Sportowy samochód do 10 000 zł

22 Kwi 2016, 08:58

Witam.
Posiadam prawo jazdy od 2 lat, do tej pory zrobiłem ponad 6 000 km rodzinną Skodą Fabią I Combi w dieslu, naprawdę bardzo przyjemny w prowadzeniu samochód jak dla mnie. Niestety 65KM skutecznie utrudnia manewry wyprzedzania.

Mój budżet wynosi 10 000zł, jeżdżę codziennie 30km do pracy i 2 razy w miesiącu 300km do dziewczyny oraz raz w roku 3000km wycieczkowo gdzieś.
Jeżdżę prawie zawsze sam, więc nie chciałbym combi, ale jestem dość duży - mam 1.91m, więc miniaturki też odpadają.
Chciałbym samochód:
- Mocniejszy od wspomnianej Skody, ustaliłem sobie zakres 100-150KM. Nie szaleję na drogach, jestem spokojnym, opanowanym kierowcą, ale trochę już pojeździłem i naprawdę nawet wyprzedzanie ciężarówki to katorga.
- Celowałbym w samochód sportowy, ale słyszałem, że takie są zazwyczaj w mocno wyeksploatowanym stanie
- Zależy mi na "dynamicznym" wyglądzie, bo wiadomo, że samochód trzeba lubić :) może sedan?
- Komfort prowadzenia

Serdecznie dziękuję za udzieloną mi pomoc!

@Edit
Póki co wytypowałem Audi A3 i Audi A4, jednakże interesujące dla mnie Audi A4 są tylko w kombi ):
Slaydo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 2014
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Honda Accord VI
Silnik: 1.8 VTEC 136KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Kwi 2016, 14:49

Odświeżam temat, proszę o wstępną ocenę Audi A4 z owego ogłoszenia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zdaję sobie sprawę, że stan silnika i podwozia ocenię dopiero na miejscu.
Slaydo
Nowicjusz

23 Kwi 2016, 14:56

Sportowe ałdi? ;D

Jeżeli chodzi o ten konkretne ałdi to:
wieloodcieniowy
Pierwsze zdjęcie poddane jakiejś obróbce fotograficznej.
Przód ciemniejszy od reszty
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

23 Kwi 2016, 16:31

Proponuje Honde Accord VI z silnikiem 1,8 lub 2,0. O wiele bardziej trwały samochód od niemieckich. Jak trafisz na zadbany egzemplarz to sama przyjemność z jazdy.

Dzięki VTEC autem możemy jeździć spokojnie, wtedy spalanie jest na akceptowalnym poziomie, a korzystając z wysokich obrotów nabiera sportowego charakteru. Coś dla ciebie. Wygląd sedana praktycznie każdemu sie podoba. Nie znam nikogo kto by powiedział że to brzydkie auto, wręcz przeciwnie. Ludzie często zaczepiają mnie czy to na stacji paliw, czy na parkingu i się interesują i pytają jak sie tym jeździ, cmokają nad wyglądem itp.

Silniki dobrze współpracują z LPG pod warunkiem że jest ono dobrej jakości i nie zakładane przez byle kogo. Konieczne jest regularne ustawianie luzu zaworowego co 20 tys km. szczególnie przy LPG.

Jak byś się zdecydował na to auto to przy zakupie koniecznie zapytaj ile km temu były regulowane zawory. Jak sprzedawca nie będzie potrafił odpowiedzieć lub zrobił o wiele więcej niż 20 000 km to sobie odpuść. Koniecznie też sprawdź stan blacharki i podwozia bo jak o Honde sie nie dba to różnie bywa, ale ten model i tak był nieźle zabezpieczony antykorozyjnie jak na japończyka. Ja np. mam Accorda z 2000 roku i zero rdzy, a przed zimą zrobiłem kompletną konserwacje bo warto.

Nie kupuj samochodu z gazem bo możesz sie wkopać. Lepiej samemu wybrać odpowiednią instalację na porządnych podzespołach i zlecić montaż w dobrym serwisie. Wtedy masz spokój.
Lub jeździć na benzynie.

Diesla sobie daruj. W VI gen to porażka.

Jak sie zdecydujesz to polecam forum HAKP (wpisz sobie w google) To prawdziwa skarbnica wiedzy o Accordach. Dowiesz się tam wiele na temat eksploatacji. Jest też przydatny wątek z poradami przed zakupowymi VI generacji jak i dział gdzie możesz zapytać innych użytkowników o opinię na temat upatrzonego samochodu. Polecam też śledzić tematy innych z działu Nasze Accordy. Tam też wiele dowiesz na co zwracać uwage.

