Sprawdzenie naprawy samochodu w warsztacie - rozrząd

12 Maj 2019, 01:50

VW Crafter 2.5 tdi 2008
Wykonałem w warsztacie wymianę całego rozrządu. Po naprawie otrzymałem od warsztatu jakieś stare części, jednak warsztat nie chciał okazać faktury zakupu części zamontowanych w samochodzie.
Jestem laikiem. Jak mogę sprawdzić czy rozrząd został naprawdę wymieniony ?
Czy warsztat jest zobowiązany okazać do wglądu faktury zakupionych części ?
Pytam ponieważ zostałem przez warsztat oszukany przy innych pozycjach naprawy, więc obawiam się że mogli w ogóle nie wymienić rozrządu.
gdansk751
Nowicjusz

12 Maj 2019, 12:38

Jeżeli dostałeś fakturę za usługę z częściami to jesteś chroniony w 100%. Nie chcą Ci pokazać faktury bo nie mają takie obowiązku i nie muszą Ci zdradzać za ile kupili części a do tego możliwe że nie mają faktury zakupowej ponieważ mamy chory kraj z chorymi przepisami i to jest jedna z form walki z nimi.
Jeżeli jesteś taki pedantyczny to zapraszam do ASO wtedy będzie zaspokojona Twoja ciekawość oczywiście za cenę 2,5 raza większą.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Maj 2019, 13:05

nie widzę w tym nic pedantycznego. skoro oszukali mnie w innych punktach naprawy wliczając do faktury coś czego nie wykonali, wielce prawdopodobne jest to że rozrządu też nie wymienili. Rękojmię czy gwarancję z faktury mam tylko na krótki okres, jeżeli w ogóle byłaby egzekwowalna.

Dlatego pytam czy na przykład mogę sam zdjąć pokrywę od paska rozrządu i czy kiedy go obejrzę będę widział czy jest nowy , czy stary zużyty. Czy po przejechaniu kilku kilometrów nie będzie różnicy w wyglądzie?
gdansk751
Nowicjusz

12 Maj 2019, 13:35

To teraz zaczynasz rozwijać temat...więc opisz na czym Cię oszukali i ile zapłaciłeś. Do tego domagaj się załącznika do faktury jeżeli jest zbiorcza bez wyszczególnienia części/robocizna. Taki załącznik jest w ich obowoązku. Czyli nr.katalogowy części i cena a na końcu robocizna.
Jak napiszesz te numery z ceną to mogę Ci sprawdzić czy mocno zdarli z Ciebie.
szybki
Moderator - Tuning

12 Maj 2019, 13:48

Witam.A może jest takie rozwiązanie..zgłaszasz w warsztacie i masz ze soba światka ,zgłaszasz ze masz zastrzeżenia co do wartości wykonanych usługi..Ze zapłacisz im za rozebranie pokrywy rozrządu i na ocznego z twierdzenia czy tam sa nowe czy stare części.więc co "oni" na to ? ?
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14

12 Maj 2019, 14:02

JanMarten49 napisał(a):Witam.A może jest takie rozwiązanie..zgłaszasz w warsztacie i masz ze soba światka ,zgłaszasz ze masz zastrzeżenia co do wartości wykonanych usługi..Ze zapłacisz im za rozebranie pokrywy rozrządu i na ocznego z twierdzenia czy tam sa nowe czy stare części.więc co "oni" na to ? ?

Tylko będzie bicie piany, nerwy, czas a i tak w razie godziny "w" dla śądu ważny jest tylko papier rzeczoznawcy oraz faktura z wyszczególnonymi częściami.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Budowlany ekstremista - wywrotka
    Jeszcze jesienią ubiegłego roku mieliśmy okazję przetestować samochód Mercedes-Benz Arocs AK 8×6 w wersji Grounder – na tym właśnie podwoziu KH-kipper zabudował półokrągłą wywrotkę tylnozsypową W1U ...

16 Maj 2019, 09:48

Co by nie pisać to większość fachowców w warsztatach jest uczciwa. ale zdarzają sie wyjątki co psują opinie o rzetelności warsztatów..Samo życie.
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14