Sportowy SUV do 400 tysięcy

19 Lut 2025, 23:25

Witam serdecznie, mam pewien problem z wyborem nowego samochodu. Interesuje mnie SUV, w wersji raczej "sportowej", ale nie musi to być od razu Mercedes AMG czy Audi S. Ważne, żeby miał dość mocny silnik, co najmniej 250 KM.

Z takich funkcji, które chciałbym mieć w samochodzie, to:

Kamera 360°
Panoramiczny dach
Zawieszenie pneumatyczne
Wentylowane fotele
Fajnie by było, ale nie jest to konieczne:

Masaż w przednich fotelach
Jest jeden ważny warunek, który eliminuje większość nowych SUV-ów – manualne sterowanie klimatyzacją i innymi funkcjami. Niestety, przez to odpadają prawie wszystkie nowoczesne modele, bo takie marki jak Mercedes, Audi czy BMW w swoich SUV-ach typu X5, GLC, Q5 zaczęły stosować ogromne ekrany dotykowe, rezygnując z fizycznych przycisków. Każda jedna funkcja jest teraz sterowana z ekranu, a ja jestem dość przeciwny temu rozwiązaniu.

Czy ktoś z Was zna model samochodu, który spełnia większość z powyższych wymagań, szczególnie jeśli chodzi o manualne sterowanie? Jestem w stanie zrezygnować z jednej z tych funkcji, jeśli samochód będzie tego wart.

Do tej pory jedynym modelem, który znalazłem, jest Mercedes GLE / GLE Coupe, ale niestety jego cena po odpowiedniej konfiguracji przekracza mój budżet, zbliżając się bardziej do 500k niż 400k. Macie coś ciekawego do polecenia?
mdzialo
Obserwowany

20 Lut 2025, 08:13

Stelvio qv albo i "zwykła" 280ps jeśli ci wystarczy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lut 2025, 07:46

Ostatnio widziałem jakaś ofertę w granicach tej ceny na Lexusa RX500 :wink:

franccc napisał(a):280ps jeśli ci wystarczy
Nawet fajnie już jeździ, a co ciekawe można ją trafić za połowę tej ceny w używce w niezłym stanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...