Spory dylemat, zakup auta 25-30 ty zł

02 Mar 2010, 13:35

Witam,

Mam prawo jazdy od 2 lat. Cała moja przygoda z jeżdzeniem rozpoczeła się od Renaulta Thali, którym na początku jeździłem przez kilka miesięcy (porażka). Od półtora roku jeżdze Audi A4 1.9 TDi kombi (mniejszy silnik bodajże 110km w dieslu) i od tego czasu przyzwyczaiłem się do większych aut, komfort jazdy, bezpieczeństwo odgrywają w tym aucie dla mnie najważniejszą role. w czym problem Audi się pozbywam i jaki mój dylemat, mam na zakup nowego auta od 25-30 tys zł. Chciałbym sedana, chciałbym diesla (rozliczanie paliwa w firmie)chciałbym troche większy silnik niż dotychczas bo w Audicy ten mniejszy 110 konny jest troche za słaby. Co dla mnie ważne: niezawodność, komfort jazdy, bezpieczeństwo, nie za drogi serwis. Prosze o podpowiedzi i propozycje, czy mam szukac w Mazdach 6, czy WW, czy pozostać przy Audi, a moze całkowicie zmienić front i poszukać w peugotach (bo to chyba njajlepsze auta z francuzów). Podpowiedźcie, ponieważ w sród tylu ofert nie wiem co mam wybrać.

Z góry dziękuje
w razie czego pozostawiam mail: [email widoczny po zalogowaniu]
Krystian
cosiestaoo
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

02 Mar 2010, 13:44

A co powiesz na Passata?
[link do oferty na Allegro wygasł] O tym modelu mówię. Sam go mam, tyle że kombi, dlatego wiem co polecam, auto w długie trasy wyśmienite, pewnie trzyma się drogi, silnik mocniejszy niż w Twojej A4 więc nie powinieneś być zawiedziony mocą. Że TDI to dobre silniki nie muszę Cię przekonywać bo wiesz doskonale jakie są.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

02 Mar 2010, 13:49

No właśnie myślałem o Pasacie również, jeździłem ponieważ kolega posiada takowego, jest kanapowy, wygodny, i sprawia przyjemne wrażenie, nie wiem jak na dłuższe trasy. Do TDI nie trzeba nikogo przkeonywać ;)

Zastanawiam się czy ktoś zdoła mi podpowiedzieć, jak do Audi i WW ma się chociażby Mazda 6, Peugeot 407 w dieslu? Jak awaryjność, serwis etc. ?
cosiestaoo
Nowicjusz

02 Mar 2010, 14:07

nie podałeś ilo letni jest audi i jakie auto jesli chodzi o wiek szukasz ta kwestja zawęzi ci mozliwośc wyboru
ja zalecem ostrożnośc z wyborem auta z filtrami PDF -cząstek stałych masa problemów
z kołami dwumasowymi szczegulnie disle o wiekszych mocach sypią sie już przy niewielkich problemach
i automaty dwusprzęgłowe VW SEAT itp bardzo kosztowne naprawy nieraz serwis nie potrafi usunąc usterki
wtryski comonrey bardzo delikatne układy koszty złego paliwa mogą na początku naprawy zaczynac się od 5000 zł wzwyż sory że tak negatywnie ale w salonie ani sprzedajacy bedą milczec na ten temat
rewa1
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

02 Mar 2010, 15:47

A co powiesz na Vectre C?
Masz tu nawet spory wybór troche mocniejszych silników, np. 2.2 16V 147KM z rocznika 2002-04
Pozdrawiam
ADRacer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Renault Clio

02 Mar 2010, 16:10

Możesz polować na Mazdę 6, ale Mazda nie ma jakichś rewelacyjnych diesli. Ciężko tutaj przeciwstawić się Audi.
Mazda 6 za te pieniądze jest co prawda do kupienia, ale szału te egzemplarze nie robią.

Sądzę, że dla Ciebie nie głupim pomysłem byłoby BMW E46 z 3 litrowym dieslem pod maską. Auta mają świetne zawieszenie i super się nimi jeździ. Mocny silnik diesla da odczuć trochę adrenaliny, a z kolei BMW to podobnie jak Audi marka premium, a co za tym idzie jakość materiałów będzie podobna. Z tą jakością w Vectrze może być już problem. Plastiki tam jednak są odczuwalne.

Alternatywą jest jeszcze Alfa Romeo 156 z 2,4 JTD. Mocny silnik, zdecydowanie lepszy od TDI. Auto na pewno ciekawsze, lepiej jeździ niż Audi. Pytanie, czy nie boisz się nie najlepszej opinii Alfy? Może i nie jesteś z tych strachliwych, bo myślisz o Peugeocie :lol: :cool:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

02 Mar 2010, 16:11

Kolega szuka diesla, a ta Vectra 147KM to chyba benzyna o ile mi wiadomo :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

02 Mar 2010, 16:29

Kierunkowskaz napisał(a):Kolega szuka diesla, a ta Vectra 147KM to chyba benzyna o ile mi wiadomo :)

A faktycznie, pomyłka :) Chodziło mi o 2.2 DTI 125KM...
Pozdrawiam
ADRacer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Renault Clio

02 Mar 2010, 19:50

Ja polecam 407 HDi z racji że jeździłem 407 2.2 HDi coś koło 170 km - świetny samochód, znakomicie się prowadzi, silniki HDi są żwawe (no może poza 1.6 HDi bo 110 koni to taka dolna granica) mało palące, ich kultura jest bez porównania nawet do TDi. Jadąc nie znać po prostu że to silnik Diesla. Miękko przyspiesza, jest bardzo elastyczny i do tego fakt za który najbardziej podoba mi się ten silnik: przy dość dynamicznej jeździe potrafi zmieścić się w 7 litrach na setkę. Generalnie gorąco polecam.
A jeśli chcesz się wyróżniać to może Alfa 156 2.4 JTD 175 koni? Silnik na głowę kładzie te z Audi/VW pod względem kultury i osiągów.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Mar 2010, 14:16

Z góry dziekuje za posty :)

Jeżdze Audi Avant z 2005 roku, nie mój a niestety (bo na prawde polecam to auto) zostane go pozbawiony.

Co do kół dwumasowych to cztałem wiele negatywnych opini a w szczególności o Mazdach 6, nie wiem w których w wyżej wymienionych aut sa filtry PDF (nie mam o tym pojęcia).

Rozmawiałe ze znajomym blacharzem i stwierdził, że Mazda 6 jest dobrym autem, ale blacharka daje wiele do życzenia.

Reasumując, wybije sobie z głowy chyba ta Mazde 6, pozostaje w takim razie Peugeot 407, poszperam też w proponowanym BMW (chociaż nigdy nie miałem styczności z tymi autami). No albo ta gorsza możliwosć dokoptować jeszcze kase i szukac hondy Accord.
Co do Alf nie zmienie negatywnego zdania, które przez wiele słyszanych opini się we mnie utarło ;)

Doradzcie jeszcze, czy sprowadzać auto z Belgi lub Niemiec (bo mam takie mozliwości) czy szukac perełki na Polskim rynku??

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
cosiestaoo
Nowicjusz