar kupić do swojego samochodu takie coś:
[link do oferty na Allegro wygasł] powiedzcie mi czy rzeczywiście zmiana zwykłego kolektora na sportowy zwiększa osiągi o 10%? Miał ktoś z Was styczność z czymś takim. Czy silnik dobrze znosi takie zmiany czy można tym narobić więcej szkód niż pożytku? Czekam na odpowiedzi wtajemniczonych
Wszystko zależy od silnika i jego podatności na modyfikacje. Dla przykładu zrobienie wydechu w Hondzie EK znajomego dało shamowany przyrost 13 koni mechanicznych (baran + przelot + przelot końcowy). Natomiast w Maździe KL kolegi (2,5 V6) sam baran dał 3,5KM. Oczywiście ciężko o takowy przyrost w Eclipse jak w EK, ale baran to świetny początek całego wydechu. Warto.
zmiana zwykłego kolektora na 4-2-1 lub w tym wypadku 4-1 podniesie moc w górnych partiach obrotów.Moc wzrośnie ale moment niestety spadnie,nie wiem dlaczego ale tak się dzieje.Nie samą mca człowiek żyje do dynamiki potrzebny jest również moment.Co do strojenia nie potrzeba tego robić przy zmianie kolektora.
Rozwój technologii TNGA - nowe silniki, przekładnie i napędy hybrydowe Toyota wprowadzi na rynek nowe silniki, przekładnie i udoskonalone napędy hybrydowe, opracowane w technologii Toyota New Global Architecture, które zapewnią większą moc, wyraźnie lepsze osiągi i dynamikę jednostek ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.