Sportowy samochód do 90 tysięcy złotych

13 Maj 2022, 15:35

Witam, mam w planie kupić dla siebie używane sportowe auto. Obecnie jeżdżę mercedesem klasy B (mój pierwszy samochód) na automacie, więc to zupełnie inna bajka. Kierowcą jestem bardzo dobrym, jednak doświadczenia z napędem tylnym nie mam. Od zawsze jednak marzył mi sie mustang V generacji po ligtingu (r.2011-13). Wiem, że jest to jeden z najtańszych 300+ konnych samochodów na rynuku. Moja wiedza jest niestety ogólnie znikoma na tematy drogich wozów, w związku z czym mam kilka pytań.
1) Jaki samochód do tych 80-90 tysięcy, rzeczywiście mustang, 350/370z, Audi S5? Może coś innego????
2) Jeżeli np. mustang, to czy opłaca się go bardziej zakupić w europie (polska/niemcy), czy ściągać ze stanów/kanady np. lekko uszkodzonego?
3) Dobrze byłoby, gdyby ten samochód nie nagonił mi w przyszłości dużych kosztów.
Pozdrawiam!
Bartek1207
Nowicjusz

13 Maj 2022, 18:11

Sportowy samochód i brak wysokich kosztów utrzymania nie idzie w parze.
Jak sporo jeździsz to choćby komplet opon 3tys na rok, oleje filtry, jakąś pierdola i już masz kilka tys na rok samej eksploatacji.

A jak przyjdzie coś grubszego do roboty to sezon otwierasz 5 cyframi niestety.

Ja mam troszkę usportowionego Seata, komplet opon, renowacja felg, naprawa klimatyzacji, serwis filtrowo olejowy, detailing i ponad 10tys poszło
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Maj 2022, 21:11

Koszty do 10 tysięcy rocznie (maksymalnie) to jeszcze nie najgorszy problem... Zakładając, że w aucie nic się nie zepsuje. Ja i tak pół roku siedzę za granicą, więc auto w większości stałoby dobrze garażowane.
Bartek1207
Nowicjusz

13 Maj 2022, 21:12

To 370z może być dobra opcja
Audi ma fajny silnik v8 (w miare) ale poza tym taki trochę bezpłciowy
Raziel11
Stały forumowicz

13 Maj 2022, 21:18

Czyli mustang jednak nie, zbyt awaryjny/ zbyt driftowny? :(
Bartek1207
Nowicjusz

13 Maj 2022, 21:19

O awaryjności mustanga nie mam pojęcia
Raziel11
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...

13 Maj 2022, 21:39

Bartek1207 napisał(a):1) Jaki samochód do tych 80-90 tysięcy, rzeczywiście mustang, 350/370z, Audi S5? Może coś innego????
2) Jeżeli np. mustang, to czy opłaca się go bardziej zakupić w europie (polska/niemcy), czy ściągać ze stanów/kanady np. lekko uszkodzonego?
3) Dobrze byłoby, gdyby ten samochód nie nagonił mi w przyszłości dużych kosztów.
Pozdrawiam!

Musisz się zastanowić czy coś auto ma sobą reprezentować niż tylko legitymowanie się mocą.

Za 90k możesz mieć coś FWD co nic nie będzie reprezentować oprócz chwilowej fascynacji pomijam np. typeRa (celowo).
Możesz mieć V8 w postaci s5 które jest totalnie bezpłciowe dobre jako ładny zwyklak do codziennej jazdy.
Możesz mieć corvette V8 które silnikiem bije na głowę V8ki z EU ale swoją specyfiką jazdy nie każdy go polubi.
Możesz mieć golfa Rkę
Możesz mieć evoX
Możesz dołozyć i mieć lexa ISFa
Możesz mieć zKę 350/70.

Tak Ci wymieniam i każde z tych aut reprezentuje cos innego i coś wniesie do Twojego doświadczenia motoryzacyjnego.

Reszta do omówienia i tak np.

350/70ka nie da CI super osiągów ale manual, zamiatanie tyłkiem, fajne prowadzenie, względna trwałość na wielki plus.

Sam musisz zdecydować co chcesz i czego potrzebujesz żeby za dużo nie bić piany.

Bartek1207 napisał(a):Czyli mustang jednak nie, zbyt awaryjny/ zbyt driftowny?

Mustang ma swój urok ale są różne wersje (też w zależności od rynku) i realizuje inne zadania niż chociażby Zka która też jest RWD. Oczywiście piszę o mustangu V8. Serwisowo bezpieczny.

p.s.

na 100% odstrzelił bym wszystkie FWD w wyjątkami typu ctr ale to tylko jak się jest sfiksowanym na ten typ jazdy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Maj 2022, 01:22

No właśnie, dla mnie samochód głównie, żeby od czasu do czasu wyjechać nim i poszaleć, czy to w mieście czy na trasie. Na szpanowaniu mi nie zależy (chociaż zdaje sobie sprawę z tego, że auto i tak pewnie przyciągnie uwagę na ulicy...)
Bartek1207
Nowicjusz

14 Maj 2022, 01:30

Oczywiście - moim marzeniem nie jest zmodyfikowany seat, jak u kolegi wyżej, a typowy sportowy samochód, który ma około 300 koni pod maską. A jeżeli chodzi o tego mustanga, to miałem akurat na myśli V6 3.7. Można spytać, co znaczy "w zależności od rynku" ??
Bartek1207
Nowicjusz

14 Maj 2022, 07:28

Bartek1207 napisał(a):Oczywiście - moim marzeniem nie jest zmodyfikowany seat, jak u kolegi wyżej, a typowy sportowy samochód, który ma około 300 koni pod maską

No widzisz sam zaprzeczasz sobie bo ulegasz temu nad czym pracują marketingowcy czyli tabelka moc :D

Seat żeby miał 1000km nie spełnia tego co napisałeś. Może gdzieś pokażesz pazura na jakimś dojeździe do autostrady tzw.ślimaku i niestety nic więcej.