BTW mam znajomego co zamienił Honde na Opla i teraz żałuje. Natomiast większość jak raz kupi Honde to nie chce żadnej innej marki i kolejne też są H.
DamianAcc
Nowicjusz

Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2000

23 Kwi 2016, 16:35

Jak chcesz dużo lepsze osiągi przy rozsądnych kosztach użytkowania to może Octavia 1.8T?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Kwi 2016, 17:05

Co do skody, Ossy co powiesz [link do oferty na Olx wygasł]
Warto? Czy do 10k wlasnie lepiej szukac 1.8t
Marso
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: <1tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

23 Kwi 2016, 17:51

Mówisz, że chcesz coś sportowego i typujesz Audi a4... W dodatku z przodem o szparach większych między elementami karoserii niż diastema Karolaka.

Ja zaproponowałbym odważnie Hyundaia Coupe - auto o kontrowersyjnym wyglądzie, jeszcze bardziej podlegającym dyskusji wykończeniu, ale dosyć lekkie i w połączeniu z odpowiednim silnikiem powinien iść. A silniki są tam w większości bardzo proste konstrukcyjnie, nawet najmocniejszy 2.7 z tego co wiem jest niezły pod tym względem, jest przede wszystkim niewysilony i nawet nadaje się pod gaz z tego co wiem. Z drugiej strony troche tego gazu pali i też miewa problemy z braniem oleju , rzadziej osprzętem i dwumasą (chyba, że w automacie). Minimum jednak 2.0, żeby auto miało jako taką werwę. Oczywiście znalezienie godnego uwagi egzemplarza może trochę potrwać.

A jeśli coś totalnie do zabawy, to tylnonapędowe czyli najprędzej BMW ;P

Propozycja Damiana też fajna, tylko nie wiem czy pyknie w budżecie.
MoonWalk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2003

23 Kwi 2016, 19:05

Octavia 1.6 będzie miała ze sportem wspólny jedynie hałas przy wyższych prędkościach i spalanie :wink: lepiej szukać 1.8t
Popieram kandydaturę Hyundaia. Można też szukać Toyoty Cellica
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

24 Kwi 2016, 00:28

Lub tak jak ja szukac Peugeota 406 coupe pininfarina.
Marso
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: <1tys. km

24 Kwi 2016, 07:04

Ossy napisał(a):Jak chcesz dużo lepsze osiągi przy rozsądnych kosztach użytkowania to może Octavia 1.8T?

Chłopak wyraźnie napisał, że auto ma się podobać, więc skoda raczej nie przypadnie Mu do gustu :mrgreen:
Popieram propozycję 406 coupe.
mike1735 napisał(a):Można też szukać Toyoty Cellica

Nigdy celicą nie jechałem, ale nie wydaje mi się, by duży chłop mógł się w niej dobrze czuć(zaznaczam, że to tylko przypuszczenie).
Accord to też dobry wybór, od siebie dorzucę galanta(który zawsze mi się podobał). :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

24 Kwi 2016, 16:23

Ciężko znaleźć Hondę Accord w obszarze do 200km od mojego miejsca zamieszkania - Gniezna. Większość jest już z gotową instalacją LPG albo z tytułem ogłoszenia "z niemiec nówka niebita", więc odstrasza.
Udało mi się wyhaczyć coś takiego:
Dodatkowo bardzo z zainteresowała mnie ta oferta:
Rozglądam się też za tym Peaguotem, ale ciężko znaleźć coś ciekawego, większość to przygotowane na sprzedaż w stanie idealnym :(
Slaydo
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 16:31

Accord - nawet nawet,możesz obejrzeć.

Gallant - zajrzyj na forum klubowe Galanta albo Mitsubishi,tak mi się coś wydaje,że jest wystawiony przez jakiegoś klubowicza,kojarzę te miejsce ze zdjęć. :ok:
Kieł
Stały forumowicz

24 Kwi 2016, 16:52

Niewiem czemu nikt tu jeszcze nie wspomniał o Fordzie Cougar czy Astrze Bertone.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

24 Kwi 2016, 22:36

Dzięki wielkie! Prawdopodobnie w tygodniu pojadę ocenić stan tych samochodów.
Wrzucam jeszcze znalezionego Peugeota:
Slaydo
Nowicjusz

25 Kwi 2016, 17:22

Dostał w prawy przód poza tym ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012