Sportowy z klasą do 110k

16 Cze 2017, 13:14

Witam,
przymierzam się do zakupu samochodu. Budżet to ok. 110k zł.
Jestem jeszcze przed 30tką, bez zobowiązań i tak na prawdę to chyba ostatni moment bym kupił samochód kierując się wyglądem/frajdą/satysfakcją.

Tak więc moje serce skradł jak na razie MB CLA 250, niestety nie wiele można o nim wyczytać. Może macie doświadczenie z tym modelem? Jak sprawa awaryjności? Która skrzynia najlepsza? Czy w ogóle jest sens iść w ten model czy może posiada takie mankamenty, które go dyskwalifikują? Czy może egzemplarze tego auta w tej cenie nie są warte uwagi?
Nie ukrywam, że auto kupowane "na styk" tak więc nie chciał bym rocznie wydawać 10k na serwisowanie. Planuje "poszaleć" nim 4 - 5lat.
Odnośnie przebiegów to jeżdżę niewiele, standardowo 10km dziennie do pracy i z powrotem, do tego jakieś działki, wakacje... w roku spokojnie zamknę się w 10k km.

Drugą opcją jaką rozważam jest BMW, marzyła mi się seria 4 ale niestety za droga, tak więc zostaje F30, choć ten sedan nie kradnie tak mojego serca jak CLA.

Ew. może macie jakieś inne propozycje sportowo-premium?

Był bym wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem :)
GreenGo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.3 166KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi

16 Cze 2017, 13:54

Lexus IS?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Alfa Romeo Giulia
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

16 Cze 2017, 15:18

IS tylko III by wchodził w grę, niestety zarówno on jak i Giulia są z drogie. Nawet jak znajdzie się egzemplarz jakoś magicznie mieszczący się w budżecie to wątpię aby była to igła z "jakimś" wyposażeniem :/

Najbardziej jednak zależało by mi na opiniach o CLA, może ktoś miał do czynienia ? :)
GreenGo
Nowicjusz

16 Cze 2017, 15:33

Jak dla mnie CLA nie jest ani sportowy, ani z klasą :wink: ot ciasny sedan, który imo wygląda jak kupa (zwłaszzapatrząc z tyłu).
Jeśli chodzi o opinie, to lepiej szukać ich na jakiś fan forach Mercedesa, bo tutaj raczej nikt ew garstka użytkowników miała z nim do czynienia.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Cze 2017, 08:53

No tak, CLA budzi skrajne odczucia, dla mnie jest piękny ale dużo jest też opinii takich jak Twoja ;)

Z tymi forami fanowskimi jest taki problem, że są bardzo mało uczęszczane. Napisałem na 2uch bez odpowiedzi, nikt nie jeździ chyba CLA... ogólnie MB ma dość małą społeczność z tego co widzę :/
GreenGo
Nowicjusz

20 Cze 2017, 08:58

Wiesz, to nie BMW gdzie Sebixy wrzucają filmy do neta jak palą gumę pod Tesco... Kupujesz MB i nie musisz się chwalić, a jak coś się psuje, to serwis ;)

A w BMW zaraz szukają używanych części, albo jak coś taśmą naprawić i stąd tyle postów :D

Będzie ciężko... Musiałbyś znaleźć właściciela takiego auta i bezpośrednio pisać do niego, nie publicznie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus notuje świetne wyniki w Chinach
    Mimo pandemii koronawirusa, która uderzyła w sprzedaż samochodów na całym globie, Lexus notuje bardzo dobre wyniki na największym rynku motoryzacyjnym świata – w Chinach. W maju japońska marka osiągnęła ...