"Sportowy" samochód w okolicach 100 tys.

16 Maj 2009, 17:34

Witam
Powoli zaczynam rozgladac sie za jakims nowym autem. Z racji wieku (20 lat) mysle o czyms ciekawszym. Mam nadzieje, ze cos mi doradzicie :)
Moje warunki:
-jakas rozsadna moc, 150-200km, idealem bylby diesel ze wzgledu na spalanie a jesli benzyna to najlepiej nie wieksza niz 2 litry
-skorzane fotele z niezlym trzymaniem (moj ideal to te z Alfy Romeo GT, cudo)
-dwu lub trzy drzwiowy, wystarczaja tez dwa miejsca
-kwota nie przekraczajaca 110 tys, najlepiej okolice 100
-nie starszy niz 2007 rok

Aktualnie pod uwage biore glownie SLK200 z 2007 lub 2008 roku. Bardzo podoba mi sie tez Alfa Brera, ale wysokie spalanie i wiele wad (aczkolwiek nigdy nie jezdzilem tym samochodem wiem tylko to co znalazlem w internecie) raczej odrzucaja ten pomysl.
Przez mysl przechodzi mi tez Scirocco, ale jak tak postawie sobie w mysli oba te samochody kolo siebie to jakos emocje biora gore i SLK wygrywa :)
Podoba mi sie tez BMW 3 coupe ale niestety wykracza finansowo poza mozliwosci :(

Moze macie drodzy forumowicze jakies ciekawe propozycje? Za wszystkie bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam serdecznie
Paweukb
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

16 Maj 2009, 17:41

Audi S3 :D To jest chyba najepszy samochód w takiej cenie :P
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Silnik 2.0, ponad 250KM. Cudo.

Może Golf Gti?? Wiem, że nudny, już jest nowa wersja, ale jego właściwości jezdne... :lol:

No to coś bardziej szalonego i ,,młodzieżowego"

Nissan 350Z Cuudne auto.

Lancer Evo IX Ten samochód chyba każdy zna :twisted:

Jeśli ja miałbym wybierać to skłaniał bym się ku S3. Naprawdę jest to samochód godny uwagi.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

16 Maj 2009, 18:01

SLK200 super samochodzik , piękny mocny i powinien długo posłużyć jednak wątpię że tak długo jak niezniszczalne "beczki" itp :) Minusem może być jedynie spalanie bo niestety duże silniki benzynowe swoje wypiją.

Jako że sam mam Alfę to się wypowiem o Brerze: ona ma ten plus że masz do wyboru bardzo mocnego diesla 2,4 JTD który w serii ma już 200 KM a po zchipowaniu można bez większych problemów dojść do 240 KM - przy czym spalanie przy 200km/h nie przekracza 10 litrów ropy na setkę. Przyspieszenie w serii wynosi niecałe 8 sekund, a po chipie można zbić 1-2 sek. Moim zdaniem idealny silnik. Jeśli myślisz o benzynowej Brerze to wypije sporo więcej ale to już zależy od Ciebie. Moc w dieslu będzie wystarczająca, a może aż za nadto. Brera jest niestety ciężka mocno (Mercedes do piórek tez nie należy..) ale prowadzi się idealnie. Nie wiem czy wszystkie jej wersje mają szklany dach, ale ta którą miałem okazję obejrzeć miała i to jest też bardzo fajny "gadżet" dzięki któremu w środku nie jest tak klaustrofobicznie, mamy jak by większą przestrzeń.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

16 Maj 2009, 18:02

Co do Audi S3 pewnie masz racje, ale jakos zupelnie mi sie nie podoba, tak samo jak Golf GTI. Uwazam ze to swietne samochody, ale to sa ich usportowione wersje, a pierwotnie byly projektowane do czego innego, chodzi mi tu o design. Kwestia gustu tylko :)
Nissan 350Z - no tak, bardzo fajny, ale ten silnik.. ogromna moc, wysokie spalanie i fatalne wykonczenie wnetrza.
Wiele bym dal za Evo, ale te koszty utrzymania.. poza tym nie w moim stylu.
Zastanawiam sie tez czy realne jest utrzymywanie spalania w SLK 200K (1.8) ponizej 12 litrow przy normalnej jezdzie? Duzo jezdze, stad nie chce, zeby srednie spalanie wynosilo 18-20 litrow :)
Dziekuje Ci bardzo za propozycje i pozdrawiam :)
Paweukb
Nowicjusz

16 Maj 2009, 18:08

A może tak francuski Aston Martin czyli nowa Laguna Coupe

Niezła cena i wyposażenie, no i samochód praktycznie nowy z gwarancją co jest ważne przy samochodach "sportowych" którymi raczej jeździ się ostro.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

16 Maj 2009, 18:11

O tej Lagunie tez myslalem, ale jej cena wcale nie jest taka atrakcyjna. Co prawda w tej tanszej wersji GT mamy ten system tylnych kol skretnych (ma ktos moze juz jakies doswiadczenia? :) ale w podobnej cenie jest tez juz podstawowe Audi A5 (mowa tutaj o ok. 130 tys na starcie). Generalnie pewnie warty uwagi, ale teraz jeszcze Meganem z 2003 i chcialbym cos innego niz romb na kierownicy :)
A co powiecie na cos takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Mam zboczenie na punkcie wygody foteli, a w TT sa podobne do tych z Alfy
Paweukb
Nowicjusz

16 Maj 2009, 18:42

[link do mobile.de wygasł]

A co powiesz na tego ?;) Nissan Skyline R34 słyszałem ale nie wiem czy do konca prawda ze da rade przerobić na zamówienie u Nissana kierownice na lewo ;) ale ile w tym prawdy nie wiem
Zordrak
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

16 Maj 2009, 19:09

Heheh no faajny ale mi chodzi o normalny samochod :) a przekladanie kierownicy juz tak poza tematem jest moim zdaniem kompletnie bez sensu, byl tez o tym ciekawy artykul ostatnio w Auto Swiecie :)

[ Dodano: Sob Maj 16, 2009 20:22 ]
Aktualnie biore pod uwage te:
1) SLK 200K z 07-08r.
2) Audi TT 2.0
3) Alfa Brera 2.4jtd - podoba mi sie nieziemsko ten samochod, ale czy jest wart tej ceny?
4) Mercedes CLC - tata na niego troche naciska ale moim zdaniem jest bez duszy i troche nudny
5) Audi A5 - najmniej, podoba mi sie, ale chyba jestem za mlody na taki samochod, poza tym cena.. w tej cenie Brera ma juz ekstra wyposazenie

Przepraszam za zamet bo powinienem taka liste umiescic w pierwszym pytaniu :) oczywiscie jestem otwarty bo pewnie sa samochody ktore by mi sie spodobaly a o nich po prostu nie wiem to tez prosba do Was :) moze ktos ma jakies doswiadczenia z wyzej wymienionymi?
Paweukb
Nowicjusz

16 Maj 2009, 22:20

a co bys powiedział na bmw?? seria 3 lub 5 (e90, e60)
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

16 Maj 2009, 22:38

5 odpada, to juz raczej zupelnie innego typu samochod, a 3 coupe juz za droga :( idealem bylo by 3 coupe cabrio ale jeszcze nie ma dwu letnich wiec tez wykracza poza zakres finansowy :(
Paweukb
Nowicjusz