Ten sam problem z mustangiem V6 a biorąc pod uwagę że nie chcesz zwracać uwagi na siebie to jeszcze gorzej niż w Seacie bo nawet ślimaka przed autostrada nie zrobisz szybciej niż inni. To jest ładny zwyklak pod LPG.

Jak chcesz jazdy z elementami szaleństw

To golfemR zastąp Seata, mustanga V6 zastąp v8emka zyskujesz dźwięk, fajnie jadące auto, zastanów się nad corvette c6 LS2 manual tu masz już konkret v8 i szybką jazdę, jak coś mniej ekstrawaganckiego to z 350/370 nie jest bardzo szybko ale wersje z LSD na heblach Brembo potrafią wywołać uśmiech "niespokojnego" kierowcy.

Są też takie auta jak np.evo10 od którego dobrze zacząć przygodę z motoryzacja z kilku względów. Jest drogo ale wyjątkowo bo już nie ma takich aut, jest bezpośrednim następcą rajdówki czyli evo9 i po drobnych modach w kategorii szaleństwa robi miazgę ze wszystkich wymienionych tu aut.

Ogólnie temat rzeka :D

Bartek1207 napisał(a):Można spytać, co znaczy "w zależności od rynku"

Na Europę wersja XXX auta yyy może mieć szpere, duże heble i np.guziczek od palenia kapcia a ta sama opcja xxx auta yyy na USA nie będzie miała w/w gratisów.

Tak sobie myślę że dla Ciebie jedną z lepszych opcji byłby golfR/audi S3 a Rwd to 350/370z.
szybki
Moderator - Tuning

14 Maj 2022, 12:31

Ja jakoś po oglądaniu Coobcia zraziłem się do 350z/370z, chyba przez target do których trafiają te samochody. A może już się za stary robię... :roll:

Jak dla mnie jeśli chodzi o fun i nie patrząc na koszty to brałbym Corvettę. Tylko tak jak szybki pisze to raczej nie auto do klepania czasów i porównywania osiągów, trzeba czuć klimat tej motoryzacji... Ja to choruję na Challengera znowu :naughty:

Mustang z V6 to jakaś pomyłka.

Golf R / S3 też spoko, ale ciężko to w ogóle porównać do innych aut. Straszna rozbieżność u autora.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Maj 2022, 12:50

Wszystko kwestia preferencji.
Każdy typ napędu daje jakiś fun w różnych warunkach, dyskredytwanie fwd też nie jest wporzadku, bo jak ktos lubi skutecznie polatać po zakretach czy jakiś wypad na tor to te auta są bardzo skuteczne.
Jeśli natomiast chillout w czymś niespotykanym beż napinki na sprint to moim zdaniem zetka idealnie się tu wpisuje, o corvette nic nie mogę napisać poza tym że jest ladna
Raziel11
Stały forumowicz

14 Maj 2022, 13:07

galakty napisał(a):jakoś po oglądaniu Coobcia zraziłem się do 350z/370z, chyba przez target do których trafiają te samochody. A może już się za stary robię.

Nie chcę się wyrażać ale powiem krótko nie oglądaj i nie słuchaj tego Pana :ok:
Raziel11 napisał(a):dyskredytwanie fwd też nie jest wporzadku, bo jak ktos lubi skutecznie polatać po zakretach czy jakiś wypad na tor to te auta są bardzo skuteczne.

Są skuteczne ale w ujęciu opalania torowego gdzie wtedy już otwiera się następny temat pt.a może Megane rs a może Clio a może ctr a może coś tam...
Ogólnie R11 fajnie że dlubiesz przy swoim Seacie bo nie uprawiasz półśrodków i lepikowania ale żal d.ściska że się safiksowaleś na coś co może być tylko wstępem do fajnej motoryzacji i niczym więcej. A biorąc pod uwagę ilość kasy którą wydajesz vs efekt ja bym się popłakał :cry:

I nie mówię tu z perspektywy tylko siebie ale wielu moich kolegów z którymi bawimy się motoryzacja i każdy z nas zaczynał podobnie czyli tabelka moc i fwd :D
szybki
Moderator - Tuning

14 Maj 2022, 13:25

szybki napisał(a):Nie chcę się wyrażać ale powiem krótko nie oglądaj i nie słuchaj tego Pana

To to wiem, gościu pojęcia nie ma :mrgreen:

Chodzi mi o ludzi którzy przyjeżdżają i w jakim stanie są te auta.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Maj 2022, 14:02

Szybki ja jakieś fajne auto w planach mam cały czas z tyłu głowy, z perspektywy tych kilku lat to mogłem kiedyś wybrać lepiej, ale kto wiedział jak to się wszystko poukłada chociażby z finansami, tak więc trzeba kochać to co się ma :p może za jakiś czas będzie zetka (wg mnie to najrozsądniejszy wóz w kwestii tego co daje i ile trzeba dać jemu)
A póki co to ja cały czas się bawię motoryzacja, chociażby przez wypożyczanie fajnych zabawek
Raziel11
Stały forumowicz