"Sportowy" samochod do 8-10 tysiecy. Hyundai Coupe ?

21 Sie 2012, 18:35

Witam serdecznie forumowiczow. Zdaje sobie sprawe ze bylo juz milion takich watkow tylko na tym forum, ale lepiej samemu zorientowac sie w takim temacie jak zakup samochodu.

Samochod jaki mnie zainteresowal najbardziej do hyundai coupe produkowany w latach 99-01.
Ladny, sportowa linia, w miare dobrze wyposazony i na moje potrzeby wystarczajaco mocny. Jest jednak jeden szczegol warty uwagi, chcialbym kupic samochod z gazem lub ten gaz mu zamontowac bo zalezy mi jednoczesnie na tanim przemieszczaniu sie. Tutaj rodza sie watpliwosci czy nie straci na mocy i czy silnik dobrze znosi to alternatywne paliwo. Chcialbym uslyszec wasze opinie o tym samochodzie i moim wyborze. Ponadto jezeli ktos z was uwaza ze wybralem niewlasciwy samochod to dodajcie swoje propozycje z krotkim opisem autka, bo nadal jestem na etapie selekcji. Z gory dziekuje wszystkim ktorzy sie wypowiedzieli.
harleyy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2010

21 Sie 2012, 19:58

Hyundai Coupe to bardzo ciekawe auto z silnikiem 2.0 da się już trochę poszaleć .Silnik bardzo dobrze toleruje lpg sekwencje jak i 2 generacje spala od niecałych 9 w trasie do 15 w mieście lpg .Na gazie zawsze straci coś na dynamice nawet na sekwencji ale to prawie nieodczuwalne a na 2 generacji trache więcej ale nie jest to taka różnica jak niektórzy narzekają .Jak chcesz naprawdę szybkie ładne auto to polecam alfe romeo gtv 2.0 turbo to już jest młynek ciut ponad 6 sekund do setki lub 3.0 spali około 14 średnio ale frajda jest bardzo wielka i fiat coupe z 2.0 turbo ale mi akurat stylistyka fiata nie podchodzi ale te dwa auta chodzą bezproblemowo tylko na sekwencji
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

21 Sie 2012, 20:18

Szczerze powiedziawszy to boje sie alfy. Jestem laikiem w kwestii motoryzacji i wszelkie mity dotyczace awaryjnosci alfy mnie przerazaja, zwlaszcza jezeli chodzi o starsze egzemplarze. O Hyundaia chyba latwiej w dobrym stanie i z tego co slyszalem czesci nie sa w zbyt wygorowanych cenach. Oczywiscie moge sie mylic w tej kwestii. O fiacie tez myslalem, ale nie jestem przekonany do konca. Ile coupe fiata pali i jak wyglada w nim kwestia awaryjnosci ?
harleyy
Nowicjusz

21 Sie 2012, 21:29

niestety na fiata tego narzekają nawet jego właściciele. mój znajomy swego czasu miał takiego z 2.0t:) chodził jak głupi i wiele nowych aut było bez szans. jak jeździliśmy po mieście z gazem non stop w podłodze i po 160km/h a to jest chwila;p to spalił 21l benzyny:) popytaj na forum fiata o ten egzemplarz to Ci powiedzą sami:)
Peugeot 307 SW 2.0 HDI 110 km + Hyundai Accent lc 1.5 16v 102 km
Amica1
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0HDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Sie 2012, 21:41

Wlasnie tak myslalem, ze moze byc awaryjny bo to w koncu fiat ;) cos co pali w granicach 10 benzyny jeszcze ujdzie, oczywiscie w gazie wiecej. myslalem nad starymi mx-3, tylko troche sie obawiam, ze te samochody w tej cenie beda juz ugryzione przez zab czasu.
harleyy
Nowicjusz

21 Sie 2012, 22:09

Fiat coupe bazuje na silnikach alfy romeo np.1.8 ,2.0 .2.0t .alfa jest awaryjna jak się ja używa do tyrania jak golfa a jak ktoś nie zmienia oleju to znienawidzi tą marke . Silniki alfy są do ludzi co potrafią dbać o auto leje się dobre oleje i zmienia często co 10 tyś km pilnuje się poziom oleju zawsze wyżej najlepiej wzwyż połowy jak ten silnik kręci się pod odcinke to lubi olej tak przynajmniej mój miał .Kolejna sprawa na zimnym silniku nigdy nie wolno wysoko kręcić i ostatnia sprawa rozrząd wymienia się najlepiej razem z wariatorem co 60 tyś km to mamy pewność że się pasek nie urwie a inne awarie zdarzają się rzadko jak w zwykłym aucie.Mówią że alfy są awaryjne ale ja twierdze że nie koniecznie mi się nie urwał pasek rozrządu ani nie obkręciła panewka w alfie a z kolei w oplu tak .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning samochodowy - w tym sklepie znajdziesz wszystko
    Części do tuningu samochodowego muszą być wykonane z najwyższą starannością i wytrzymywać duże obciążenia. Mają poprawić, a nie pogorszyć parametry auta. Dlatego szukając podzespołów, warto zwrócić się do fachowców ...