Sportowy samochód dla rodziny!!!!

07 Kwi 2016, 21:14

Proszę o pomoc w wyborze samochodu...

Chce kupić samochód sportowy aby spełniał też czasem funkcje rodzinne co nie jest priorytetem przy zakupie. Mam upatrzone na daną chwile dwa modele a mianowicie - Seat Leon Cupra 290 ST albo Honda Civic Type R. Oba auta strasznie mi się podobają i oby dwoma się jeździ rewelacyjnie. Które z tych dwóch byście wybrali chyba że zasugerujecie jakąś fajna 3 alternatywę ale raczej będę wybierał z tych dwóch.

Seat ma większy bagażnik, troche więcej miejsca z tyłu, jest kombi i lepiej brzmi. Honda natomiast ma o niebo lepszą skrzynie manualną, system keyless, hamulce brembo w standardzie, jest troszkę tańsza niż doposażony Seat i wygląda agresywniej.
sassari
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda, Superb
Silnik: 3.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

07 Kwi 2016, 22:09

Wychodzi peugeot 308 gti, który też ma ciekawe osiągi (lepszy komfort niż w civiku). Jeżeli chodzi o tego peugeota to dostałem propozycje od sprzedawcy 117.500 praktycznie full wersja (albo 2 kolorowy lakier, albo jeden kolor i okno dachowe).

Masz jeszcze audi s3, golf R (ten sam silnik) - wybrałym golfa, cenowo wychodzi dużo lepiej.

Megane RS trophy 275 - 3 drzwiowy tylko. Świetny dźwięk, bardzo sztywne zawieszenie.

Czy szukasz automatu/manuala? Samochód ma być nowy? Używka 2-3 letnia?
Raighto
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Peugeot 208/Peugeot 3008
Silnik: 1.2 110KM/2.0 180KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015

07 Kwi 2016, 22:37

Golfem też jeździłem i jest super ale niestety o 40k droższy a mogę sobie pozwolić na zakup do 140-150k. Audi tak jak golf będzie za drogie zwłaszcza ze chce nowy samochód a maksymalnie żeby miał z 5k przebiegu. Co do skrzynie to jest mi to prawie obojętne bo każda ma swoje zalety i wady. Megan RS fajne ale tylko 3 drzwi wiec odpada. Peugeot wydaje się ciekawy tylko mam jakieś mieszane uczucia co do francuzów ale to zwłaszcza do citroena i renault.
sassari
Nowicjusz

08 Kwi 2016, 06:41

Jest jeszcze ford focus ST w kombi, jednak osobiście nie wybrałbym go. Gdyby dostał odświeżony silnik, rozważałbym go.

Akurat jestem na tym samym etapie co Ty, więc szukam podobnych aut, jednak z większym naciskiem na rodzinę. Stąd moje oczy też kieruję ku skodzie octavii RS230/superbie 280KM 4x4, oraz cuprze ST z dsg.

Jeżeli rozważasz leona, to krążą plotki o nowszej wersji tego lata - 300 KM z 4x4, ale ile w tym prawdy, to nie wiem. Cenowo musiałby być pomiędzy cupra 290 a golfem R.

Co do dwóch samochodów, które wybrałeś. Civic jest ciaśniejszy w środku, plastik nie najwyższej klasy. Akurat mi bardzo podoba się te futurystyczne wnętrze i elementy dekoracyjne. Fotele są bardzo dobre. (rozważałem ten samochód, ale sprzedawca oznajmił, że do jazdy z dzieckiem to nie jest to za dobre auto).
Leona jeszcze nie widziałem. Peugeot jakościowo i serwisowo, wygląda dobrze. Nie ryzykowałbym wyboru cytrynki, ale co do Renault, nie miałbym już zastrzeżeń.

Btw. jest jeszcze gulietta QV, ale hmmm jej przód mi nie odpowiada, wielka kierownica.
Raighto
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Peugeot 208/Peugeot 3008
Silnik: 1.2 110KM/2.0 180KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015

08 Kwi 2016, 07:58

Ja akurat jeżdżę Superbem ale 3.6 4x4 i jeździ się bardzo wygodnie i fajnie ale brakuje mi w nim sportowego pazura w prowadzeniu dlatego po 6 latach czas na zmianę. Podobno leon ma być 4x4 a jaką cena bedie to się okarze, do aktualnego 290 ST będzie można podobno dołożyć 4x4 bo ma miejsce na wał i haldexa bo to ta sama płyta co ma leon xperience 4x4. Leon wydaje się najlepszym kompromisem pomidzy sportem a rodzina, szkoda że wizualnie nie ma większych fajerwerków jak Type R który jest piękny. Bardzo fajny jest Focus RS Ale jego 260L bagażnik jest chyba dla bezdzietnej rodziny. W tym roku podobno ma wyjść też nową Mazda 3 MPS z silnikiem 2.5 l Turbo i 4x4 i zapowiada się obiecujaco. Zastanawiałem się też czy może nie kupić jakiegoś roczniaka ale jakoś nie ma fajnych ofert a jak miałbym coś używanego z przebiegiem do 5-10 k to pewnie by padło na Golfa R kombi.
sassari
Nowicjusz

08 Kwi 2016, 15:27

A np MB B-klasa
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...
    Gumball 3000 w Polsce
    Powoli, nawet bardzo powoli zbliża się Lato, a wraz z nim emocje związane wydarzeniami Elite Circle. Na dobry początek w maju, planujemy krótkie "przed Rage’owe spotkanie", a że wypada w tym samym czasie co odwiedziny ...

08 Kwi 2016, 19:11

MB w miarę fajny ale o ponad 100 koni za mało.
sassari
Nowicjusz

08 Kwi 2016, 19:58

Miał być ten:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ale tu wraz tylko 211

Ja bym się skupił na Type-R / Fordzie Focusie ew Mazdzie jeszcze Meganka fajna.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

08 Kwi 2016, 20:14

Kieł napisał(a):Miał być ten:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yfYML.html
Ale tu wraz tylko 211

Ale w tym aucie najbardziej sportowe są społlery :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota